Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky podľa mojej mamy

olinecka - fotkaolinecka, 14. mája 2019
Bryndzové halušky podľa mojej mamy
Foto: olinecka

Už len slovo bryndza naznačuje, že je to dobrota všetkých Slovákov. Májova bryndza, lahôdková cibuľka, výsledok je zaručený.

20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
6-7 ks (stredné, nastrúhané)
300-350 g (podľa potreby)
125 g čerstvá
200 ml
 domáca
 nasekaná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme 1/2 -1 ČL soli, múku, premiešame a urobíme cesto (nie tuhé).

  2. 2

    Do hrnca dáme vodu s trochou soli a necháme zovrieť. Pridáme aj nepostrúhané konce zemiakov. Haluškárom sádžeme halušky do vriacej osolenej vody, varíme pokiaľ nevyplavajú na vrch. Scedíme a môžeme prepláchnuť teplou vodou. Necháme odkvapkať.

  3. 3

    Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, môžeme nechať trochu na dekoráciu. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme do zlatista.

  4. 4

    Hotove halušky dáme do väčšej misy a premiešame s bryndzou. Posypeme opraženou slaninkou, nasekanou pažítkou a cibuľkou. Všetkým dobrú chuť.

Diskusia k receptu

radost
..už som to kdesi čítala-tak som aj ja raz skúsila hodiť tie konce zemiakov do váre--aspoň som si nepostrúhala ruku a nebol odpad..
to môže byť
my dávame bryndze veľa
a kopček hustej 18% kyslej smotany tiež môže byť..
je to naše obľúbené jedlo
dogagador
Ja robim bryndzaky cca 4-5 zemiakov + primerane polohruba muka, nesolim, bryndza je slana, slanina je slana. Najskor vyskvarim slaninu a odoberiem 2-3 lyzice udenej masti, dam do hrnca, pridam 1/2 kg bryndze, premiesam a na to dam scedene nepreplachnute halusky, premiesam. Skvarky odoberiem zo zvysnej masti, dam extra na misku, nech si kazdy vezme, kolko chce. Ja mam rada vela :). Podla zelania moze mat, kto chce, kyslu smotanu, ci pohar zincice/kefiru.
olinecka
@Aroooo (14.5.2019 22:08)

No nemali,ale trocha vlažnou vodou neuškodí a nie sú mazľave.Dakujem za komentik.
garanco
@Olinecka (15.5.2019 16:04)

Olinka, omylom som klikla na odkaz od @aroo , že halušky by sa nemali preplachovať. Ja ich tiež prepláchnem trochou horúcej vody, je to asi vec vkusu. ( aj ja pochádzam od Teba trochu ďalej z Krompách, a mnoho postupov pri varení a pečení máme podobné, či rovnaké
elenas
Halušky máš určite chutné, ja som tiež kedysi dávno miešala bryndzu s kyslou smotanou aby boli šťavnatejšie áž som sa nenaučila variť podľa pravého receptu. A to na troche vyškvarenej horucej masti zo slaniny rozpustím bryndzu a priamo z hrnca naberiem sitom a pridávam k bryndze uvarené horúce halušky , v žiadnom prípade ich nepreplachujem. Ak sa dostane aj voda z halušiek, vôbec nevadí, naopak, aby boli šťavnaté pridám aj tej vody a všetko premiešam. Opraženú slaninku potom na vrch na tanieri. Áno, spotrebujem viac bryndze ale podľa mňa je takto chutnejšie.
aroooo
@Odetka (15.5.2019 12:38)

lepšie sa na ne chytá bryndza a chuť vývaru z halušiek je lepšia ako čistá a horúce lepšie rozpustia bryndzu - asi preto...
1x jerica
evanaaa
Halušky s bryndzou som už dávnejšie nerobila, ale pomaly bude nová bryndza, tak možno spravím. Preplachovať vodou, takou či onakou ma ani nenapadlo, veď na ne ide hneď bryndza a tá sa na horúcich haluškách pekne roztopí, netreba ani smotanou riediť. Preplachujú sa halušky (alebo aj cestoviny) len ak ide o prílohu......
marienka44
Dnes v televiznych novinách rozprávali, že produkcia májovej bryndze je ohrozená, nakoľko pasienky pokryl sneh. :-(
Áno, žiadne vajce do cesta netreba, ako p. Ihnačák dáva. Ja ale taký haluškár nemám, zdá sa mi to zbytočné, lebo halušky hádžem klasicky, ako moja mama a stará mama, z dienka. Oplachovať alušky je hriech, všetka výživa a dobrota z múky sa opláchne do kanála. Bez oplachovania sú potom také lepkavé, ako majú byť. Ja miešam múku polohrubú a hladkú na striedačku, ako raz v TV učila Sisa Sklovská. alušky som vedela ako prvé jedlo uvariť sotva 12-ročná. Hlavne majú byť mastné, i keď je to nezdravé, aby sa šmýkali dole krkom. :-)
marienka44
@Dogagador (15.5.2019 15:04)

To je aká údená masť? Nepoznám.
Ani špagety sa nemajú oplachovať, ba práve naopak sa má nechať trochu vody, v ktorej sa varili a pridať. Takže ani halušky neoplachujem. Mňam, ešte lepšie sú s kyslou sudovou kapustou, najlepšie surovou.
Vnučka mi raz priviedla priateľa z Mexika, zoznámili sa na nete. Tak som spravila bryndz. alušky, naše národné, slovenské jedlo. Nechutila mu bryndza, cesto áno.
elenas
@Radox1 (15.5.2019 19:47)

Tvoj recept je výborný, len ja do haluškového cesta vodu nepridávam, skôr naopak, ak zemiaky sú vodnaté, tak prebytočnú vodu zlejem aby nebrali potom veľa múky. Ale občas hriešim s prerastenou slaninkou.
marienka44
Ja konce surových zemiakov buď zjem, lebo alkalizujú telo alebo ich postrúham na menej nebezpečnej strane strúhadla (kde si neporajbem prsty), na mrkvovej strane.
V damskom klube raz varil špičkový kuchár halušky a tiež vytláčal vodu z narajbaných zemiakov, aby cesto nebolo veľmi múkové. Keď je veľa vody, treba aj viacej múky a to je zle.
dogagador
@Marienka44 : pouzivam udenu slaninu na skvarky k bryndzovym haluskam, takze odtial “udena mast”. Neskusaj na nej spravit zeleninovu polievku, ci upiect kurca, ak nemilujes najviac zo vsetkeho udene.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha