Foto: egreska
...alebo po liptovsky džgance ..
porcie
Postup
-
1
Najprv si nachystam všetko ,čo potrebujem: dam rozpražit kusok masla
-
2
1 švábku (zemiak) nakrajam na male kocočky a uvarím ,necham vo vode.
-
3
Slaninku si nakrajame a vyškavríme .žiadna anglicka alebo oravska- ak chcete aby halušky boli dobre ,tak musí byt dobra aj slaninka a to mastná,domaca..
-
4
Bryndzu mam zamrazenu domacu ,robenú v máji..pripravena v mise.
-
5
Zvyšne zemiaky nastruhame ,pridame sol,vajičko a tolko muky aby cesto bolo polotuhe,radšej hustejšie ako redšie.
-
6
Cesto je hotové.
-
7
Nahádžeme cez haluškar do vriacej osolenej vody.
-
8
K haluškam vylejem aj ten uvarený zemiak.
-
9
Sitkom ich povyberame do misy (halušky nepreplachujem! ),vodu z nich zatial nevylievajte. Premiešame s bryndzou,ochutíme solou ak treba a zriedime troškou vody z halušiek.
-
10
V mise ozdobíme pažítkou,škvarkami (bez masti) a polejeme maslom. A nesmie chybat kyslé mlieko. Brú chuť !!!
A čo je dnes deň bryndzových halušiek?