Čerešňový koláč
Čerešňový koláč

Čerešňová bublanina, koláč ktorý patrí k letu

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 2. júla 2022
Čerešňová bublanina, koláč ktorý patrí k letu
Foto: Shutterstock
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
250 g
100 ml
100 ml
250 g
1 bal.
štipka
1 ČL
300 g
4 PL
 (na vymastenie plechu)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a necháme odkvapkať v sitku. Rúru vyhrejeme na 180 °C.

  2. 2

    Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky spolu s kryštálovým cukrom vyšľaháme do svetlej, hustej peny. Za stáleho miešania pridávame po lyžiciach striedavo olej a horúcu vodu, každú lyžicu dôkladne zapracujeme.

  3. 3

    Do žĺtkovej peny po častiach prisýpame múku zmiešanú s práškom do pečiva, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou, metličkou dôkladne premiešame.

  4. 4

    Bielky vyšľaháme na pevný sneh a jemne zapracujeme do cesta.

  5. 5

    Cesto vylejeme na plech (30 x 40 cm) vymastený maslom. Čerešne obalíme v jemnej strúhanke z piškót, ktorú vyrobíme pomletím detských piškót. Obalenými čerešňami posypeme cesto.

  6. 6

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu