Môj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem Zobraziť celý popisMôj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem ani opísať, taký chlieb som asi ešte nikdy nejedla. Na chlieb stačilo natrieť maslo a bol to zážitok pre chuťové poháriky. Ja som ho jedla aj samotný :)
príprava
na 200,150 °C
Suroviny
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 0,2 l | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 - 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 - 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 - 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 - 2 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 - 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 200 - 250 ml (podľa potreby) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, droždia a medu. Dáme na teplé miesto.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Múku (slnečnicová a celozrnná) zmiešame s vykysnutým kváskom. Pridáme otruby, soľ, kmín, všetky semiačka, olej, ocot a pridávame postupne vodu.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Cesto poriadne premiešame a necháme asi hodinu vykysnúť.
- 4
 Cesto vyklopíme a z tohto množstva som spravila dva bochníky.
- 5
 Bochníky dáme na plech s papierom a necháme ešte niekoľko desiatok minút postáť. Pred vkladaním do rúry som ich potrela slanou vodou. Bochníky som ešte posypala slnečnicovými a ľanovými semiačkami.
- 6
 Na plech k bochníkom som položila keramický pohár a vodou.
- 7
 Pečieme pri 200-210 C asi 25 minút, potom stiahneme teplotu asi na 150 C a pečieme asi 35-40 minút. Ja som s ich sledovala, takže neviem presne, kedy som ich pri teplote 150 C vybrala, takže ten čas je orientačný.
                                                    - 8
 Dobrú chuť :)
                                                    
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 4
 

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


varecha.pravda.sk/recepty/moj-prvy-slnecnicovy-chlebik-v-...