Calta po našom

arasidka - fotkaarasidka, 1. februára 2011

Bolo u nás zvykom, že keď sa chystala svadba, doma sa pieklo,varilo, chystalo sa všetko na svadobný stôl. A nezabudlo sa ani na výslužky.Jednou Zobraziť celý popisBolo u nás zvykom, že keď sa chystala svadba, doma sa pieklo,varilo, chystalo sa všetko na svadobný stôl. A nezabudlo sa ani na výslužky.Jednou z dobrôt bola aj Calta. Kuchárky ju nakrájali na trojcentimetrové krajce, a keď sa sprievod vybral na sobáš a hudba veselo vyhrávala pred svadobným domom, kuchárky vyšli pred dom s plnými misami a rozdávali všetkým zvedavým susedom koláče a medzi nimi boli aj kúsky Calty.Svadby sa už pripravujú dnes inak, ale recept na Caltu sa nezmenil.

1 hod minút
príprava
1 hod minút
na 150-100 °C

Suroviny

1 kg
1 kus
1 kocka
1/2 liter
3 kusy
1/2 klasický hrnček
1/2 z 250g
štipka medzi prsty
lyžička malá nie plná
1  balíček




Postup

  1. 1

    Múku je dobré trošku zohriať pri teple - stačí na pár minút položiť na radiátor , vajíčka ponoriť do teplej vody a mlieko trošku zohriať, aby bolo akurát - ani studené, ani vrelé.Droždie rozmrvíme do nádoby, a z celého obsahu cukru zoberieme trošku do kvásku, zalejeme z celkového objemu mlieka tak asi dvoma decami, postavíme nádobu k teplu - najlepšie k radiátoru.Hrozienka namočíme do teplej vody, nech "napuchnú".

  2. 2

    Keď je kvások taký, aký má byť, do "vajdlinka" - t.j. väčšej misy nasypeme kilo múky,pridáme medzi prsty soľ, vanilku, roztopenú Heru,badián,zbytok cukru, zbytok mlieka, pridáme 3 vajíčka celé / ja ich nerozbíjam klasicky, naťukám z každej strany dieročku maličkú a vajíčko vyfúknem, a keď škarupina nepukne, použijem ich neskôr na maľovanie kraslíc :)))/. Na začiatok to miešam vhodnou varechou, a postupne pridávam kvások, keď už mám všetko zamiešané, používam miesto varechy ruku.

  3. 3

    A teraz nastane ten najdôležitejší moment prípravy: Pohodlne sa usadíme na stoličku tak, že dovidíme na obrazovku televízie, a môžeme začať miesiť.Jednou rukou pridržiavame vajdlinek na kolenách a druhou cesto miešame. Cesto je vymiesené vtedy, keď je z neho jedna hmota a miesením sme aj vajdlinek vyčistili tak, že zo stien sme stiahli miesením všetko cesto.

  4. 4

    Nezabudla som na hrozienka, nebojte sa. Prepláchneme ich, scedíme a ešte ich nepridávame. Cesto pekne poprášime hladkou múkou , povzbudíme ho potľapkaním, aby lepšie kyslo, zakryjeme ho útierkou a položíme k teplu - jasné - k radiátoru. A aby bolo kysnutie urýchlené, vezmeme podušku a ešte cesto ňou prikryjeme.A to je vhodný čas na to, aby sme si pripravili plech. Vhodný je starší typ - s dvomi uchami, lebo cesto potrebuje vysoké steny.Vymastíme ho, posypeme hladkou múkou.

  5. 5

    Keď sa už cesto tlačí von, znovu ho premiesime a hrozienka až potom pridávame po troške do cesta. A znovu ho prikryjeme a necháme kysnúť. Keď sa cesto opäť tlačí von, na pomúčenej doske ho vymiesime znova, a potom z bochníka nakrájame 4 kusy. Každý jeden rukou rozváľkame na dlhý pás - taký dlhý, aký je plech. A pletieme zo štyroch kusov do seba. Položíme do plechu a necháme znovu kysnúť. Medzitým si vyhrievame trúbu na 25O st.C, a vykysnutú Caltu potrieme vajíčkom, aspoň dvakrát, nech je pekná lesklá.Neunáhlime sa s pečením, len nech potvora rastie . A potom fuk s ňou do trúby.

