Celozrnné žemličky s vlašskými orechami

Autor receptu: honestka

Robim ich k roznym šalátom, su vyborne ako priloha k syrom- ci oblozenym misiam, aj k jedlam, ktore su tak narychlo robene ako minutky a ziadaju si nejaku dobru prilohu. Tu ich svetovo volame "BUNS".

12-16
porcií
10 minút
príprava

Postup

  1. Ako obvykle si pripravime kvasok. Do mixera dame vsetky potrebne zložky OKREM ORECHOV, prilejeme kvasok a vymiesime vlacne cesto, ktore sa nam viacej nelepi ani na ruky ani na misku. Tu si podla potreby mozete doliat viacej vody, ak su muky velmi suche. Prelozime na dosku a este rucne miesime aspon 5 minut. Nechame kysnut 2 hodiny. Ked je cesto podkysnute teraz k nemu zamiesime nasekane orechy a znova nechame kysnut dalsie 2-3 hodiny. Ja ich v tomto procese necham rada kysnut pomaly az do rana na chladnejsom mieste, lebo rozlozenie glutenu (lepku) v celozrnnej muke trva ovela dlhsie ako v bielej muke.
  2. Potom cesto dam na dosku, rozdelim na 12-16 kusov a urobim žemlicky. Tieto dam na plech, (namiesto peciaceho papiera pouzivam SILPAT) necham podkysnut aspon 30 minut, natriem vodou, naviac posypem lanovymi, alebo sezamovymi semiackami, posypem troka hladkou mukou a sup do rury. Ja peciem v mojej plynovej rure 15-25 minut.
  3. Taketo buchticky si mozete tak isto urobit so zlozenim roznych byliniek (napr. rozmarin, bazalka), tak isto sa mozu pridat posekane olivy, proste rozne kombinacie pracuju fajnove a naviac sa daju krasne zmrazit, takze su poruke stale. Nikdy ich vsak nezohrievam v mikrovlnke, ale v rure a plech pokvapkam vodou, za par minut su akoby cerstvo upecene.