Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky - pravé stredoslovenské videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 28. februára 2019

Speváčka z folklórnej skupiny Družina Dana Kurtíková uvarí v našom štúdiu pravé stredoslovenské bryndzové halušky.

Bryndzové halušky - pravé stredoslovenské (videorecept)
Foto: tvvarecha

Suroviny

6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Dáme si zovrieť vodu na sporák.

  2. 2

    Ošúpané zemiaky postrúhame. Pridáme vajce, štipku soli, hladkú a polohrubú múku. Vymiešame cesto.

  3. 3

    Klobásu a slaninu pokrájame a opražíme na panvici.

  4. 4

    V miske rozmiešame bryndzu s kyslou smotanou, aby bola jemnejšia.

  5. 5

    Z cesta pomocou haluškára (sitko na halušky) nahádžeme halušky do vriacej vody a premiešame. Ak nemáme haluškár, položíme časť cesta na drevenú doštičku a krájame na malé kúsky, ktoré hádžeme do hrnca s vriacou vodou.

  6. 6

    Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú uvarené a pomocou sitka ich vyberieme.

  7. 7

    Uvarené halušky dáme do misky s bryndzou a premiešame. Podávame s opraženou klobásou so slaninou.

Diskusia k receptu

2010
To je ale odvaha nazvat to prave, ja nie som daaky fanusik, ale pokial si pamatam ani babka ci mama ziadne vajce, klobasu, dva druhy muky nedavali a ked bola dobra bryndza ani kyslu smotanu nedavali hm... sorry asi nevedeli co robia.
mijaita
Jsem echt Prazak, nejaky patek na svete, ale halusky se vzdy varily bez vejce, bez klobasy a dokonce jsme ani neredili bryndzu! V samoskach byla k dostani jen takova mala, balicek, a vmichala se do horkych, uvarenych halusek. Polilo se skvarenou slaninou. Delam tak dodnes a kdyz mam na Slovensku chut na halusky, vzdycky se ptam, jestli neni bryndza nastavena smetanou. V pripade ze je, nedavam si je. Uzasnou chut bryndzy uplne potlaci. Stejne, jako v mnoha pripadech je posypou pazitkou nebo petrzelovou nati! Uz jsem poucena a vzdy se napred informuju, nez si halusky objednam. Zatim nejlepsi jsem jedla v kolibe pod Spisi. A u me doma :-)
roxanne
Ziadne vajce a muka zasadne len hladka. A klobasu tiez prec, zato pridat k slaninke pokrajanu cibulu. Ale co ja uz len mozem vediet, ked som z juzneho Slovenska, vsak ano..
viera1
Recept-nerecept ☺.6ks zemiakov je koľko,resp. koľko bačov máš doma? Pre 4 osoby cca 1kg zemiakov (po očistení!), 25Dg hrubej múky,10Dg hladkej,2KL soli,10Dg slaninky popražiť do sklovita v 5Dg masti a 25Dg bryndze. Zemiaky po nastrúhaní chvíľu necháme postáť a zlejeme vodu,vmiešame múku so soľou,pretlačíme do vriacej vody za občasného premiešania,aby sa nelepili na dno a varíme cca 8-10min.Vyberieme do misy,prelejeme masťou zo slaninky,primiešame bryndzu a na tanieri posypeme slaninkou......Keď boli deti malé,robila som ich s taveným syrom,neskôr s bryndzou,ktorú som riedila smotanou (samotná bryndza bola pre nich horká).Múka sa dáva podľa toho,aké halušky máte radšej;s hladkou sú mazľavé,s hrubou sú tvrdšie.možno sú pre niektorých najchutnejšie s polohrubou.Treba si nájsť svoju chuť. My,čo variť vieme,nám recept netreba a ako uvaria tí,ktorým nenapíšete množstvá?
evanaaa
Veru, údená slanina je najlepšia....ale ešte som nikdy bryndzu neriedila vodou, nech bola aká bola, ona pri smažení povolí.
bubaya
@Radox1 (28.2.2019 12:37)

Nato masť, lebo pravé slovenské musia plávať v masti. Alebo v masle. Prastará mať dala haluške do misky, urobila v strede jamku a naliala do nej, aj dookola štedro masti. Alebo masla na tvarohové.
pochlebovac
Konečne poriadny recept na PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY ! Takto som nikdy nerobila a už konečne viem že bryndzu treba riediť vodou. Akurát neviem či studenou alebo teplou vodou, dúfam že mi autorka receptu poradí.
bubaya
@Pochlebovac (28.2.2019 19:53)
PRAVÉ STREDOSLOVENSKÉ - nepočula som nikde za celý môj život, že by Stredoslováci riedili bryndzu VODOU, ani na Šajbe nie. Riedili a riedia ju šmejdi v obchodoch a šmejdi v reštauráciách, aby ošklbali zákazníkov. TU u nás na strednom Slovensku sa riedi bryndza na jar, keď je slaná a štipľavá, alebo sa mieša so smotanou, prípadne mliekom, keď je suchá a drobivá, alebo sa mieša so syrokrémom, keď niekomu takô chutí. A to tu napíšem a podpíšem ako 75% Liptáčka, čo prežila skoro celý život na strednom Slovensku.
olinecka
No odvážny recept, takéto som ešte nikdy nejedla , zriediť bryndzu vodou???? smutné!!!!!.Z hladkej múky????no neviem používam polohrubú.Prerastanu slaninku, kyslú smotanu na vrch a posypeme pažítkou.
1x lubo54
adjunkt
Nazvať ich pravé stredoslovenské halušky je odvaha. Do halušiek sa nikdy nedáva vajíčko. Ja používam hrubú múku. A klobáska na bryndzových haluškách? No neviem, ale s pravými stredoslovenskými haluškami nemá nič spoločné. Som zo stredného Slovenska, tak sa pridŕžam tej starej klasiky. Do chrumkava opražená slaninka.
1x bubaya
jan1950
@Adjunkt (1.3.2019 11:19)

halusky sa robia bez vajca,iba hruba muka,a dnes uz nieto starych zemakov ako niekedy,su vodnate a ja nechavam stiec z nich vodu...lebo ked v nich ostane voda a este vajco tak treba dat viac muky...
bryndzu vyberiem z ladnicky aby sa zohriala na izbovu teplotu a dam ju na scedene halusky....ona sa pekne rozpusti....a kysle mlieko k tomu...
radox1
aby bolo jasne k tej vode.jedna sa o 2-3 pol.lyzice.ked je bryndza cisto ovcia ma tuhsiu konzistenciu,a ja mam rad halusky klzavejsie,nie tuhej konzistencie.
frezia68
@Radox1 : Voda tu viacerých pohoršila a ja len pripomeniem,že je to voda,kde sa varili halušky (haluškovica,ako sme ju doma nazývali a z ktorej sme robievali aj Demikát ) . A my sme v detstve zapíjali halušky práve tou haluškovicou,kde bola pridaná bryndza a rozmiešaná nám nahradila kyslé mlieko. Nie vždy bol dostatok všetkého,som vojnová generácia,ale bola to dobrôtka.Kto neverí,nech skúsi :-))).
oldomachac
neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie (smile)  bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke (smile)


oldomachac
oprava: neviem ci by kral Matej dostal lyzicou po ruke, keby jedol taketo halusky, ako onoho casu niekde pod Kralovou holou, ako vravi legenda, a ci by si z misy vyberal ozaj tie najlepsie susta bryndzove halusky su len jedny, variacie - tym sa nikto nebrani, staci tak malo = nedavat bombasticke nazvy

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@roxanne (28.2.2019 12:22)

s tou cibuľou to je vtip, že
lubo54
@roxanne (28.2.2019 12:22)

Ahoj...dosť pochybujem, že pravé bryndzové halušky sa robia zásadne len z hladkej múky. Ale je to každého osobná voľba, len to slovo zásadne mi vadí😀 Ja ich "zásadne"...myslím bryndzové...robím z polohrubej...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia