Celozrnný chlieb

lenkac - fotkalenkac, 27. januára 2013
Celozrnný chlieb
Foto: lenkac

Môj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem ani opísať, taký chlieb som asi ešte nikdy nejedla. Na chlieb stačilo natrieť maslo a bol to zážitok pre chuťové poháriky. Ja som ho jedla aj samotný :)

20-25 minút
príprava
25,40 minút
na 200,150 °C

Suroviny

500 g
250 g
50 g
1 ks
0,2 l
1 ČL
1 - 2 ČL
1 ČL
1 - 2 PL
1 - 2 ČL
1 - 2 ČL
1 - 2 PL
200 - 250 ml (podľa potreby)
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, droždia a medu. Dáme na teplé miesto.

    Celozrnný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Múku (slnečnicová a celozrnná) zmiešame s vykysnutým kváskom. Pridáme otruby, soľ, kmín, všetky semiačka, olej, ocot a pridávame postupne vodu.

    Celozrnný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Cesto poriadne premiešame a necháme asi hodinu vykysnúť.

  4. 4

    Cesto vyklopíme a z tohto množstva som spravila dva bochníky.

  5. 5

    Bochníky dáme na plech s papierom a necháme ešte niekoľko desiatok minút postáť. Pred vkladaním do rúry som ich potrela slanou vodou. Bochníky som ešte posypala slnečnicovými a ľanovými semiačkami.

  6. 6

    Na plech k bochníkom som položila keramický pohár a vodou.

  7. 7

    Pečieme pri 200-210 C asi 25 minút, potom stiahneme teplotu asi na 150 C a pečieme asi 35-40 minút. Ja som s ich sledovala, takže neviem presne, kedy som ich pri teplote 150 C vybrala, takže ten čas je orientačný.

    Celozrnný chlieb - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť :)

    Celozrnný chlieb - obrázok 8

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: