Foto: diabambulka
:-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto : | |
550 g |
|
250 g |
|
300 ml vlažná |
|
42 g |
|
1 čajová lyžička |
|
1/2 čajovej lyžičky |
|
100 g |
|
140 g |
|
štipka |
|
na vymastenie plechu |
|
Maková plnka : | |
230 g |
|
80-100 g |
|
100 ml |
|
3-4 PL |
|
Postup
-
1
Do misky vysypeme múku, štipku soli, mletú škoricu, mäkkú heru, cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a necháme chvíľku droždie pracovať. Keď sa nám vytvorí kvások, všetko spolu dobre premiešame a zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť a opäť premiesime. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Stočíme do rolády a rukou troška postláčame vrchnú časť, aby sa nám roláda vyrovnala. Vrchnú časť natrieme olejom, alebo vajíčkom a príborovým nožíkom nakrájame na širšie štvorce. Každý ostrým nožom narežeme na tri rovnaké úzske prúžky ( ktoré ale nedorežeme až do konca, pretože tam nám to drží dokopy ).
-
2
Tieto tri prúžky prepletieme ako vrkoč, konce schováme a založíme pod makovku. Uložíme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C cca 18 - 20 minút.
-
3
Maková plnka : Do zohriatého mlieka pridáme cukor a pomletý mak. Sparíme a odstavíme z platne. Primiešame slivkový lekvár ( podľa chuti ). Makovú plnku môžeme vylepšiť primiešaním čerešní, alebo višní ( ale v tom prípade je lepšie urobiť šatôčky, alebo závin ). Dobrú chuť :-)
jan1950 kľudne nahraď cukor steviou, niesú moc sladké a tak kto má rad sladké musí si pridať cukru,medíku alebo sladidla :-)))