Bubo bubo zeleninová polievka

Autor receptu: sracz

Iba nedávno ma potešila jedna z našich vážených priateliek komentárom, že taktiež zbožňuje polievky s "nokerdlíkami", ak do nich položená lyžica stojí v pozore, ako vojak v "haptáku". No vidíte - zázraky sa dejú! Aspoň u mňa. Včera sme potrebovali k obedu, pred hlavným jedlom, ľahkú polievku a tu je výsledok. Čo keď zachutí aj Vám!?

4 a viac
porcie
20´ minút
príprava

Postup

  1. Poznámka na úvod: vopred si Vás dovoľujem upozorniť, že suroviny uvedené v tomto mojom recepte nie sú tabu. Ja som mal doma (vyslovene mi zavadzali v chladničke) tie, ktoré čítate v ingredienciách, vrátane neobielenej kosti z údenej šunky - to je z toho kusa obdivovaného mäsa, ktorý ste videli pri talianskom leče, potom odrezky z neho v polnočnom rezni, teraz tu a ešte ho raz uvidíte, koncom tohoto týždňa, v ďalšom recepte; rhutabagu používam už dávnejšie a jicamu, na základe otázky z Varechy, teraz po tretí raz - predtým v "Slovak hollyday beef sup" = naša hovädia polievka, čerstvo nastrúhanú v miešanom šaláte s dressingom a teraz v zeleninovej polievke. Viem, že ju dostať aj u nás, odporúčam do Vašej ctenej priazne! Zaujímavá je nielen jej svieža chuť a zvláštnosť, že i po varení nestráca "chrumkavosť", ale aj jej čistenie. Vrchnú šupku odstránite rukou (ťahom) a pod ňou je druhá (lyko), ktorej sa zbavíte klasickým olúpaním nožom, alebo škrabkou.
  2. do polievkového hrnca nastrúhame (pokrájate na drobno) cibuľu, nalejeme 2÷3 PL dobrého olivového (slnečnicového) oleja a necháme, pri priemernej teplote, podusiť na "sklovito"; medzitým si pokrájame očistenú mrkvu na kolieska, rhutabagu na kocky, jicamu na hranolky a zelerové rapíky na "Céčka" - všetko ~ 3÷5 mm hrúbku, ktoré po urestovaní pridáme k cibuli; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť 5´÷ 7´; posypeme paprikami, soľou, MČK a vegetou; zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť ďalších 5´÷ 7´; až teraz podlejeme vývarom a vriacou vodou; pridáme vetvičky tymiánu, sušené huby (teraz je obdobie májoviek a tanečnice lúčnej, s ich nenapodobiteľnou chuťou a vôňou domova - ak môžete, rozhodne použite tieto - čerstvé) a neobielenú (ohrýzaním neočistenú) kosť z údenej šunky (ak máme údené bravčové rebrá - tak na 2÷3 dlane, či kožu, kosti a drobky z kuraťa, použijeme tieto - iniciatíve sa medze nekladú); zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť; po zovretí znížime teplotu na minimum a varíme aspoň 30´÷50´. Priebežne pozorujeme, dolievame vriacu vodu, aby bola tak 10÷12 cm pod hranou hrnca.
  3. počas varenia polievky si pripravíme maslovosyrové nočky (noky, ňoky, haluštičky, nokerdle, či po česky kapání); maslo hneď na začiatku prípravy vyberieme z chladničky a necháme zmäknúť na kuchynskom pulte; všetky uvedené suroviny zmiešame a necháme aspoň 30´na pulte, aby sa zmes vplyvom pdp a sódy bici zosnúbila; ja som mal k dispozícii bielka z dvoch vajíčok (ich žĺtka som použil do tatarského bifteku), z ktorých som ušľahal tuhý sneh a ľahko ho vmiešal do základnej masy pre ňoky (preto som do nej nepoužil vodu); potom ju pomocou "haluškometu" a PL pretláčame do neprestajne vriacej polievky (preto tá 10÷12 cm medzera pod hranou hrnca); výsledok vidíte na spodnom obrázku; nežne premiešame, necháme prevrieť, dochutíme a podávame. Jeme opäť veľkou lyžicou! Na druhý deň polievočka získa konzistenciu a la furmanskú, bačovskú, banícku, drevorubačskú či roľnícku, že Sovka62!? Dobrú chuť!