Maslový kysnutý koláč
Maslový kysnutý koláč

Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 12. júna 2020
Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Mäkučký, voňavý, nadýchaný, vnútri šťavnatý a navrchu s cukrovou chrumkavou kôrkou. Dúfam, že tento koláč z nemeckej kuchyne rovnako očarí aj Vás.

15-18
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 175 °C

Suroviny

Kvások:
30 g
200 ml
1 PL
Cesto:
200 g zmäknuté
4 ks
štipka
1 PL
1 bal.
500 g
1 ČL
Posýpka:
100 g
190 g
1 bal.
voliteľné
Zálievka:
400 ml (alebo smotana na varenie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka zamiešame cukor, rozmrvíme a zamiešame droždie a necháme vzísť kvások (15-20 minút).

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmäknuté maslo zľahka prešľaháme metličkou a po jednom zamiešame vajcia. Pridáme soľ, cukor a vanilkový cukor. Zmes zamiešame a pridáme vykysnutý kvások a múku preosiatu s práškom do pečiva. Cesto dobre vymiesime, ja som už potom miesila pomocou elektrického miesiča. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ pripravíme posýpku. Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom (môžeme to spraviť vidličkou alebo rozmrviť prstami). Zmes odložíme do chladničky.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto vyložíme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy (formu som použila 25x35 cm ale môžete podľa mňa použiť aj klasický plech 30x40, bude trochu nižší). Rovnomerne rozotrieme, prikryjeme papierom na pečenie a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ešte cca 20-30 minút.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý koláč rovnomerne poprepichujeme naolejovaným prstom alebo opačným koncom varešky. Mne sa lepšie robí prstom, dierky do koláča robíme až na spodok, prst zatláčam do dna. Na vrch koláča rozmrvíme maslovo-cukrovú posýpku, môžeme maslovú zmes pozatláčať aj do dierok, vrch ešte sa môže posypať mandľovými lupienkami ale mne chuti aj bez nich, a dáme piecť do vyhriatej na 175 °C rúry na 30 minút.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom koláč vyberieme z rúry, ešte ho poprepichujeme špajdľou a vrch bohato polejeme sladkou smotanou (smotanu môžete použiť podľa chuti 12-30 %) ja som použila 30 %. Koláč smotanu veľmi rýchlo "vypije". A šupneme koláč ešte na 10 minút do rúry.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený necháme mierne vychladnúť a môžeme podávať. Je super ako teplý, tak aj studený.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do dierok sa dostane maslo s cukrom a smotanou a vytvorí sa niečo ako krém, koláč vnútri je jemný a šťavnatý a na vrchu sa vytvorí cukrová chrumkavá kôrka. Dobrú chuť.

    Butterkuchen – nemecký maslovo-cukrový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalší dekadentný koláčik - hotové pokušenie! A to by človek mal myslieť na to, že sá má vmestiť do plaviek !!!
Nechám si recept na jesenné a zimné víkendy.
finczi
Vyzerá mňamkovo. Ak by som nebola kúpila vianočku na zajtrajšie raňajky, isto by som dnes upiekla. Ukladám, ďakujem za recept. Isto upečiem a ozvem sa. Krásny víkend!
sovka62
Pokusitelka! Este chvilu skusim sama seba presviedcat, ze ho neupeciem, ze sa nebudeme objedat sladkym, ale uz tusim, ze to bude marny boj.
evanaaa
Tá chuť musí byť úžasná, viem si predstaviť sladkosť toho koláča, aj chrumkanie cukru, žiaľ, nie pre mňa.....škoda, lebo ináč by som dlho neváhala.....
mamec
Zaujímavé, ale musí to byť hodne mastné. Na 500g múky 300g masla a ešte zaliať smotanou...
Žlčník protestuje už pri čítaní receptu. Myslíš, že by sa dalo ubrať z množstva masla v ceste?
kvakac
Takáto dobrota. Nie si ty čert, lebo len pokúšaš a pokúšaš. Už som tento recept pár krát nechcel čítať, lebo som vedel ako to bude dobré. Teraz som ho uložil a z bohom moje predsavzatia. Ach jaj.
1x elenas
evanaaa
@mamec , ten koláč má maslo už v názve, takže je to množstvo ako má byť...a určite ho celý nezje jedna osoba a naraz, napokon, upečie si ho len ten kto chce a komu sa páči.....aj ja by som, ale už som napísala svoje....
farbuska
@paradis1 (13.6.2020 09:45)

No predsa kvôli tomu negatívnemu vplyvu - vzhľadom na maslo, cukor a smotanu - na rozmery vhodné/potrebné do plaviek. :)
elenas
@finczi (13.6.2020 12:21)

Ďakujem za komentík, som rada, že sa recept páči, pozdravujem a prajem pekný deň.
elenas
@sovka62 (13.6.2020 15:16)

Jaaj, ťažko sa udržať ale aspoň potešíme našich blízkych, pozdravujem.
elenas
@evanaaa (13.6.2020 18:19)

Ďakujem za komentík, chuť je veľmi zaujímavá, akoby bol s plnkou ale je pravda, diétne to nie je.
elenas
@mamec (14.6.2020 07:37)

Vďaka za koment, máš pravdu diétne to nie je ale ani mastné tiež nie ako sa na prvý pohľad zdá. S množstvom masla určite sa dá experimentovať ale ak znížiš maslo v ceste, tak ja by som pridala maslo na posýpke ale pod 250 g by som asi nešla, potom už bude suchšie. Skúšala som piecť s takmer polovičnou dávkou masla a šľahačky a s výsledkom som nebola spokojná. Ale je to otázka každého chuti. Pekný deň.
elenas
@garanco (14.6.2020 16:38)

Ďakujem za koment, teší ma, že sa recept páčil. Pekný deň.
elenas
@kvakac (14.6.2020 17:13)

Ďakujem za koment, ja že pokúšam, a ty svojimi dobrotami nie? Zakaždým receptom sa olizujem až za ušami:)
mamec
@elenas (15.6.2020 11:34)

Ďakujem za odpoveď. Presne toto ma zaujímalo, či si to neskúšala, lebo ja bežne znižujem množstvo cukru a tuku v receptoch. Ale samozrejme v niektorých receptoch sa to nedá.
elenas
@zizazi (17.6.2020 16:10)

Ďakujem za odozvu, veľmi ma teší, že Vám chutilo. Pekný deň.
mamec
Tak som nabrala odvahu a vyskúšala. Trochu som ubrala masla, myslím, že nabudúce skúsim ubrať viac a trochu cukru. Nedokázala som odolať nutkaniu pridať do posýpky škoricu a rozhodne to nebola chyba. Koláčik vonia, chlapi mlaskajú, žlčník je zatiaľ ticho, skrátka všeobecná spokojnosť. Ešte raz ďakujem.