Foto: jody
...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak Zobraziť celý popis...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak pozerám na ten obrázok, tečú mi sliny... :-)))
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Práve vykopané zemiačky obielime a narajbeme na jemnom strúhadle.
-
2
Zasypeme hladkou múkou.
-
3
Hoďte do mňa kameňom, ale ja pridávam do strapačkového cesta vajce, keď sú zemiaky príliš vodové. Vodu nezlievam, má zemiakovú chuť. Takže si upatláme cesto.
-
4
Uvaríme v osolenej vode, kam môžeme pridať trochu oleja. Postupne vyberáme tie, čo vyplávu navrch, ukladáme po vrstvách do misy, ja ich zvyknem ešte omastiť a premiešavať. Medzitým, ako sa haluchy varia, upražíme kocky dobrej slaninky do chrumkava. Bryndza sa môže vymiešať s kyslou smotanou, sladkou smotanou, mliekom, alebo trochou vývaru z halušiek.
-
5
No a nakoniec si už len naložíme tanier kopcom halušiek, prelejeme hodnou žufaňou bryndze, posypeme škvarenou slaninou (kto zvládne, pridá si aj vypraženej masti) a na dôvažok dozdobíme hrsťou strihanej pažítky. Prajem dobrú chuť!
ja zas dam z tej masti tak 2 lyzice na dno kastrola, pridam bryndzu, na to dam halusky a premiesam. bryndzu neriedim, potom viem, ze mam bryndzaky a uvarim len tolko, kolko sa zje, lebo fakt nemusim ohrievane....
P.S. já kameň nehodím dávam tiež vajíčko :)))