Cesnaková pasta fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 15. augusta 2011
Cesnaková pasta (fotorecept)
Foto: dorisa

V záhradke som vyberala cesnak. Niečo si nechám na čerstvo, niečo využijem na cesnakovú pastu. Pastu používam na varenie, ale aj na studeno.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

4 hlávky
2 PL kvalitný
 ( pomer 1:2 k cesnaku)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak obielime...

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V choperi, alebo v mixéri rozmixujeme ...

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nie dobre mi pomlelo, tak som cesnaky rozmixovala ponorným mixérom.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme kvalitný olivový olej, domixujeme.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom premeriame rozmixovaný cesnak, ak máme 8 KL tak dáme polovicu , teda 4KL soli. Vždy polovicu dávky z cesnaku.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiešame dôkladne.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesnakovú pastu plníme do pohárika...

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ... zavíčkujeme pohárik a pastu odložíme do chladu. Postupne z pasty môžeme odoberať podĺa potreby.

    Cesnaková pasta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

frezia68
Je to praktické takto odoberať,ak máš dosť cesnaku zo záhradky.Ja už len tak skromne z trhu kúpim do zásoby,lebo ten z Číny je otrasný,ale niekedy snáď využijem aj ten recept...:-)
evanaaa
Dorisa, nezhorkol ti ten cesnak po mixovaní? Lebo cibuľa a cesnak by sa surové nemali, zhorknú, mám skúsenosť a prestala som, keď som sa o tom dočítala, ale vidím, že mnohí mixujú, ja sa neodvážim.
tatranka
Cesnak je veľmi drahý a tvoj nápad je veľmi dobrý.No kupujem po dve tri hlávky cesnaku.Len na rýchlu spotrebu.Nie je tá zmes veľmi slaná?Ja ak mám trochu viac cesnaku a malého,vkladám ho do olivového oleja.Tak získam aj cesnakový olej.A potom keď olej skoro spotrebujem a ho je len kúsok,vtedy rozmixujem.Nesolím,len podľa potreby k jedlu.
sylvinka
Dobrý nápad. Takiéto niečo som už dlho hľadala. Doteraz som tiež kupovala len 2-3 hlávky. Páči sa mi však ja nápad od @tatranka. Ak nejakou náhodou zoženiem lacnejší cesnak,určite urobím oboje.

dorisa
@danculka , @tatranka , @frezia68 , ja si cesnak pestujem , je to zimná odroda, je silný ako ekrazit, parádne štipľavý. Mám tak, že vydržím do druhej úrody, tak sa vytešujem. @evanaaa , skúšala som ochutnať pastu, nie je horká, ba ani veľmi slaná, jasne, že keď ju budem dávať do varenia, dám menej soli(alebo žiadnu). @sylvinka , veru, aj nápad s cesnakovým olejom je výborný,len treba kvalitný olivový olej. Ja som mala taký olej kúpený,ale vo fľaši a ten cesnak sa vybrať veľmi nedal:( Ďakujem Vám za komentáre.
marianna76
mne cesnak polovičku minulý rok háďatko zožralo, alebo také dačo a mala som ho aj pre sadením v jeseni namočený. tak neviem, preto tiež len zopár kupujem. škoda, rada by som mala svoj.... uvidím do jesene
sylvinka
...a ešte som zabudla pochváliť ten krásny pohár! Kde sa dá taký zohnať?Aj ja by som chcela...
dorisa
@sylvinka , to je obyčajný pohár, len zátka je z takej hlinenej nádoby na cesnak, tá sa mi rozbila a tak vrchnák používam na poháriky na spodu je korok a dobre zavrie pohárik) Teraz mi to akurát vystihuje ten cesnak. Mám aj veľku nádobu na cibuľu, ale tá je ešte celá, aj s vrchnákom:) @marianna76 , mala by si si zohnať nové hlávky na sadenie.
ketty3811
@dorisa ja som si myslela,že si na ten vrchnák len tak naaranžovala cesnak,papričku...Pekný recept.:-)
ancicka
Ked mám dobrý cesnak tak si ho vždy dávam do varenia čerstvý.Vyzera to dobré,ale za jak dlho ho spotrebuješ?Mne sa zvišil raz zo zabíjačky tak som ho podobne spracovala ,ale málo využila,lebo sa mi to veľmi nepačilo.Radšej som použila stručik,ako pastu.Tohto roku mám ho dosť psotný,asi by mi trebalo zameniť nejakú novú odrodu.
jerica
@dorisa páči sa mi Tvoj receptík , určite si ma nakopla (našťastie to nebol zadok) spravím ja mám super kvalitný olivový olej zn.www.amway.sk nevymenila by som za žiadny iný,fľašu môžeš vidieť v niektorom mojom recepte,cesnak mávam od kamarátky domáci, za minulého režimu cesnak bola obyčajná a dostupná zelenina,teraz keď nemáš prameň na domáci,lebo ani na trhu niekedy nemáš domáci tak kupujeme čínsky a ten je slabý ako dva x vyluhovaný čaj.
Tvoj recept si spravím,len si pridám málinko citrónovej šťavy. :-))
marianna76
a ešte prosím, no neviem kde sa kupujú sadeničky vhodné na sadenie. Môžem aj z tesca, keď sú pekné si nechať odložiť? alebo? z maďarských hraníc chodia sem predávať zeleninu, mám si od nich odložiť? alebo? prosím.
dorisa
@ancicka , ja som pastu robila prvýkrát, ja nesadím veľa, ale vydržal mi, do jari a potom vyschli strúčiky, spráchniveli. Boli v chladničke, tak neviem čo sa s nimi porobilo. Ja mám malú záhradku, sadím druhý rok, začala som s 5-6 hlavičkami a pomaly zvyšujem sadbu. Pre nás to stačí. Takže pastu som skúsila urobiť, myslím, že jej nie je zas veľa (len to, čo je na obrázku) a to miniem, keď budem na chate variť. Ďakujem za komentár aj tebe aj @3sandra3.
dorisa
@jerica , máš pravdu. V obchodoch cesnak, to je slabota,aj ja mám tiež olivový olej od sukromníka z talianska, dcera dopratala v takých veĺkých kanistroch, krásne zelený.Ale ten si šetrím, mám už len jednu 7dc fľašku.Potom napíš, ako dopadla pasta. @marianna76 , ja som dostala od suseda záhradkára, skamarátili sme sa a tak nám aj radí, kedy čo robiť. Dal nám asi 6 hlávok. Myslím si, že v obchodoch so semienkami by mohli mať aj cesnak. Inak, ti neporadím, lebo ja som nekupovala. Ja mám zimný, sadím ho na jeseň. Cez zimu je v zemi.
babinka
aj ja som skusila dat cesnak do olivoveho oleja - len taku malu flasticku a ............ olej som dala do jedla a pokazilo ho tou aromou, bola akasi cudna (2 tyzdne namocene ). Kde bola chyba? Uz som to cele vyliala, lebo mala som co robit, aby som napravila maso na stave :(
dorisa
@babidka , ja nerobievam olej, aj táto pasta je prvýkrát robená:)mala som kupenský, ale skor by mohla @tatranka poradiť,ona píše niekde hore o tom, že robieva cesnakový olivový olej.
ewitka
@marianna76 ,cesnak kúpiš na jeseň v záhradkarských potrebách. Ten je síce drahší, ale je vhodný na sadenie. Ja som si vlani chcela zmeniť sortu tak som kúpila 250 gr za asi 2 eura. V jeseni som ho nasadila a mala som ho krásny. Ten z Tesca neviem či je vhodný na sadenie.
lucylee
ukladam, ja robievam cesnakovo.zazvorovu pastu, ktoru casto pouzivam do jedal
marcy
@ancicka :) a všetky pestovateľky od Tatier,mne doniesla susedka z trhu od Poliakov,prvá úroda a som spokojná,mám suché,tmavé,vetrateľné miesto v dome,tak snáď nechytí skazu
marianne69
no moze byt @doriska ,idem na to.Kupila som madarsky cesnak a je vyborny.Az mi mandle vystipalo,taky mam rada...dakujem
ivan14
Pastu dělám rok co rok, protože by mi jinak česnek nevydržel. Olej nepoužívám (nedošlo mi, proč bych měl), úplně stačí poměr 1 díl soli a 4 díly česneku. Trvanlivost dobrá, nikdy se mi nezkazil. A pokud něco "česnekuji", s tímhle obsahem soli se to přesolit nedá.
Mmch, obsah soli je důležitý i u "rychlosoli" na nakládání - obsahuje sice dusitan (krevní jed), ale v tak malém množství (3 promile), že prostě nemůžete požít jakkoli nebezpečné množství. To by vám více uškodila ta samotná sůl. A domnívám se, že stejné je to i u glutasolu - prostě obsažená sůl je bezpečnostní pojistkou proti předávkování.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia