Celozrnné makovky

diabambulka - fotkadiabambulka, 11. marca 2012

:-)

34 ks
porcií
18-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto :
550 g
250 g
300 ml vlažná
42 g
1 čajová lyžička
1/2 čajovej lyžičky
100 g
140 g
štipka
 na vymastenie plechu
Maková plnka :
230 g
80-100 g
100 ml
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Do misky vysypeme múku, štipku soli, mletú škoricu, mäkkú heru, cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a necháme chvíľku droždie pracovať. Keď sa nám vytvorí kvások, všetko spolu dobre premiešame a zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť a opäť premiesime. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Stočíme do rolády a rukou troška postláčame vrchnú časť, aby sa nám roláda vyrovnala. Vrchnú časť natrieme olejom, alebo vajíčkom a príborovým nožíkom nakrájame na širšie štvorce. Každý ostrým nožom narežeme na tri rovnaké úzske prúžky ( ktoré ale nedorežeme až do konca, pretože tam nám to drží dokopy ).

    Celozrnné makovky - obrázok 1
  2. 2

    Tieto tri prúžky prepletieme ako vrkoč, konce schováme a založíme pod makovku. Uložíme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C cca 18 - 20 minút.

    Celozrnné makovky - obrázok 2
  3. 3

    Maková plnka : Do zohriatého mlieka pridáme cukor a pomletý mak. Sparíme a odstavíme z platne. Primiešame slivkový lekvár ( podľa chuti ). Makovú plnku môžeme vylepšiť primiešaním čerešní, alebo višní ( ale v tom prípade je lepšie urobiť šatôčky, alebo závin ). Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

valeri
No fantázia, fakt nemajú chybu. Veľmi sa mi páčia, kysnuté koláče zbožňujem. Vyskúšam aj s orechovou plnkou.
malusa
Vynikajuce, vdaka za napad.Ozaj to nema chybu.
ela77
ďalší dobrý nápad, hlavne pre nás, ktorým sa niekedy praskne klasický závin. ukladám a skúsim
ula2
zaujímavá dekorácia ,veľmi pekná...aj orechová plnka môže byť mňamka...)))
danculka
Dá sa vytvoriť hoci čo,len mať fantáziu a tá ti nechyba...
lia66
Jé, aká krása-super nápad!...máš ich nádherné-ukladám, vyskúšam!!!
jan1950
vyzera to pekne a efektne...tiez to vyskusam,ale ako diabetier cukror nahradim steviou....robil som zemlovku a celkom dobre chutila...
diabambulka
ďakujem všetkým za milé komentíky :-)))
jan1950 kľudne nahraď cukor steviou, niesú moc sladké a tak kto má rad sladké musí si pridať cukru,medíku alebo sladidla :-)))
zuzik01
su vyborne, vcera som ich piekla, ale s mensimi zmenami... dala som polovicu mnozstva vody, polovicu mlieka, pridala do cesta jeden zltok a pouzila som len 100 g masla :-) vyborne a hlavne clovek nema pocit, ze "zhresil"... z polovice cesta som robila skoricove slimaciky s hrozienkami... no proste mnaaaaam...
diabambulka
zuzik01 veľmi si ma potešila:-) ďaakujem že si sa podelila a inšpirovala nás so skúsenosťami a zmenami :-)))
havino
tie sú krásne, kde na tie nápady chodíte ludkovia,určite ich aj ja takto upečiem, parádne
diabambulka
ahoj dogagador. Caro je rozpustný cereálny nápoj z jačmeňa, čakanky a ražu. Čiže bezkofeinová instantná káva :-)
irenaw
tie sú ozaj originálne, krása, ukladám :)
zuzik01
ahojky @diambulka , zdalo sa mi to cesto skor take chlebove, preto tie upravy, ale v kazdom pripade boli mnam mnam :-) inac som caro nedavala, lebo som nemala :-(
diabambulka
ahoj zuzik01 to caro je tam hlavne pre farbu :-))) ja si tiež takmer vždy receptík upravím podľa svojich chutí :-)))
tedko
Dnes som vyskúšala,po malych úpravach namiesto cukru stéviu a namiesto lekváru marhuľový džem dia a musím povedať super a ešte raz super ďakujem za výborný receptík




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia