Kávová torta

Café latte: torta, káva, nanuk

Autor receptu: sweetlaab

Café latte pochádza z Talianska a je to vlastne šálka kávy s horúcim mliekom a mliečnou penou. My sme pripravili café latte kávu, ku ktorej sme upiekli aj tortu café latte a do tretice aj nanuk s rovnakým názvom pre horúce letné posedenie.

12
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiešame žĺtky s cukrom a tukom, pridáme citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vmiešame preosiatu múku, sódu bikarbónu, mandle a nahrubo postrúhanú čokoládu.
  2. Vymastíme tortovú formu (napr. o priemere 23 cm) a vysypeme hrubou múkou, potom vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a pomaly vmiešame do cesta, cesto vylejeme do formy.
  3. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C na 25 min, potom teplotu znížime na 160 - 150 °C a pečieme asi 20-25 min, pokiaľ špajdľa zo stredu cesta nevyjde čistá.
  4. Korpus necháme vychladnúť v otvorenej rúre, potom ho napoly vodorovne prerežeme a naplníme polovicou vymiešanej plnky, druhou polovicou natrieme celú tortu, naplníme cukrárske vrecko a ozdobíme okraje torty. Plnku pripravíme z navareného pudingu s 300-400 ml vody, vychladnutý rozmixujeme a vmixujeme mascarpone a ostatné zložky.
  5. Použijeme šablónu kvetu, cez ktorú sypeme kakao sitkom, aby sme vytvorili vzor kvetov na torte, bonbónmi v tvare kávových zŕn ozdobíme okraje torty a dáme spevniť do chladu. Podávame s café latte.
  6. Na prípravu domáceho café latte art potrebujeme plnotučné čerstvé mlieko, ktoré zahrejeme na približne 70 °C teplotu a mixujeme pokiaľ nedostaneme penu. Potom vlejeme mlieko s penou do domáceho espressa, alebo instantnej kávy, tak, aby sme „namaľovali“ srdiečko alebo ornament. Tento krok vyžaduje však prax a preto ak sa nám ornament nepodarí vytvoriť, môžeme mliečnu penu ozdobiť pomocou šablóny. Podávame s cukrom.
  7. Pripravené café latte môžeme vyliať aj do formičky na nanuk vhodné pre horúce letné dni, dať zmraziť a ozdobiť čokoládou. Viac detailov na prípravu torty, kávy a nanuku je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/06/cafe-latte-coffee-cake-ice-lolly-cafe.html