Foto: lenkac
Môj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem Zobraziť celý popisMôj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem ani opísať, taký chlieb som asi ešte nikdy nejedla. Na chlieb stačilo natrieť maslo a bol to zážitok pre chuťové poháriky. Ja som ho jedla aj samotný :)
príprava
na 200,150 °C
Suroviny
500 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
0,2 l |
|
1 ČL |
|
1 - 2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 - 2 PL |
|
1 - 2 ČL |
|
1 - 2 ČL |
|
1 - 2 PL |
|
200 - 250 ml (podľa potreby) |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, droždia a medu. Dáme na teplé miesto.
-
2
Múku (slnečnicová a celozrnná) zmiešame s vykysnutým kváskom. Pridáme otruby, soľ, kmín, všetky semiačka, olej, ocot a pridávame postupne vodu.
-
3
Cesto poriadne premiešame a necháme asi hodinu vykysnúť.
- 4
Cesto vyklopíme a z tohto množstva som spravila dva bochníky.
- 5
Bochníky dáme na plech s papierom a necháme ešte niekoľko desiatok minút postáť. Pred vkladaním do rúry som ich potrela slanou vodou. Bochníky som ešte posypala slnečnicovými a ľanovými semiačkami.
- 6
Na plech k bochníkom som položila keramický pohár a vodou.
- 7
Pečieme pri 200-210 C asi 25 minút, potom stiahneme teplotu asi na 150 C a pečieme asi 35-40 minút. Ja som s ich sledovala, takže neviem presne, kedy som ich pri teplote 150 C vybrala, takže ten čas je orientačný.
- 8
Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
varecha.pravda.sk/recepty/moj-prvy-slnecnicovy-chlebik-v-...