Minulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a Zobraziť celý popisMinulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a dnes som sa rozhodla, že vyskúšam tento koláčik, ktorý som našla v Dobrom jedle.
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
225 g |
|
100 g |
|
75 g |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
500 g |
|
150 g |
|
z 1 citróna |
|
z 1 citróna |
|
2 KL |
|
4 ks |
|
20 g |
|
175 g |
|
Ešte potrebujeme: | |
75 g |
|
|
|
750 g |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme, zmiešame s kypriacom práškom, pridáme pokrájané studené maslo, práškový cukor, vajce a vypracujeme cesto.
-
2
Vložíme do mikroténového sáčku a dáme do chladničky na 1 hodinu.
-
3
Pripravíme si plnku. Tvaroh, smotanu (ja som použila nízkotučnú 10% smotanu, ale v originál recepte je 16%), citrónovú kôru, citrónovú šťavu (použite menší citrón) a ak ste nezohnali bio citróny, poriadne ich umyte, škoricový cukor, vajcia, pudingový prášok (použila som zlatý klas) a cukor premiešame. Ja to miešam ručne metličkou, netreba na to šľahač. Ak môžete, použite domáce vajíčka do cesta aj do plnky, cesto aj plnka budú krásne žlté.
-
4
Cesto vyberieme z chladnicky, je krásne tuhé, rýchlo ho vyvaľkáme (ide to ľahko) a vyložíme ním dno aj boky formy. Použijeme formu s priemerom 28 cm. Posypeme ho mletými mandľami. Ja som mála málo mandlí, tak som použila aj mleté opražené lieskovce.
-
5
Uložíme na ne vykôstkované čerešne.
-
6
Na čerešne vylejeme plnku, vyrovnáme ak treba a dáme piecť pri teplote 160 stupňov 40 minút. Vo vypnutej rúre necháme ešte 5 minút. Ja som piekla až 60 minút. Každý si to musí odsledovať podľa rúry. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť.
-
7
Upečený koláčik.
-
8
Pred podávaní posypeme práškovým cukrom.
-
9
Koláč je svieži, chutný, ľahký a najlepšie chutí vychladený.
Diskusia k receptu