Bryndzové halušky z Liptova (fotorecept)

Autor receptu: egreska

...alebo po liptovsky džgance ..

3
porcie

Postup

  1. Najprv si nachystam všetko ,čo potrebujem: dam rozpražit kusok masla
  2. 1 švábku (zemiak) nakrajam na male kocočky a uvarím ,necham vo vode.
  3. Slaninku si nakrajame a vyškavríme .žiadna anglicka alebo oravska- ak chcete aby halušky boli dobre ,tak musí byt dobra aj slaninka a to mastná,domaca..
  4. Bryndzu mam zamrazenu domacu ,robenú v máji..pripravena v mise.
  5. Zvyšne zemiaky nastruhame ,pridame sol,vajičko a tolko muky aby cesto bolo polotuhe,radšej hustejšie ako redšie.
  6. Cesto je hotové.
  7. Nahádžeme cez haluškar do vriacej osolenej vody.
  8. K haluškam vylejem aj ten uvarený zemiak.
  9. Sitkom ich povyberame do misy (halušky nepreplachujem! ),vodu z nich zatial nevylievajte. Premiešame s bryndzou,ochutíme solou ak treba a zriedime troškou vody z halušiek.
  10. V mise ozdobíme pažítkou,škvarkami (bez masti) a polejeme maslom. A nesmie chybat kyslé mlieko. Brú chuť !!!