Kysnuté koláče

České koláče (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Tradičné české koláče nikdy nesklamú. Vynikajúce kysnuté cesto a tri náplne - tvarohová, maková a slivková...

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených ingrediencií spracujeme kvások, ktorý necháme odpočívať cca 10 minút.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vajce a žĺtok, pridáme kvások a spracujeme cesto. Na záver pridáme maslo a vymiesime na hladké cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Cesto necháme kysnúť cca 45 minút.
  3. Tvarohová náplň – všetky ingrediencie vymiešame dohladka.
  4. Maková náplň – mlieko zohrejeme, prisypeme mletý mak spolu s cukrom a so škoricou a povaríme (ak konzistencia nie je správna, dolejeme mlieko alebo prisypeme mak a ešte povaríme). Na záver pridáme slivkový lekvár a odložíme.
  5. Slivková náplň - lekvár zmiešame s rumom a so škoricou a poriadne vymiešame, aby sme získali jemnejšiu konzistenciu.
  6. Posýpka – zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a múkou a vytvoríme mrveničku.
  7. Vykysnuté cesto rozdelíme na 25 rovnakých častí, každú vytvarujeme do guľôčky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť (20 minút). Následne pohárom roztlačíme guľôčky do tvaru koláča (okraje musia byť vyššie), potrieme rozšľahaným vajíčkom a plníme náplňami (najlepšie je, ak ich máme v cukrárskom vrecku), dozdobíme posýpkou alebo blanšírovanými (=lúpanými) mandľami či hrozienkami vopred namočenými vo vode alebo v rume. Kombinácie náplní a zdobenia mojich koláčov: slivkový lekvár + posýpka; maková náplň + mandle alebo slivkový lekvár; tvarohová náplň + hrozienka + posýpka; môžete si, samozrejme, zvoliť vlastné kombinácie podľa toho, čo vám najviac chutí :) Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút alebo dozlatista.
  8. Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť :)
  9. Náplňami nemusíme šetriť :)
  10. Prajem dobrú chuť.