Calta po našom

Autor receptu: arasidka

Bolo u nás zvykom, že keď sa chystala svadba, doma sa pieklo,varilo, chystalo sa všetko na svadobný stôl. A nezabudlo sa ani na výslužky.Jednou z dobrôt bola aj Calta. Kuchárky ju nakrájali na trojcentimetrové krajce, a keď sa sprievod vybral na sobáš a hudba veselo vyhrávala pred svadobným domom, kuchárky vyšli pred dom s plnými misami a rozdávali všetkým zvedavým susedom koláče a medzi nimi boli aj kúsky Calty.Svadby sa už pripravujú dnes inak, ale recept na Caltu sa nezmenil.

1 hod minút
príprava
1 hod minút
na 150-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku je dobré trošku zohriať pri teple - stačí na pár minút položiť na radiátor , vajíčka ponoriť do teplej vody a mlieko trošku zohriať, aby bolo akurát - ani studené, ani vrelé.Droždie rozmrvíme do nádoby, a z celého obsahu cukru zoberieme trošku do kvásku, zalejeme z celkového objemu mlieka tak asi dvoma decami, postavíme nádobu k teplu - najlepšie k radiátoru.Hrozienka namočíme do teplej vody, nech "napuchnú".
  2. Keď je kvások taký, aký má byť, do "vajdlinka" - t.j. väčšej misy nasypeme kilo múky,pridáme medzi prsty soľ, vanilku, roztopenú Heru,badián,zbytok cukru, zbytok mlieka, pridáme 3 vajíčka celé / ja ich nerozbíjam klasicky, naťukám z každej strany dieročku maličkú a vajíčko vyfúknem, a keď škarupina nepukne, použijem ich neskôr na maľovanie kraslíc :)))/. Na začiatok to miešam vhodnou varechou, a postupne pridávam kvások, keď už mám všetko zamiešané, používam miesto varechy ruku.
  3. A teraz nastane ten najdôležitejší moment prípravy: Pohodlne sa usadíme na stoličku tak, že dovidíme na obrazovku televízie, a môžeme začať miesiť.Jednou rukou pridržiavame vajdlinek na kolenách a druhou cesto miešame. Cesto je vymiesené vtedy, keď je z neho jedna hmota a miesením sme aj vajdlinek vyčistili tak, že zo stien sme stiahli miesením všetko cesto.
  4. Nezabudla som na hrozienka, nebojte sa. Prepláchneme ich, scedíme a ešte ich nepridávame. Cesto pekne poprášime hladkou múkou , povzbudíme ho potľapkaním, aby lepšie kyslo, zakryjeme ho útierkou a položíme k teplu - jasné - k radiátoru. A aby bolo kysnutie urýchlené, vezmeme podušku a ešte cesto ňou prikryjeme.A to je vhodný čas na to, aby sme si pripravili plech. Vhodný je starší typ - s dvomi uchami, lebo cesto potrebuje vysoké steny.Vymastíme ho, posypeme hladkou múkou.
  5. Keď sa už cesto tlačí von, znovu ho premiesime a hrozienka až potom pridávame po troške do cesta. A znovu ho prikryjeme a necháme kysnúť. Keď sa cesto opäť tlačí von, na pomúčenej doske ho vymiesime znova, a potom z bochníka nakrájame 4 kusy. Každý jeden rukou rozváľkame na dlhý pás - taký dlhý, aký je plech. A pletieme zo štyroch kusov do seba. Položíme do plechu a necháme znovu kysnúť. Medzitým si vyhrievame trúbu na 25O st.C, a vykysnutú Caltu potrieme vajíčkom, aspoň dvakrát, nech je pekná lesklá.Neunáhlime sa s pečením, len nech potvora rastie . A potom fuk s ňou do trúby.
  6. A tu treba počítať s tým, že taká masa cesta sa musí piecť hodinu. Keď je už v trúbe, nechávam ju cca 2 - 3 minúty v naplno vyhriatej trúbe. Potom znížim teplotu na 15O st.C, trúbu neotváram. Po polhodine znížim na 1OO st. C, a nechám ju piecť ďalej. Každá gazdina má iný šporák a inak trúba pečie. Podľa toho, či viac pripeká hore, alebo dole, môžeme trúbu prispôsobiť - prepnúť, aby sa veľmi neprepiekla. Keď ju po hodine vyberiem, pokvapkám ju studenou vodou a po pár minútach prikryjem čistou utierkou.Keď vychladne, použijem taký istý plech, v akom sa piekla, a položím ho na ten prvý. U nás je taký zvyk, že ju pečiem večer a jeme ju až ráno k raňajkám. Ako moja babka vravela- keď ju rozrežeš hneď, stratí silu. Najlepšou ingredienciou je tu okrem vanilky badián, bez neho to nie je Calta.