  6. 6

    A tu treba počítať s tým, že taká masa cesta sa musí piecť hodinu. Keď je už v trúbe, nechávam ju cca 2 - 3 minúty v naplno vyhriatej trúbe. Potom znížim teplotu na 15O st.C, trúbu neotváram. Po polhodine znížim na 1OO st. C, a nechám ju piecť ďalej. Každá gazdina má iný šporák a inak trúba pečie. Podľa toho, či viac pripeká hore, alebo dole, môžeme trúbu prispôsobiť - prepnúť, aby sa veľmi neprepiekla. Keď ju po hodine vyberiem, pokvapkám ju studenou vodou a po pár minútach prikryjem čistou utierkou.Keď vychladne, použijem taký istý plech, v akom sa piekla, a položím ho na ten prvý. U nás je taký zvyk, že ju pečiem večer a jeme ju až ráno k raňajkám. Ako moja babka vravela- keď ju rozrežeš hneď, stratí silu. Najlepšou ingredienciou je tu okrem vanilky badián, bez neho to nie je Calta.

Diskusia k receptu

gittka
už sa teším,ked ju budem robit!slinky tečú už teraz
alexdidi
Calta-toto pomenovanie počujem prvýkrát a to naše Slovensko je tak maličké....je to vlastne vianočka...s pekným popisom....
hubarka35
dakujem ti za receptik,no idem spat už bo rano vstavam v pet hodin...
arasidka
Uhádla si ! Ale pozor - naša Calta je tým odlišná od ostatných, že sa do nej pridáva badián. Fakt to vodí jak rajská záhrada. Nájdu sa však i takí ľudia, ktorí badián nemajú radi. Mne sa raz stala taká zaujímavá vec - proste perlička. Mojej kamarátke som ju tiež piekla a tá mi po Vianociach povedala, že skoro ju prehodila naruby . Jej manžel sa jej nevedel dojesť, vraj pri tom minul jeden kečup!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pýtala som sa ho na to, odpovedal, že nič lepšie nejedol! No čo už, ľudia sú rôzni a... nervózni :))))
marianne69
@arasidka... a to ja prvy krat pocujem o calte,no vyborna bude isto,ale zaplietas ju ako vianocku vsak?vyskusam s tym badianom moze byt krasne vonava.....
bobarka
Aj u nás to bola vždy calta, nie vianočka. V´daka za dobrý a chutný recept!
hubata
A co si ty z myjavských kopaníc hmmm ? Tam sa pečú cauty. Budete sa šeci čudovat, ale náš stareček si k calte odrezal aj kúsek údzeného, zapil to meltú a spokojne išel orat.
janger
Dakujem za recept!!! Budem skusat...Vyraz 'calta' tiez poznam.
evanaaa
Hubata, zaujímavé, aj moja kolegyňa si po sviatkoch nosila takú vianočku ( alebo to bola calta, neviem) a jedla ju s údeným a vajíčkami a my sme sa čudovali, ako môže tak kombinovať sladkú vianočku.
jarunka
Ja neviem co to je badian. Prvy krat to pocujem. Chcela by som tu caltu upiect. Tak mi prosim niekto prezradte. Dakujem.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
@jarunka ,badyán má korenisto nasladkastú chuť sú to také osemcípe hviezdičky,chuť je podobná z anízom a dostať to v každých potravinách dokonca aj v CBA kde obyčajne bohvie čo nenakúpiš teda aspoň u nás.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
ja som úžasný čítam" kalta"a rozmýšľam či je to recept z nejakej oblasti Talianska zrazu blik veď aj v našom chotáry sa používal calta pre vianočku.Takže dobré ráno
arasidka
zdravím Jarunka, tak toto, čo vidíš, to je celý badián. Radšej kupujem celý, lebo keď ho potrebujem, kľudne si ho pomeliem na starom kávovom mlynku na hnedý prášok, ktorý má prenikavú vôňu. Ak nedostaneš celý, dostať ho aj mletý - nema problema
puntodadino
Calta sa piekla od Rasitorfu po Nadas,priniesli ho so sebou asi nemecki kolonisti/vinohradnici/.U nas sa k calty nalevau aj decak vina.
arasidka
Račišdrf viem kde je, len čo je to ten Nadas si nevieme spomenúť ani ja ani moja mater.Máš pravdu, z tejto doby, keď k nám prichádzali Nemčúri v dobrom - t.j. zušľachtiť výrobu vína, mnohí zakorenili u nás a podnes deň ich potomkovia prebývajú v našom meste. A preto naše nárečie prevzalo veľmi veľa z nemeckých slovíčiek - ako zicherajzka, kontršíl,vajdlinek, richtik, štájf odtádto, máte recht, šlauch, vercajch, obstrléze, kajzešmor, škoéek, špuptrígl, a vieš čo? Všetko je skoro obsiahnuté v tejto básničke:
Óda na rodný jazyk

Grefty, lajtna, putna, štek,
pes uteká cez pústek.
Púri, škopek,špuptrígl,
pivnic je zas na rígl!

Výhon, gantnár,pakltbaák,
stracil sa mi v rúne škrabák.
Obstrléze, kvíci, gutna,
na gacách mi praskla gurtna!

Zavrite ten pitvor, mamo,
Šak tu táhne na voado!
Gerhen, mogon,odmenec,
kún ma kopél do ... do čela,

Cirifandl,gutédle,
stará nalej po jedle!
Jehúv, jejnin, jejnina,
pije celá rodzina.

Chnupo,skydo, gnybana!
Šaks nalála vodnára!
Na ščascí zme si len lízli.
Jak je dobré, ked zme trízií.
Víno neny pomyje,
z úctu nech sa vypije!
Len ten gdo ví víno pit
bude ščastne, dlho žit!
arasidka
Kto sa chce dozvedieť viac, nech si zoženie knižočku : Pezinské obstrléze, ja ju mám a milujem ju.
marienka44
Aj moja svokra piekla caltu, ale nebola pletena, len taký bochnik s hrozienkami z kys. cesta a krížikom vstrede. Obycajne na Velku noc.
hubata
Nádaš je dedina z okresu Senica: tuším teraz po novom by to mali byť Prievaly. Bohom zabudnutý kraj, ale plný ovocia a dobrých, srdečných ľudí.
edita20
arašidka mám takú kameninovú formu na vianočku. Myslíš, že keby som to cesto dala do tej formy mohlo by sa to upiecť aj bez pletenia vrkočov? mala by som to aspoň rýchlejšie a bez námahy. A tie hrozienka tiež nemám rada. Môže to byť aj bez hrozienok?
tonicka53
u nás sa calte hovorí sladký chlieb a pečie sa na Vianoce a Veľkú noc.
arasidka
Editka, kľudne hrozienka nedávaj, nič sa nestane, keď to urobíš ako ty chceš, ale neviem, aká je tá forma veľká, či sa to tam zmestí ako má. Ale ti jedno poviem - keď si dáš robotu s tým miesením - čo je "gro" celého pečenia, tak ja by som si nedala újsť to pletenie . Teda , hovorím za seba - na to sa ja vždy najviac teším. Ale kľudne to sprav, opakujem, aj tak, ako ty chceš. Možno z toho kila by ti vyšli dve Calty.
arasidka
Tonička,Tak to bude vlastná sestra Calty - mrkni na recept, ako sa to u vás pečie.
jarunka
@arasidka a @oco dakujem za odpoved. Toto korenie podla vzhladu poznam, ale som nevedela ako sa vola, pretoze som ho nikdy nepouzivala. Tu celtu vyskusam.
evanaaa
Arašidka, trochu doplním : šlafrók, frištuk, fertuška, šnupcichel, šporhelt,štrupandle, špígel, atď., momentálne si nespomeniem, ale tie slovíčka sa miešali aj s maďarskými v nitrianskom regióne, aspoň kedysi ( Vráble...).aha- hozentrágle- no, pomaly mi to príde na um.
arasidka
No veď nie sme ďaleko od seba a vinohrady sa ťahajú ešte i podnes otád-potád...:)))
celeblith
arasidka a ty si odkial? z Pezinka? akurat som to mame citala a hovori, ze take zvyky boli tu :)
arasidka
tak tak, dievča moje.... tu som uvidela svetlo sveta r.p. huhuuuu- to už bolo dávno! Na rodnej pažičárskej hrudi, v domci starých rodičov,neopustiac mesto naše doteraz a neopustím ho ani odteraz:)))
celeblith
My sme tiez pezincania :) Na pazic som chodila do obchodu :) k Novakovi (mama sa tu narodila aj byva cely zivot a ja tiez, iba tatko je privandrovalec :))
Babka tiez robila caltu, vacsinou na Vianoce. Este mama mi hovorila, ze calty sa davali piect do pekarne, ako chleba :)
arasidka
tk tak, celeblithka, tak to bolo. A keď chceš viac vedieť, tak si otvor: navraty.blog.spot.com, to všetko, o čom píšem je zatiaľ z prostredia pažičárskeho - ja si ešte pamätám obchod U Ronca, to je tem dom hneď oproti starého Nováka. Nový Novák je pri panelke, to je inší obchod, ale volá sa po tom istom vedúcom, tak preto. A že pozdravujem maminu, ja som "pažičárka telem aj z dušú", lebo já sem sa na tej pažici rovno narodzila.
celeblith
@arasidka , k Roncovi chodila moja mama ked bola mala kupovat "bakice" (kvasnice) a vymenili jej tam dudel za keksik :)
akurat citam znovu recept a rozmyslam, ze ci sa odhodlam urobit ju na Vianoce, tak ako robila nasa babka ;)
arasidka
celeblith, tak ako? Pokúsila si sa upiecť caltu, alebo nie. Ja som piekla a tentokrát zmizla veľmi rýchlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia