Bubo bubo zeleninová polievka

sracz - fotkasracz, 24. mája 2010
Bubo bubo zeleninová polievka
Foto: sracz

Iba nedávno ma potešila jedna z našich vážených priateliek komentárom, že taktiež zbožňuje polievky s "nokerdlíkami", ak do nich položená lyžica stojí v pozore, Zobraziť celý popisIba nedávno ma potešila jedna z našich vážených priateliek komentárom, že taktiež zbožňuje polievky s "nokerdlíkami", ak do nich položená lyžica stojí v pozore, ako vojak v "haptáku". No vidíte - zázraky sa dejú! Aspoň u mňa. Včera sme potrebovali k obedu, pred hlavným jedlom, ľahkú polievku a tu je výsledok. Čo keď zachutí aj Vám!?

4 a viac
porcie
20´ minút
príprava

Suroviny

2÷3 PL
1/4 ks
1/2 ks
2÷3 ks
1/4 ks
1/2 ks
3÷4 ks
1÷2 PL
1 KL
1 KL
2 PL
2÷3 KL
1 ks
2 vetvičky
2÷3 PL
5 ÷ 7 PL
0,5 ÷ 0,75 l
1,5 ÷ 2 l
2 PL
1÷2 PL
2÷3 ks
2÷3 PL
podľa potreby štipka
0,25 ÷ 0,30 kg
štipka štipka
1 ML




Postup

  1. 1

    Poznámka na úvod: vopred si Vás dovoľujem upozorniť, že suroviny uvedené v tomto mojom recepte nie sú tabu. Ja som mal doma (vyslovene mi zavadzali v chladničke) tie, ktoré čítate v ingredienciách, vrátane neobielenej kosti z údenej šunky - to je z toho kusa obdivovaného mäsa, ktorý ste videli pri talianskom leče, potom odrezky z neho v polnočnom rezni, teraz tu a ešte ho raz uvidíte, koncom tohoto týždňa, v ďalšom recepte; rhutabagu používam už dávnejšie a jicamu, na základe otázky z Varechy, teraz po tretí raz - predtým v "Slovak hollyday beef sup" = naša hovädia polievka, čerstvo nastrúhanú v miešanom šaláte s dressingom a teraz v zeleninovej polievke. Viem, že ju dostať aj u nás, odporúčam do Vašej ctenej priazne! Zaujímavá je nielen jej svieža chuť a zvláštnosť, že i po varení nestráca "chrumkavosť", ale aj jej čistenie. Vrchnú šupku odstránite rukou (ťahom) a pod ňou je druhá (lyko), ktorej sa zbavíte klasickým olúpaním nožom, alebo škrabkou.

  2. 2

    do polievkového hrnca nastrúhame (pokrájate na drobno) cibuľu, nalejeme 2÷3 PL dobrého olivového (slnečnicového) oleja a necháme, pri priemernej teplote, podusiť na "sklovito"; medzitým si pokrájame očistenú mrkvu na kolieska, rhutabagu na kocky, jicamu na hranolky a zelerové rapíky na "Céčka" - všetko ~ 3÷5 mm hrúbku, ktoré po urestovaní pridáme k cibuli; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť 5´÷ 7´; posypeme paprikami, soľou, MČK a vegetou; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť ďalších 5´÷ 7´; až teraz podlejeme vývarom a vriacou vodou; pridáme vetvičky tymiánu, sušené huby (teraz je obdobie májoviek a tanečnice lúčnej, s ich nenapodobiteľnou chuťou a vôňou domova - ak môžete, rozhodne použite tieto - čerstvé) a neobielenú (ohrýzaním neočistenú) kosť z údenej šunky (ak máme údené bravčové rebrá - tak na 2÷3 dlane, či kožu, kosti a drobky z kuraťa, použijeme tieto - iniciatíve sa medze nekladú); zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť; po zovretí znížime teplotu na minimum a varíme aspoň 30´÷50´. Priebežne pozorujeme, dolievame vriacu vodu, aby bola tak 10÷12 cm pod hranou hrnca.

  3. 3

    počas varenia polievky si pripravíme maslovosyrové nočky (noky, ňoky, haluštičky, nokerdle, či po česky kapání); maslo hneď na začiatku prípravy vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť na kuchynskom pulte; všetky uvedené suroviny zmiešame a necháme aspoň 30´na pulte, aby sa zmes vplyvom pdp a sódy bici zosnúbila; ja som mal k dispozícii bielka z dvoch vajíčok (ich žĺtka som použil do tatarského bifteku), z ktorých som ušľahal tuhý sneh a ľahko ho vmiešal do základnej masy pre ňoky (preto som do nej nepoužil vodu); potom ju pomocou "haluškometu" a PL pretláčame do neprestajne vriacej polievky (preto tá 10÷12 cm medzera pod hranou hrnca); výsledok vidíte na spodnom obrázku; nežne premiešame, necháme prevrieť, dochutíme a podávame. Jeme opäť veľkou lyžicou! Na druhý deň polievočka získa konzistenciu a la furmanskú, bačovskú, banícku, drevorubačskú či roľnícku, že Sovka62!? Dobrú chuť!

