Foto: sracz
Iba nedávno ma potešila jedna z našich vážených priateliek komentárom, že taktiež zbožňuje polievky s "nokerdlíkami", ak do nich položená lyžica stojí v pozore, Zobraziť celý popisIba nedávno ma potešila jedna z našich vážených priateliek komentárom, že taktiež zbožňuje polievky s "nokerdlíkami", ak do nich položená lyžica stojí v pozore, ako vojak v "haptáku". No vidíte - zázraky sa dejú! Aspoň u mňa. Včera sme potrebovali k obedu, pred hlavným jedlom, ľahkú polievku a tu je výsledok. Čo keď zachutí aj Vám!?
porcie
príprava
Suroviny
2÷3 PL |
|
1/4 ks |
|
1/2 ks |
|
2÷3 ks |
|
1/4 ks |
|
1/2 ks |
|
3÷4 ks |
|
1÷2 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
2÷3 KL |
|
1 ks |
|
2 vetvičky |
|
2÷3 PL |
|
5 ÷ 7 PL |
|
0,5 ÷ 0,75 l |
|
1,5 ÷ 2 l |
|
2 PL |
|
1÷2 PL |
|
2÷3 ks |
|
2÷3 PL |
|
podľa potreby štipka |
|
0,25 ÷ 0,30 kg |
|
štipka štipka |
|
1 ML |
|
Postup
-
1
Poznámka na úvod: vopred si Vás dovoľujem upozorniť, že suroviny uvedené v tomto mojom recepte nie sú tabu. Ja som mal doma (vyslovene mi zavadzali v chladničke) tie, ktoré čítate v ingredienciách, vrátane neobielenej kosti z údenej šunky - to je z toho kusa obdivovaného mäsa, ktorý ste videli pri talianskom leče, potom odrezky z neho v polnočnom rezni, teraz tu a ešte ho raz uvidíte, koncom tohoto týždňa, v ďalšom recepte; rhutabagu používam už dávnejšie a jicamu, na základe otázky z Varechy, teraz po tretí raz - predtým v "Slovak hollyday beef sup" = naša hovädia polievka, čerstvo nastrúhanú v miešanom šaláte s dressingom a teraz v zeleninovej polievke. Viem, že ju dostať aj u nás, odporúčam do Vašej ctenej priazne! Zaujímavá je nielen jej svieža chuť a zvláštnosť, že i po varení nestráca "chrumkavosť", ale aj jej čistenie. Vrchnú šupku odstránite rukou (ťahom) a pod ňou je druhá (lyko), ktorej sa zbavíte klasickým olúpaním nožom, alebo škrabkou.
- 2
do polievkového hrnca nastrúhame (pokrájate na drobno) cibuľu, nalejeme 2÷3 PL dobrého olivového (slnečnicového) oleja a necháme, pri priemernej teplote, podusiť na "sklovito"; medzitým si pokrájame očistenú mrkvu na kolieska, rhutabagu na kocky, jicamu na hranolky a zelerové rapíky na "Céčka" - všetko ~ 3÷5 mm hrúbku, ktoré po urestovaní pridáme k cibuli; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť 5´÷ 7´; posypeme paprikami, soľou, MČK a vegetou; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť ďalších 5´÷ 7´; až teraz podlejeme vývarom a vriacou vodou; pridáme vetvičky tymiánu, sušené huby (teraz je obdobie májoviek a tanečnice lúčnej, s ich nenapodobiteľnou chuťou a vôňou domova - ak môžete, rozhodne použite tieto - čerstvé) a neobielenú (ohrýzaním neočistenú) kosť z údenej šunky (ak máme údené bravčové rebrá - tak na 2÷3 dlane, či kožu, kosti a drobky z kuraťa, použijeme tieto - iniciatíve sa medze nekladú); zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť; po zovretí znížime teplotu na minimum a varíme aspoň 30´÷50´. Priebežne pozorujeme, dolievame vriacu vodu, aby bola tak 10÷12 cm pod hranou hrnca.
- 3
počas varenia polievky si pripravíme maslovosyrové nočky (noky, ňoky, haluštičky, nokerdle, či po česky kapání); maslo hneď na začiatku prípravy vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť na kuchynskom pulte; všetky uvedené suroviny zmiešame a necháme aspoň 30´na pulte, aby sa zmes vplyvom pdp a sódy bici zosnúbila; ja som mal k dispozícii bielka z dvoch vajíčok (ich žĺtka som použil do tatarského bifteku), z ktorých som ušľahal tuhý sneh a ľahko ho vmiešal do základnej masy pre ňoky (preto som do nej nepoužil vodu); potom ju pomocou "haluškometu" a PL pretláčame do neprestajne vriacej polievky (preto tá 10÷12 cm medzera pod hranou hrnca); výsledok vidíte na spodnom obrázku; nežne premiešame, necháme prevrieť, dochutíme a podávame. Jeme opäť veľkou lyžicou! Na druhý deň polievočka získa konzistenciu a la furmanskú, bačovskú, banícku, drevorubačskú či roľnícku, že Sovka62!? Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja robim halusky do polievky z krupice a z 1 vajca, soli, trochu masla, cerstvo mlete korenie, petrz. vnat posekana. Davam ich do polievky vriacej malou lyzickou za pomoci nozika príborového. Nikdy ich nemam rovnake. Niekedy su aj po uvareni dlhom tvrde, asi cesticko bolo huste.