Bolo u nás zvykom, že keď sa chystala svadba, doma sa pieklo,varilo, chystalo sa všetko na svadobný stôl. A nezabudlo sa ani na výslužky.Jednou Zobraziť celý popisBolo u nás zvykom, že keď sa chystala svadba, doma sa pieklo,varilo, chystalo sa všetko na svadobný stôl. A nezabudlo sa ani na výslužky.Jednou z dobrôt bola aj Calta. Kuchárky ju nakrájali na trojcentimetrové krajce, a keď sa sprievod vybral na sobáš a hudba veselo vyhrávala pred svadobným domom, kuchárky vyšli pred dom s plnými misami a rozdávali všetkým zvedavým susedom koláče a medzi nimi boli aj kúsky Calty.Svadby sa už pripravujú dnes inak, ale recept na Caltu sa nezmenil.
príprava
na 150-100 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 kus |
|
1 kocka |
|
1/2 liter |
|
3 kusy |
|
1/2 klasický hrnček |
|
1/2 z 250g |
|
štipka medzi prsty |
|
lyžička malá nie plná |
|
1 balíček |
|
Postup
-
1
Múku je dobré trošku zohriať pri teple - stačí na pár minút položiť na radiátor , vajíčka ponoriť do teplej vody a mlieko trošku zohriať, aby bolo akurát - ani studené, ani vrelé.Droždie rozmrvíme do nádoby, a z celého obsahu cukru zoberieme trošku do kvásku, zalejeme z celkového objemu mlieka tak asi dvoma decami, postavíme nádobu k teplu - najlepšie k radiátoru.Hrozienka namočíme do teplej vody, nech "napuchnú".
- 2
Keď je kvások taký, aký má byť, do "vajdlinka" - t.j. väčšej misy nasypeme kilo múky,pridáme medzi prsty soľ, vanilku, roztopenú Heru,badián,zbytok cukru, zbytok mlieka, pridáme 3 vajíčka celé / ja ich nerozbíjam klasicky, naťukám z každej strany dieročku maličkú a vajíčko vyfúknem, a keď škarupina nepukne, použijem ich neskôr na maľovanie kraslíc :)))/. Na začiatok to miešam vhodnou varechou, a postupne pridávam kvások, keď už mám všetko zamiešané, používam miesto varechy ruku.
- 3
A teraz nastane ten najdôležitejší moment prípravy: Pohodlne sa usadíme na stoličku tak, že dovidíme na obrazovku televízie, a môžeme začať miesiť.Jednou rukou pridržiavame vajdlinek na kolenách a druhou cesto miešame. Cesto je vymiesené vtedy, keď je z neho jedna hmota a miesením sme aj vajdlinek vyčistili tak, že zo stien sme stiahli miesením všetko cesto.
- 4
Nezabudla som na hrozienka, nebojte sa. Prepláchneme ich, scedíme a ešte ich nepridávame. Cesto pekne poprášime hladkou múkou , povzbudíme ho potľapkaním, aby lepšie kyslo, zakryjeme ho útierkou a položíme k teplu - jasné - k radiátoru. A aby bolo kysnutie urýchlené, vezmeme podušku a ešte cesto ňou prikryjeme.A to je vhodný čas na to, aby sme si pripravili plech. Vhodný je starší typ - s dvomi uchami, lebo cesto potrebuje vysoké steny.Vymastíme ho, posypeme hladkou múkou.
- 5
Keď sa už cesto tlačí von, znovu ho premiesime a hrozienka až potom pridávame po troške do cesta. A znovu ho prikryjeme a necháme kysnúť. Keď sa cesto opäť tlačí von, na pomúčenej doske ho vymiesime znova, a potom z bochníka nakrájame 4 kusy. Každý jeden rukou rozváľkame na dlhý pás - taký dlhý, aký je plech. A pletieme zo štyroch kusov do seba. Položíme do plechu a necháme znovu kysnúť. Medzitým si vyhrievame trúbu na 25O st.C, a vykysnutú Caltu potrieme vajíčkom, aspoň dvakrát, nech je pekná lesklá.Neunáhlime sa s pečením, len nech potvora rastie . A potom fuk s ňou do trúby.
- 6
A tu treba počítať s tým, že taká masa cesta sa musí piecť hodinu. Keď je už v trúbe, nechávam ju cca 2 - 3 minúty v naplno vyhriatej trúbe. Potom znížim teplotu na 15O st.C, trúbu neotváram. Po polhodine znížim na 1OO st. C, a nechám ju piecť ďalej. Každá gazdina má iný šporák a inak trúba pečie. Podľa toho, či viac pripeká hore, alebo dole, môžeme trúbu prispôsobiť - prepnúť, aby sa veľmi neprepiekla. Keď ju po hodine vyberiem, pokvapkám ju studenou vodou a po pár minútach prikryjem čistou utierkou.Keď vychladne, použijem taký istý plech, v akom sa piekla, a položím ho na ten prvý. U nás je taký zvyk, že ju pečiem večer a jeme ju až ráno k raňajkám. Ako moja babka vravela- keď ju rozrežeš hneď, stratí silu. Najlepšou ingredienciou je tu okrem vanilky badián, bez neho to nie je Calta.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Óda na rodný jazyk
Grefty, lajtna, putna, štek,
pes uteká cez pústek.
Púri, škopek,špuptrígl,
pivnic je zas na rígl!
Výhon, gantnár,pakltbaák,
stracil sa mi v rúne škrabák.
Obstrléze, kvíci, gutna,
na gacách mi praskla gurtna!
Zavrite ten pitvor, mamo,
Šak tu táhne na voado!
Gerhen, mogon,odmenec,
kún ma kopél do ... do čela,
Cirifandl,gutédle,
stará nalej po jedle!
Jehúv, jejnin, jejnina,
pije celá rodzina.
Chnupo,skydo, gnybana!
Šaks nalála vodnára!
Na ščascí zme si len lízli.
Jak je dobré, ked zme trízií.
Víno neny pomyje,
z úctu nech sa vypije!
Len ten gdo ví víno pit
bude ščastne, dlho žit!
Babka tiez robila caltu, vacsinou na Vianoce. Este mama mi hovorila, ze calty sa davali piect do pekarne, ako chleba :)
akurat citam znovu recept a rozmyslam, ze ci sa odhodlam urobit ju na Vianoce, tak ako robila nasa babka ;)