Bryndzové halušky podľa mojej mamy
Foto: olinecka
Už len slovo bryndza naznačuje, že je to dobrota všetkých Slovákov. Májova bryndza, lahôdková cibuľka, výsledok je zaručený.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
6-7 ks (stredné, nastrúhané) |
|
300-350 g (podľa potreby) |
|
|
|
125 g čerstvá |
|
200 ml |
|
domáca |
|
nasekaná |
|
|
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme 1/2 -1 ČL soli, múku, premiešame a urobíme cesto (nie tuhé).
- 2
Do hrnca dáme vodu s trochou soli a necháme zovrieť. Pridáme aj nepostrúhané konce zemiakov. Haluškárom sádžeme halušky do vriacej osolenej vody, varíme pokiaľ nevyplavajú na vrch. Scedíme a môžeme prepláchnuť teplou vodou. Necháme odkvapkať.
- 3
Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, môžeme nechať trochu na dekoráciu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme do zlatista.
- 4
Hotove halušky dáme do väčšej misy a premiešame s bryndzou. Posypeme opraženou slaninkou, nasekanou pažítkou a cibuľkou. Všetkým dobrú chuť.
Tiež bryndzové halušky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
to môže byť
my dávame bryndze veľa
a kopček hustej 18% kyslej smotany tiež môže byť..
je to naše obľúbené jedlo
Prečo??
No nemali,ale trocha vlažnou vodou neuškodí a nie sú mazľave.Dakujem za komentik.
No súper babka o dedinu ďalej od nás.
Olinka, omylom som klikla na odkaz od @aroo , že halušky by sa nemali preplachovať. Ja ich tiež prepláchnem trochou horúcej vody, je to asi vec vkusu. ( aj ja pochádzam od Teba trochu ďalej z Krompách, a mnoho postupov pri varení a pečení máme podobné, či rovnaké
lepšie sa na ne chytá bryndza a chuť vývaru z halušiek je lepšia ako čistá a horúce lepšie rozpustia bryndzu - asi preto...
asi tak,kto nechce tzv.ceske broky,ale halusky redsie,pouzije par lyzic tej hauskovice.vysledok je ze chut bryndze nie je potlacena inymi sprostostami.tyka sa to hlavne cistej ovcej bryndze ktora je konzistencne tuhsia.halusky nepreplachovat,rovno z vody do bryndze aby sa roztopila.
varecha.pravda.sk/recepty/klasicke-bryndzove-halusky/4549...
Áno, žiadne vajce do cesta netreba, ako p. Ihnačák dáva. Ja ale taký haluškár nemám, zdá sa mi to zbytočné, lebo halušky hádžem klasicky, ako moja mama a stará mama, z dienka. Oplachovať alušky je hriech, všetka výživa a dobrota z múky sa opláchne do kanála. Bez oplachovania sú potom také lepkavé, ako majú byť. Ja miešam múku polohrubú a hladkú na striedačku, ako raz v TV učila Sisa Sklovská. alušky som vedela ako prvé jedlo uvariť sotva 12-ročná. Hlavne majú byť mastné, i keď je to nezdravé, aby sa šmýkali dole krkom. :-)
Pamatám si ten film, Bohouš nechcel tuším žrať chlieb. :-)
To je aká údená masť? Nepoznám.
Ani špagety sa nemajú oplachovať, ba práve naopak sa má nechať trochu vody, v ktorej sa varili a pridať. Takže ani halušky neoplachujem. Mňam, ešte lepšie sú s kyslou sudovou kapustou, najlepšie surovou.
Vnučka mi raz priviedla priateľa z Mexika, zoznámili sa na nete. Tak som spravila bryndz. alušky, naše národné, slovenské jedlo. Nechutila mu bryndza, cesto áno.
Ano, na závěr po všech chodech mu suchý chleba nejel:
www.ceskatelevize.cz/porady/137219-bohous/26853130163/...
Tvoj recept je výborný, len ja do haluškového cesta vodu nepridávam, skôr naopak, ak zemiaky sú vodnaté, tak prebytočnú vodu zlejem aby nebrali potom veľa múky. Ale občas hriešim s prerastenou slaninkou.
V damskom klube raz varil špičkový kuchár halušky a tiež vytláčal vodu z narajbaných zemiakov, aby cesto nebolo veľmi múkové. Keď je veľa vody, treba aj viacej múky a to je zle.
Ďakujem za krásne slová pozdravujem Teba aj všetkých.