Čerstvé huby portobello na šalotke fotorecept
Foto: sracz
… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, Zobraziť celý popis… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, či Prednej Holici, …, pod „Kojšovkou“, v okolí Slavošoviec, na Orave, …! Veľmi túžim po pravej slovenskej praženici s našimi naozajstnými hubami rodných lesov, hôr, lúk a strání. Tu v Arizone však skôr nájdete nepoškvrnené dievča medzi obyvateľkami v domove dôchodcov, ako plávky, bedle jedlé, hlivy, či pôvabnice a hríby už ani nespomínam.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2-3 PL |
|
2-3 ks väčšia |
|
2-3 ks väčšie |
|
1,5-2 PL |
|
150-200 ml |
|
150-200 ml |
|
2-3 PL |
|
4-6 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (jalovec) |
|
Príloha: | |
(alebo chlieb) |
|
Postup
-
1
Ešteže v obchodoch nie je problém kúpiť portobella, šampiňóny, cremini a iné „umeliny“. Do zostavy podľa mojeho „gusta“ chýba ešte čerstvý ligurček lekársky, tak som ho nahradil aspoň čerstvo mletou borievkou (jalovcom); a keďže som raňajky prihotovil pre pani, ktorá ma pri sebe strpí, moju najsamkrajšiu kráľovskú ½ - čku, cibuľu som pre jej chúťky vymenil za jemnejšiu šalotku.
-
2
Na panvicu 2÷3 PL rastlinného oleja, naplátkovanú šalotku, krátko orestovať, len čo sa „napije“ horúceho oleja a bude jemná a priehľadná.
-
3
Než sa šalotka orestovala, očistil a pokrájal som huby a po veľkej hrsti čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate; ak máte čerstvý ligurček lekársky, s dôverou pridajte aj z neho zo 2÷3 PL (viac nie, je veľmi aromatický).
-
4
Do pripravenej šalotky som vložil pokrájané portobella a ne zjemnenie chute kúsok masla...
-
5
...opatrne premiešal a za necelých 5 minút, keď sa objem húb zredukoval asi na ½,
-
6
„vbuchol“ štyri vajíčka, pokrájané petržlenové i zelerové lístočky, štipky-dve-tri soli, čerstvo mletých guľôčok borievky a čierneho korenia; priebežným miešaním sa kuchyňou šírila prenáramne chutná vôňa, po 2÷3´ vajíčka sa spojili do lahodného stmeleného akordu.
-
7
A tak som mohol túto dobrotu ozdobiť petržlenovou halúzkou a prestrieť s bielym pečivom! … Ako by riekol môj dávny priateľ TibÝk Nagy z Turne nad Bodvou: jedna-dve huby, trepnúť 12 vajec a raňajky máš na stole! Huby všeobecne obsahujú, okrem iných zložiek, pre zdravie potrebný vitamín B-6 a draslík, tak som sa zaslúžil i voči našim „chabým” telesným schránkam.
Diskusia k receptu