Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky - pravé stredoslovenské videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 28. februára 2019
Bryndzové halušky - pravé stredoslovenské (videorecept)
Foto: tvvarecha

Speváčka z folklórnej skupiny Družina Dana Kurtíková uvarí v našom štúdiu pravé stredoslovenské bryndzové halušky.

Videopostup

Suroviny

6 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Dáme si zovrieť vodu na sporák.

  2. 2

    Ošúpané zemiaky postrúhame. Pridáme vajce, štipku soli, hladkú a polohrubú múku. Vymiešame cesto.

  3. 3

    Klobásu a slaninu pokrájame a opražíme na panvici.

  4. 4

    V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, aby bola jemnejšia.

  5. 5

    Z cesta pomocou haluškára (sitko na halušky) nahádžeme halušky do vriacej vody a premiešame. Ak nemáme haluškár, položíme časť cesta na drevenú doštičku a krájame na malé kúsky, ktoré hádžeme do hrnca s vriacou vodou.

  6. 6

    Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú uvarené a pomocou sitka ich vyberieme.

  7. 7

    Uvarené halušky dáme do misky s bryndzou a premiešame. Podávame s opraženou klobásou so slaninou.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
To je ale odvaha nazvat to prave, ja nie som daaky fanusik, ale pokial si pamatam ani babka ci mama ziadne vajce, klobasu, dva druhy muky nedavali a ked bola dobra bryndza ani kyslu smotanu nedavali hm... sorry asi nevedeli co robia.
Jsem echt Prazak, nejaky patek na svete, ale halusky se vzdy varily bez vejce, bez klobasy a dokonce jsme ani neredili bryndzu! V samoskach byla k dostani jen takova mala, balicek, a vmichala se do horkych, uvarenych halusek. Polilo se skvarenou slaninou. Delam tak dodnes a kdyz mam na Slovensku chut na halusky, vzdycky se ptam, jestli neni bryndza nastavena smetanou. V pripade ze je, nedavam si je. Uzasnou chut bryndzy uplne potlaci. Stejne, jako v mnoha pripadech je posypou pazitkou nebo petrzelovou nati! Uz jsem poucena a vzdy se napred informuju, nez si halusky objednam. Zatim nejlepsi jsem jedla v kolibe pod Spisi. A u me doma :-)
Ziadne vajce a muka zasadne len hladka. A klobasu tiez prec, zato pridat k slaninke pokrajanu cibulu. Ale co ja uz len mozem vediet, ked som z juzneho Slovenska, vsak ano..
Recept-nerecept ☺.6ks zemiakov je koľko,resp. koľko bačov máš doma? Pre 4 osoby cca 1kg zemiakov (po očistení!), 25Dg hrubej múky,10Dg hladkej,2KL soli,10Dg slaninky popražiť do sklovita v 5Dg masti a 25Dg bryndze. Zemiaky po nastrúhaní chvíľu necháme postáť a zlejeme vodu,vmiešame múku so soľou,pretlačíme do vriacej vody za občasného premiešania,aby sa nelepili na dno a varíme cca 8-10min.Vyberieme do misy,prelejeme masťou zo slaninky,primiešame bryndzu a na tanieri posypeme slaninkou......Keď boli deti malé,robila som ich s taveným syrom,neskôr s bryndzou,ktorú som riedila smotanou (samotná bryndza bola pre nich horká).Múka sa dáva podľa toho,aké halušky máte radšej;s hladkou sú mazľavé,s hrubou sú tvrdšie.možno sú pre niektorých najchutnejšie s polohrubou.Treba si nájsť svoju chuť. My,čo variť vieme,nám recept netreba a ako uvaria tí,ktorým nenapíšete množstvá?
@Radox1 (28.2.2019 12:37)

Nato masť, lebo pravé slovenské musia plávať v masti. Alebo v masle. Prastará mať dala haluške do misky, urobila v strede jamku a naliala do nej, aj dookola štedro masti. Alebo masla na tvarohové.
Konečne poriadny recept na PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY ! Takto som nikdy nerobila a už konečne viem že bryndzu treba riediť vodou. Akurát neviem či studenou alebo teplou vodou, dúfam že mi autorka receptu poradí.
@Pochlebovac (28.2.2019 19:53)
PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ - nepočula som nikde za celý môj život, že by Stredoslováci riedili bryndzu VODOU, ani na Šajbe nie. Riedili a riedia ju šmejdi v obchodoch a šmejdi v reštauráciách, aby ošklbali zákazníkov. TU u nás na strednom Slovensku sa riedi bryndza na jar, keď je slaná a štipľavá, alebo sa mieša so smotanou, prípadne mliekom, keď je suchá a drobivá, alebo sa mieša so syrokrémom, keď niekomu takô chutí. A to tu napíšem a podpíšem ako 75% Liptáčka, čo prežila skoro celý život na strednom Slovensku.
No odvážny recept, takéto som ešte nikdy nejedla , zriediť bryndzu vodou???? smutné!!!!!.Z hladkej múky????no neviem používam polohrubú.Prerastanu slaninku, kyslú smotanu na vrch a posypeme pažítkou.
Nazvať ich pravé stredoslovenské halušky je odvaha. Do halušiek sa nikdy nedáva vajíčko. Ja používam hrubú múku. A klobáska na bryndzových haluškách? No neviem, ale s pravými stredoslovenskými haluškami nemá nič spoločné. Som zo stredného Slovenska, tak sa pridŕžam tej starej klasiky. Do chrumkava opražená slaninka.
@Adjunkt (1.3.2019 11:19)

halusky sa robia bez vajca,iba hruba muka,a dnes uz nieto starych zemakov ako niekedy,su vodnate a ja nechavam stiec z nich vodu...lebo ked v nich ostane voda a este vajco tak treba dat viac muky...
bryndzu vyberiem z ladnicky aby sa zohriala na izbovu teplotu a dam ju na scedene halusky....ona sa pekne rozpusti....a kysle mlieko k tomu...
@Radox1 : Voda tu viacerých pohoršila a ja len pripomeniem,že je to voda,kde sa varili halušky (haluškovica,ako sme ju doma nazývali a z ktorej sme robievali aj Demikát ) . A my sme v detstve zapíjali halušky práve tou haluškovicou,kde bola pridaná bryndza a rozmiešaná nám nahradila kyslé mlieko. Nie vždy bol dostatok všetkého,som vojnová generácia,ale bola to dobrôtka.Kto neverí,nech skúsi :-))).
neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie (smile)  bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke (smile)


oprava: neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie susta bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke nazvy


Pridaj komentár k receptu: