Bryndzové halušky s cibuľkou fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 6. apríla 2011

Je to chutné a obľúbené jedlo mojej rodiny. Viem, že sa podávajú so slaninkou, ale my ich máme radi s cibuľkou. Takéto halušky sa Zobraziť celý popisJe to chutné a obľúbené jedlo mojej rodiny. Viem, že sa podávajú so slaninkou, ale my ich máme radi s cibuľkou. Takéto halušky sa môžu podávať aj s kyslou kapustou.

4 - 5
porcie
15-20 minút
príprava

Suroviny

600 g
600 g
2 ks
50 ml
 podľa chuti
asi 200- 300  ml podľa potreby
250 g
750 ml domáci
2 - 3 ks veľka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si :

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme, postrúhame.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme múku, mlieko, vajce, soľ a vodu podľa potreby.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu premiešame, cesto máme hotové.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na sporák dáme vodu, keď trochu vrie, osolíme. Na lopárik preložíme cesto a do vody hádžeme halušky.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Voda nesmie veľmi vrieť, aby sa nerozvarili. Opatrne premiešame, keď vyplávajú hore, vyberieme ich.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opláchneme pod studenou vodou, necháme chvíľku odkvapkať a potom pokvapkáme spustenou masťou.

    Bryndzové halušky s cibuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky polejeme bryndzou, posypeme cibuľkou a podávama s kefírom. " Dobrú chuť ! "

Diskusia k receptu

vierik
Presne takéto si predstavujem bryndzové halušky,dala by som si aj teraz.Vyzerajú fantasticky a určite aj sú (boli) že :-)
kucharronald
Trošku nesúhlasím s tým, že halušky treba opláchnuť studenou vodou,...stratia nielen chuť, ale aj teplotu....halušky NIKDY neoplachujem, hneď ich dám do misy a polejem olejom....každých 5 min ich premiešam do vychladnutia....
1x zifi
remcula
Halušky se taky dělají na milión způsobů a všechny jsou dobré. Aspoň pro mne. Já je neoplachuji vůbec, naučili mne to kuchaři v restauraci. Horké dám do mísy, kde mám brynzu a pořádně promíchám. Pak přidám vyškvařenou slaninu a honem se pustit do jídla. Stejným způsobem dělám i halušky s taveným sýrem, nebo s tvarohem.
1x zifi
andys
@kucharronald , súhlasím, v žiadnom prípade nepreplachovať. Dokonca na bryndzové ich netreba ani polievať olejom (bryndza a slaninka majú tuku dosť) a ani nemusia byť chladné, bryndza sa fajn ťahá, keď sa zmieša s horúcimi haluškami.
mojack
Ja ich preplachujem stale ,ine nam ani nechutia.Je veľký rozdiel ak sa varia v reštauracii alebo doma.
mariaklara
@mojack , súhlasím s Tebou. Dokonca, našla som to v jednej mojej starej kuchárskej knihe, že ich majú prepláchnuť. Tak som nič zle neurobila. Ako sa to hovorí, sto ľudí, sto spôsobov alebo sto chutí, či, nie ? Keď sa podávajú hneď vtedy sa nemusia preplachovať.
rona1
sú super....a ak v chladničke chýba bryndza, použijem kyslú smotanu
lubavuska
mňamkové halušky, ja si bryndzu najprv premiešam s pár lyžicami kyslej, alebo sladkej smotany a nato dám halušky a slaninku, premiešam a už len vzdycháme a ochkáme....ale môj sused si ešte k haluškám primiešava na kocky nakrájané a uvarené zemiačky
hannah22
na Gemeri si k haluškám primiešavali na kocočky nakrájané uvarené zemiaky, a na vrch veľa smotany alebo jogurtu, koľko ľudí toľko chutí , ale je to fajnotka.... :))
7145_1291368619 - profilový obrázok
fik
fik
Ja som z podpoľania pri Detve my jedávame halušky s bryndzou, kapustou aj s vajcom a všetko to bolo poliate výpekom zo slaniny aj s cibuľkou a škvarkami.
Halušky museli byť teplé a jedli sa z jednej misky či v dome alebo v poli.
Je to naše národné jedlo, ktoré vynašli naši predkovia, bolo rýchle a lacné. No dnes si originálnu bryndzu môže dovoliť len solventný človek a bryndzové náhrady nemajú tú pravú chuť.
marienka44
@Mariaklara ,nesuhlkasim s cestom. Do cesta sa nedava zasadne vajce, voda, mlieko!!! Prave na STV 1 kuchar doporucil zliat vodu, ktoru pustili pocas struhania zemiaky, nakolko by sa muselo pridat viac muky. A to by sa odzrkadlilo na tvrdosti halusiek. Prave naopak,nedavat umele tekutiny, ale zliat tekutinu uvolnenú zo zemiakov!
mariaklara
@marienka , ja mám takýto recept a nemienim ho meniť, som s ním roky spokojná, treba skúsiť urobiť z menšej dávky a ochutnať. Možno ani ten kuchár nemal 100% pravdu. Tieto halušky vôbec nie sú tvrdé.
jody
Ja tiež dávam vajce, keď sú vodové zemiaky. Je mi ľúto tú vodu vyliať, tak radšej dám vajce a múku. A nikdy tvrdé neboli.
bejaja
mňam, dala by som si ich hneď, určite boli výborné, v našej rodine milujeme halušky či už bryndzové, kapustové... skrátka rôzne.
@marienka , nestavaj sa negatívne k tomuto receptu, čo tak, keby si vyskúšala recept aj od @mariakl áry, a potom ho komentovala, tu si odovzdávame svoje skúsenosti a záleží na nás či to vyskúšame, alebo nie!Prečo nedáš recept, na tvoje halušky, na varechu aj ty?
mariaklara
Všetkým, ktorím sa môj recept, čo i len trochu pozdával, zo srdca ďakujem! @ bejaja , @ jody , @ janger , @ lubavuska , @ hannah , @ rona , @ cica , @ mojack @ remculka , @ vierik , @ fik , @ kucharroni, @ andys. Hlavne tebe@ bejaja , že si sa ma zastala a @ jody tiež.
ata8888
ja sa pridavam a urcite ho skusim a hlavne si ho ukladam...dnes ,ale nie chcem robit zapekanu rybu v zemiakoch a paradajkach .....
janicka13
mariaklara aj ja sa pridavam, tvoje halusky vyzeraju fantasticky, nie kazdy ich vie pripravovat. Vela ludi nevie, ze prava stava zo zemiakov je na ceste podstatna, pretoze ak zamiesas muku a zemiaky nemaju stavu, nam vyjde cesto velmi zemiakove a vela krat sa nam velka cast halusiek rozvari, prave koli tomu nam voda z halusiek zostane velmi mutna. Ale takysto sa nesmie pridavat vela muky, lebo halusky zostanu velmi tvrde, takze vajicko je velmi dobry napad a hlavne da haluskam tu domacu chut. A nerob si tazku hlavu z Marienky44 uz som si vsimla, co recept, to negativny pohlad. Tu sme na to, aby sme ludom dali nase skusenosti a rady a ak sa niekomu paci klasika, tak nech sa paci... var si podla svojho. Velmi pekne ti dakujem za napad, urcite vyskusam ;)
andys
@mariaklara i @janicka13 - máte obe pravdu, každý má ten "svoj" recept na halušky a je preňho najlepší. Ja som sa napríklad od jednej pani naučila, že keď nechcem pridať vajíčko, mám dať hladkú a polohrubú múku pol na pol, tak som si nechala poradiť a robím to tak. To ale neznamená, že ak dá niekto do cesta vajíčko, že tým niečo pokazí. Tak nech sa vám všetkým tie vaše halušky daria a nech vám dobre chutia :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia