Celozrnný chlieb
Autor receptu: lenkac
Môj prvý celozrnný chlieb. Mala som veľkú obavu, ako to dopadne, ale bol naozaj skvelý. Doma zmizol ešte v ten deň. Tú chuť nemôžem ani opísať, taký chlieb som asi ešte nikdy nejedla. Na chlieb stačilo natrieť maslo a bol to zážitok pre chuťové poháriky. Ja som ho jedla aj samotný :)
20-25 minút príprava |
25,40 minút na 200,150 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Z mlieka, droždia a medu. Dáme na teplé miesto.
- Múku (slnečnicová a celozrnná) zmiešame s vykysnutým kváskom. Pridáme otruby, soľ, kmín, všetky semiačka, olej, ocot a pridávame postupne vodu.
- Cesto poriadne premiešame a necháme asi hodinu vykysnúť.
- Cesto vyklopíme a z tohto množstva som spravila dva bochníky.
- Bochníky dáme na plech s papierom a necháme ešte niekoľko desiatok minút postáť. Pred vkladaním do rúry som ich potrela slanou vodou.
Bochníky som ešte posypala slnečnicovými a ľanovými semiačkami.
- Na plech k bochníkom som položila keramický pohár a vodou.
- Pečieme pri 200-210 C asi 25 minút, potom stiahneme teplotu asi na 150 C a pečieme asi 35-40 minút. Ja som s ich sledovala, takže neviem presne, kedy som ich pri teplote 150 C vybrala, takže ten čas je orientačný.
- Dobrú chuť :)