Foto: tinca
Aj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť Zobraziť celý popisAj toto jedlo patrí medzi pôstne jedlá. Kedysi sa pôst prísne dodržiaval, dnes je to už iné, ale nič nám nebráni si ho pripraviť hocikedy.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky v šupke. Po vychladnutí ich nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 20 min. odpočinúť. Pripravíme si bryndzu, ktorú môžeme aj trošku okoreniť a pridať pažítku,alebo petržlenovú vňať,nesolíme. Dobre vymiešame. RADA: ak robíme pre viac ľudí môžeme do bryndze pridať aj jeden postrúhaný, uvarený zemiak-bude viac plnky, lebo bryndza nie je lacná.
- 2
Potom si na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a formičkou na pirohy vykrojíme kolieska, naplníme a vo formičke dotvarujeme na piroh. Rozvaríme vodu, kde sme pridali soľ a trošku oleja a pirohy vyvaríme, kým nevyplávajú na povrch. Trvá to asi 5-7 minút. Scedíme ich. Na oleji si opražíme cibuľu do zlato-hneda. RADA NAVYŠE: toto zemiakové cesto je univerzálne, môžeme z neho robiť lekvárové pirohy, šúľance, slivkové alebo iné ovocné gule.
- 3
No a toto je to čudo na pirohy, iste ho každá máte.
- 4
Bryndzové pirohy podávame s opraženou cibuľkou a pochúťkovou kyslou smotanou. Kto chce môže si pridať aj opraženú slaninku, ale to už potom nie je pôstne jedlo. Dobrú chuť!
- 5
No a by lepšie chutilo aj táto krásna ruža,ktorú som dostala, patrí na stôl. Hneď je deň krajší.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Opečenú slaninku, postrúhaný varený zemiak a kôpor dávam s bryndzou do pirohov. Niekde som ich koštovala aj pečené a tiež boli chutné.
Ďakujem za komentíky, boli fakt výborné. Keď urobím viac, tak aj zamrazím a mám za 10 min. obed. Z tohto cesta sú výborné aj lekvárové perky trebars s makom
pirôžky (pirohy, perky)
POTREBNÉ PRÍSADY
rožky, mlieko, polohrubá múka, plnka a posýpka
POSTUP PRÍPRAVY
Postup je úplne geniálne jednoduchý, rožky nakrájame na kolieska, dáme do misy a zalejeme mliekom, tak aby boli nasiaknuté a mokré, ale aby neplávali v mlieku. Potom prisypávame múky toľko, koľko hmota príjme, kým sa cesto nelepí. To je všetko, potom už len vyvaľkáme a plníme lekvárom, alebo na slano, trebárs so salámovou plnkou a špenátovou zálievkou, alebo s údeným mäsom a s kyslou kapustou..... ako máte chuť ......ale treba ich aj uvariť... a posypať posýpkou.
Vyskúšam aj tie.