« Naspäť na tento recept

Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) verzia na vytlačenie

… zámerne som v názve tohoto rcp „zdupľoval“ hlavnú ingredienciu. Viem! Najlepšia praženica je po rannej „hubačke“ nad Nižným Klatovom, pri chate na Lajoške, či Prednej Holici, …, pod „Kojšovkou“, v okolí Slavošoviec, na Orave, …! Veľmi túžim po pravej slovenskej praženici s našimi naozajstnými hubami rodných lesov, hôr, lúk a strání. Tu v Arizone však skôr nájdete nepoškvrnené dievča medzi obyvateľkami v domove dôchodcov, ako plávky, bedle jedlé, hlivy, či pôvabnice a hríby už ani nespomínam.

Autor receptu: sracz

Postup receptu

Ešteže v obchodoch nie je problém kúpiť portobella, šampiňóny, cremini a iné „umeliny“. Do zostavy podľa mojeho „gusta“ chýba ešte čerstvý ligurček lekársky, tak som ho nahradil aspoň čerstvo mletou borievkou (jalovcom); a keďže som raňajky prihotovil pre pani, ktorá ma pri sebe strpí, moju najsamkrajšiu kráľovskú ½ - čku, cibuľu som pre jej chúťky vymenil za jemnejšiu šalotku.
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 1

Na panvicu 2÷3 PL rastlinného oleja, naplátkovanú šalotku, krátko orestovať, len čo sa „napije“ horúceho oleja a bude jemná a priehľadná.
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 2

Než sa šalotka orestovala, očistil a pokrájal som huby a po veľkej hrsti čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate; ak máte čerstvý ligurček lekársky, s dôverou pridajte aj z neho zo 2÷3 PL (viac nie, je veľmi aromatický).
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 3

Do pripravenej šalotky som vložil pokrájané portobella a ne zjemnenie chute kúsok masla...
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 4

...opatrne premiešal a za necelých 5 minút, keď sa objem húb zredukoval asi na ½,
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 5

„vbuchol“ štyri vajíčka, pokrájané petržlenové i zelerové lístočky, štipky-dve-tri soli, čerstvo mletých guľôčok borievky a čierneho korenia; priebežným miešaním sa kuchyňou šírila prenáramne chutná vôňa, po 2÷3´ vajíčka sa spojili do lahodného stmeleného akordu.
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 6

A tak som mohol túto dobrotu ozdobiť petržlenovou halúzkou a prestrieť s bielym pečivom! … Ako by riekol môj dávny priateľ TibÝk Nagy z Turne nad Bodvou: jedna-dve huby, trepnúť 12 vajec a raňajky máš na stole! Huby všeobecne obsahujú, okrem iných zložiek, pre zdravie potrebný vitamín B-6 a draslík, tak som sa zaslúžil i voči našim „chabým” telesným schránkam.
Čerstvé huby portobello na šalotke (fotorecept) - obrázok 7

Suroviny




2-4
porcie
12-15
minút
príprava
12-15
minút
tepelná úprava




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist