Čerešňový koláč (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Minulý týždeň sme boli na východe a práve dozrievali čerešne. Manžel vyliezol na strom a obral plný košík tých najčervenších. Zamrazila som ich a dnes som sa rozhodla, že vyskúšam tento koláčik, ktorý som našla v Dobrom jedle.
Postup
- Múku preosejeme, zmiešame s kypriacom práškom, pridáme pokrájané studené maslo, práškový cukor, vajce a vypracujeme cesto.
- Vložíme do mikroténového sáčku a dáme do chladničky na 1 hodinu.
- Pripravíme si plnku. Tvaroh, smotanu (ja som použila nízkotučnú 10% smotanu, ale v originál recepte je 16%), citrónovú kôru, citrónovú šťavu (použite menší citrón) a ak ste nezohnali bio citróny, poriadne ich umyte, škoricový cukor, vajcia, pudingový prášok (použila som zlatý klas) a cukor premiešame. Ja to miešam ručne metličkou, netreba na to šľahač. Ak môžete, použite domáce vajíčka do cesta aj do plnky, cesto aj plnka budú krásne žlté.
- Cesto vyberieme z chladnicky, je krásne tuhé, rýchlo ho vyvaľkáme (ide to ľahko) a vyložíme ním dno aj boky formy. Použijeme formu s priemerom 28 cm. Posypeme ho mletými mandľami. Ja som mála málo mandlí, tak som použila aj mleté opražené lieskovce.
- Uložíme na ne vykôstkované čerešne.
- Na čerešne vylejeme plnku, vyrovnáme ak treba a dáme piecť pri teplote 160 stupňov 40 minút. Vo vypnutej rúre necháme ešte 5 minút. Ja som piekla až 60 minút. Každý si to musí odsledovať podľa rúry. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť.
- Upečený koláčik.
- Pred podávaní posypeme práškovým cukrom.
- Koláč je svieži, chutný, ľahký a najlepšie chutí vychladený.