Bryndzové halušky
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky podľa Kristíny Nemčkovej videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 25. januára 2020. Komerčný recept.

Bryndzové halušky, ktoré robí Kristína Nemčková, víťazka súťaže MasterChef Česko, nie sú také, aké všetci dôverne poznáme.

Suroviny

200 g
100 g
 podľa chuti
400 ml
100 g gazdovská
250 g
4 ks veľké
1 ks
300 g
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na kocky nakrájané očistené zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom, osolíme, pridáme troška rozmixovaných sušených hríbov, vajíčko a zmiešame.

  2. 2

    Postupne pridávame polohrubú múku tak, aby cesto získalo správnu konzistenciu.

  3. 3

    Do vriacej vody nahádžeme halušky pomocou haluškovača. Po uvarení ich vyberieme a preložíme do misy so studenou vodou.

  4. 4

    Bryndzová omáčka: Bryndzu a smotanu za stáleho miešania zohrievame tak, aby sa bryndza úplne rozpustila. V prípade potreby omáčku dochutíme soľou.

  5. 5

    Po miernom vychladnutí prelejeme bryndzovú omáčku do fľaše na šľahačku a natlakujeme dvomi bombičkami plynu. Zatrasením premiešame a necháme chvíľu odležať.

  6. 6

    Hubový vývar: Do malého hrnca dáme variť vodu a pridáme sušené hríby. Povaríme.

  7. 7

    Na panvicu dáme scedené halušky, podlejeme hubovým vývarom, pridáme maslo a za stáleho miešania spojíme maslo s vývarom. Nakoniec prisypeme nakrájanú pažítku.

  8. 8

    Halušky servírujeme spolu s nastriekanou bryndzovou omáčkou a čerstvo rozškvarenými slaninovými kockami.

Diskusia k receptu

farbuska
Stane sa niečo, ak sa použije iné maslo ako "Z lásky k tradícii" a smotanu a bryndzu K-Classic? Niektoré tieto komerčné recepty sú tak trochu výsmechom a mňa skôr odrádzajú od kúpy podsúvaných výrobkov.
tomeska
A takto sa likviduje klasika. Ale proti gustu žiaden dišputát. Treba skúsit aj toto. m.
2x alda a ilusa
boxik
Chcel som hovoriť čosi o tradícii ,ale toto ma úplne dorazilo ,
„Bryndzová omáčka: Bryndzu a smotanu za stáleho miešania zohrievame tak, aby sa bryndza úplne rozpustila. V prípade potreby omáčku dochutíme soľou.
5
Po miernom vychladnutí prelejeme bryndzovú omáčku do fľaše na šľahačku a natlakujeme dvomi bombičkami plynu. Zatrasením premiešame a necháme chvíľu odležať.
8
Halušky servírujeme spolu s nastriekanou bryndzovou omáčkou a čerstvo rozškvarenými slaninovými kockami.
Toto človek čo nedá dopustiť na našu klasiku jednoducho neprehltne.
polygon
@boxik (26.1.2020 13:01)

A ešte by sa to dalo vylepšiť. Čo takto miesto bryndze dať mascarpone, miesto slaniny nejaký kompót. A názov ? Ten by aj mohol zostať. Veď, že to nie sú bryndzové halušky si možno ani nikto nevšimne.
používateľ nemá avatar
dss
dss
Tak toto môže nazvať haluškami iba barbar,veď to nemá s bryndzovými haluškami nič spoločné. To je to isté ako dalmácia a decimálka.
angelikasch
Ani mňa tento recept neoslovil. Na rozdiel od mnohých diskutujúcich si však nemyslím, že by sa to nemohlo volať bryndzové halušky. Veď halušky to nesporne sú a bryndza sa v omáčke vyskytne v pomerne hojnom množstve. A nikde sa nepíše, že ide o "klasický" či "tradičný" recept. Práve naopak, v popise sa jasne uvádza, koľká bije, a priznáva to aj autorka receptu na začiatku videa.

Je to podľa mňa tak trochu akoby sme povedali, že keď máme Sacherovu tortu, žiadna iná torta s čokoládou sa už nemôže volať "čokoládová torta". :-)
používateľ nemá avatar
123
123
@angelikasch (28.1.2020 12:38)

no, aj tak by sa to mohlo chápať, ale my sme asi na bryndzové halušky v klasickej podobe "zaťažení". Je veľmi veľa receptov, ktoré sa odvíjajú od pôvodného receptu, ... ale tie halušky ma tiež neoslovili, takže asi tak... Gratulujem víťazke súťaže MasterChef Česko.
2010
Nic nove pod slnkom aj na talianskom master chef ... to dakdo skusal, musim este pozriet ci neexistuje aj thajska master chef verzia s 10 chilli -)