Maslový kysnutý koláč
Maslový kysnutý koláč

Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 12. júna 2020
Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Mäkučký, voňavý, nadýchaný, vnútri šťavnatý a navrchu s cukrovou chrumkavou kôrkou. Dúfam, že tento koláč z nemeckej kuchyne rovnako očarí aj Vás.

15-18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Kvások:
30 g
200 ml
1 PL
Cesto:
200 g zmäknuté
4 ks
štipka
1 PL
1 bal.
500 g
1 ČL
Posýpka:
100 g
190 g
1 bal.
voliteľné
Zálievka:
400 ml (alebo smotana na varenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka zamiešame cukor, rozmrvíme a zamiešame droždie a necháme vzísť kvások (15-20 minút).

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmäknuté maslo zľahka prešľaháme metličkou a po jednom zamiešame vajcia. Pridáme soľ, cukor a vanilkový cukor. Zmes zamiešame a pridáme vykysnutý kvások a múku preosiatu s práškom do pečiva. Cesto dobre vymiesime, ja som už potom miesila pomocou elektrického miesiča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ pripravíme posýpku. Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom (môžeme to spraviť vidličkou alebo rozmrviť prstami). Zmes odložíme do chladničky.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyložíme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy (formu som použila 25x35 cm ale môžete podľa mňa použiť aj klasický plech 30x40, bude trochu nižší). Rovnomerne rozotrieme, prikryjeme papierom na pečenie a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ešte cca 20-30 minút.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý koláč rovnomerne poprepichujeme naolejovaným prstom alebo opačným koncom varešky. Mne sa lepšie robí prstom, dierky do koláča robíme až na spodok, prst zatláčam do dna. Na vrch koláča rozmrvíme maslovo-cukrovú posýpku, môžeme maslovú zmes pozatláčať aj do dierok, vrch ešte sa môže posypať mandľovými lupienkami ale mne chuti aj bez nich, a dáme piecť do vyhriatej na 175 °C rúry na 30 minút.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom koláč vyberieme z rúry, ešte ho poprepichujeme špajdľou a vrch bohato polejeme sladkou smotanou (smotanu môžete použiť podľa chuti 12-30 %) ja som použila 30 %. Koláč smotanu veľmi rýchlo "vypije". A šupneme koláč ešte na 10 minút do rúry.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať. Je super ako teplý, tak aj studený.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do dierok sa dostane maslo s cukrom a smotanou a vytvorí sa niečo ako krém, koláč vnútri je jemný a šťavnatý a na vrchu sa vytvorí cukrová chrumkavá kôrka. Dobrú chuť.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ďalší dekadentný koláčik - hotové pokušenie! A to by človek mal myslieť na to, že sá má vmestiť do plaviek !!!
Nechám si recept na jesenné a zimné víkendy.