Čerešňový koláč (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Minulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a dnes som sa rozhodla, že vyskúšam tento koláčik, ktorý som našla v Dobrom jedle.

40+5 minút
na 160 °C

Postup

  1. Múku preosejeme, zmiešame s kypriacom práškom, pridáme pokrájané studené maslo, práškový cukor, vajce a vypracujeme cesto.
  2. Vložíme do mikroténového sáčku a dáme do chladničky na 1 hodinu.
  3. Pripravíme si plnku. Tvaroh, smotanu (ja som použila nízkotučnú 10% smotanu, ale v originál recepte je 16%), citrónovú kôru, citrónovú šťavu (použite menší citrón) a ak ste nezohnali bio citróny, poriadne ich umyte, škoricový cukor, vajcia, pudingový prášok (použila som zlatý klas) a cukor premiešame. Ja to miešam ručne metličkou, netreba na to šľahač. Ak môžete, použite domáce vajíčka do cesta aj do plnky, cesto aj plnka budú krásne žlté.
  4. Cesto vyberieme z chladnicky, je krásne tuhé, rýchlo ho vyvaľkáme (ide to ľahko) a vyložíme ním dno aj boky formy. Použijeme formu s priemerom 28 cm. Posypeme ho mletými mandľami. Ja som mála málo mandlí, tak som použila aj mleté opražené lieskovce.
  5. Uložíme na ne vykôstkované čerešne.
  6. Na čerešne vylejeme plnku, vyrovnáme ak treba a dáme piecť pri teplote 160 stupňov 40 minút. Vo vypnutej rúre necháme ešte 5 minút. Ja som piekla až 60 minút. Každý si to musí odsledovať podľa rúry. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť.
  7. Upečený koláčik.
  8. Pred podávaní posypeme práškovým cukrom.
  9. Koláč je svieži, chutný, ľahký a najlepšie chutí vychladený.