    Bubo bubo zeleninová polievka - obrázok 3

Diskusia k receptu

jerica
Klobúk dolu , super rozpis. Zbohom cholesterol.
sjuz
mňam, dala by som sa pozvať...:))
sovka62
Jáj, supeeer, to je polievka podľa môjho gusta! Len tie huby vynechám.
sracz
... Sovka62 (Bubo bubo lat.), neskoro som sa dozvedel o Tvojej averzii k hubám, ale veď Ty si už určite poradíš. Toto je recept extra zvlášť pre Teba. Krásne dni! Čóóó za cholesterol, aký cholesterol, samé, prudko jedlé veci a návštevy z Varechy sú u mňa vždy srdečne vítané!
ludka10
...tak po tejto polievočke by som už asi ťažko zvládla ďalší chod, vyzerá vynikajúco a hlavne veľmi sýto
sracz
Milá Ľudka10 - zdanie klame! Polievka je ľahúčka ako sníček nevinného dieťatka! Parmegiano Reggiano je možné nahradiť 2÷3 trojuholníkmi taveného syra Karička, Veselá krava, ... !
sisalka
bubo bubo je výr skalný, zvláštny názov pre toľko spojených ingrediencií
jerica
@sracz :-)) "choleserol" , pre mňa samé dobré sýte suroviny , tak to je ten cholesterol.Pozri moju polievku , tá má toho tiež na cholesterol surovín, nemôžem sa zbaviť tých dobrých chutí másla a masného, také dobre uvarené horúce koleno , paprčky , keď sa trasie na tanieri , chren , no mňam . A zbav sa cholesterolu , no môžeš keď zbožňujem všetko čo je silnotučné aj syry.??!!
zdezda
:-)))vynikajúca polievočka, mne zastane aj hlavné jedlo, takéto halušky si dávame aj do kuracieho vývaru, sú veľmi lahodné :-)))
marienka44
Suroviny na halusky zacinaju v rozpise pri syre /ten nie je dostat/? Nie je to oddelené.
Ja robim halusky do polievky z krupice a z 1 vajca, soli, trochu masla, cerstvo mlete korenie, petrz. vnat posekana. Davam ich do polievky vriacej malou lyzickou za pomoci nozika príborového. Nikdy ich nemam rovnake. Niekedy su aj po uvareni dlhom tvrde, asi cesticko bolo huste.
frezia68
@marienka 44:na 1 vajce daj 8 čajových lyžíc krupice,nechaj stáť cca 15 min.,potom vyskúšaj kúsok hodiť do vriacej polievky,ak sa nerozvarí-sú výborné,ak nie,pridaj najviac ešte 1 lyžičku a budú mäkké:-))(nie kopcovité lyžičky).Ak namočíš lyžižku do polievky a tak neberieš halušku do polievky,nepotrebuješ nožík-odlepí sa.
sovka62
@marienka. aj odo mňa jedna rada. Do krupičných halušiek daj za statočnú lyžicu bravčovej masti. Narastú do dvojnásobnej veľkosti a budú mäkkučkéééé....
jerica
@sovka tak ma naučila moja mama , ako si poradila , s masťou,nesmú byť ani riedke , ale ani husté , tak akurát .
jody
Ferikám, bubo bubo je naozaj výr skalný a naša Sovka veru nie je taká ušatá, ale snaha sa cení, polievka ešte viac! :-)
oblizprst
Feri, iba malú poznámočku k tvojej poznámke z 10.3.2010 k receptu na ríbezľovú omáčku - cranberry sú brusnice. U nás na Slovensku rastie Kľukva močiarna - Oxycoccus palustris, brusnica barinná (Vaccinium uliginosum L. a tiež brusnica pravá - Rhodococcus vitis. Všetky patria do podčeľade čučoriedkovité -Vaccinioideae. Sú si veľmi podobné, iba listy kľukvy nie je možné pre bylinkárske účely miešať s brusnicovými, lebo nemajú ten účinok. Brusnica a jej listy majú liečivé účinky na močové cesty a obličky, dezinfikujú ich a pôsobia protizápalovo a sú významnými antioxidantami. To je asi tak zhruba o brusniciach - cranberry.
sracz
Veľmi pekne ďakujem za info, milá Oblížprst! Cranberry tu používam veľa a často, ale potreboval som tie ďalšie nuanse, zvlášť čo sa týka Slovenska.
bozulka
Polievočka určite veľmi dobrá/keď to poviem ja ber nato jed/ten popis je úplne bezkonkurenčný!!!Ferinko,prečo dávaš aj PDP aj SBic?Ta soda je dosť -ako to povedať- cítiť.Prepáč,že až teraz reagujem,ale mám velké resty.Niečo som už stihla,ale stále málo.Aj tak si kabrňák!!!!!!!!!!!
sracz
Vďaka Bozuľka, priateľka milá! Že prečo aj PDP aj SBic? Úprimnosť za úprimnosť! Keď ja Ti to už, dievča moje starostlivé, vlastne ani neviem. Takto to robím už viac ako 45 rokov a akosi som si na to zvykol. A SBic dávam naozaj len štipku - iba na špičku maličkého noža, s veľkosťou akou moja nebohá mamka_Anyuczi lúpala (po košicky hámozovala) zemiaky a krájala zeleninu. Ja ju, všade tam kde používam v tom uvádzanom množstve, naozaj ani necítim! No na druhej strane sa riadim vihodňarskym "izé_ oné": Co šicko ňešmerdzi a jake je fajne! Vážim si všetky pripomienky, názory a otázky; doslova sa nebránim ani konštruktívnej kritike, ktorá ma dokáže poučiť a inšpirovať! Všimni si moje reakcie receptami! Krásny deň, pevné zdravie a silné nervy aj do "odbúravania a likvidácie Tvojich tzv. restov. Ale rozumne! Pomaly a kľudne! Žiadne rýchlosti ako na F1! Pamätaj i na vihodňarske ponaučenie: "Skoro še ľem mačky a zajace džubu a aj tak še šľepe rodza"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia