Bryndzáky fotorecept

jody - fotkajody, 17. septembra 2011
Bryndzáky (fotorecept)
Foto: jody

...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak Zobraziť celý popis...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak pozerám na ten obrázok, tečú mi sliny... :-)))

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Práve vykopané zemiačky obielime a narajbeme na jemnom strúhadle.

    Bryndzáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zasypeme hladkou múkou.

    Bryndzáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hoďte do mňa kameňom, ale ja pridávam do strapačkového cesta vajce, keď sú zemiaky príliš vodové. Vodu nezlievam, má zemiakovú chuť. Takže si upatláme cesto.

    Bryndzáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Uvaríme v osolenej vode, kam môžeme pridať trochu oleja. Postupne vyberáme tie, čo vyplávu navrch, ukladáme po vrstvách do misy, ja ich zvyknem ešte omastiť a premiešavať. Medzitým, ako sa haluchy varia, upražíme kocky dobrej slaninky do chrumkava. Bryndza sa môže vymiešať s kyslou smotanou, sladkou smotanou, mliekom, alebo trochou vývaru z halušiek.

    Bryndzáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    No a nakoniec si už len naložíme tanier kopcom halušiek, prelejeme hodnou žufaňou bryndze, posypeme škvarenou slaninou (kto zvládne, pridá si aj vypraženej masti) a na dôvažok dozdobíme hrsťou strihanej pažítky. Prajem dobrú chuť!

    Bryndzáky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

akeber
ja môžem hoc kedy takúto dobrotu...dávno som ich nevarila ďakujem za pripomenutie :))
danca39
aj ja milujem halusky na aky kolvek sposob ci uz bryndzou,kys.kapustou a najviac oblubujem s kysl. smotanou zmiesanou so syrom bambino a slaninka nesmie vziadnom pripade chybat.
dogagador
si ma pobavila tym vajcom, to mi vzdy mama zdoraznovala, ziadne vajce!
ja zas dam z tej masti tak 2 lyzice na dno kastrola, pridam bryndzu, na to dam halusky a premiesam. bryndzu neriedim, potom viem, ze mam bryndzaky a uvarim len tolko, kolko sa zje, lebo fakt nemusim ohrievane....
evanaaa
Podobne ako Dogagador, len naopak - na slanin. masť hodím halušky z vody, opražím ich a potomm dávam na ne po kúsku bryndzu, aby sa roztopila, neriedenú, pre jej chuť. No a nakoniec to ostatné.
dajanca
tiež neriedim bryndzu... veď to je ako liať vodu do vína... :-)
renama
.................aj ja dávam vajíčko ;) a halušky máme naj, naj, naj....... :)
dadmara0807
ten kto vymyslel bryndzové halušky by si zaslúžil " metál " je to pre mňa naj naj jedlo :))
P.S. já kameň nehodím dávam tiež vajíčko :)))
anina43
ani neviem čo by mohlo byť lepšie na tanieri ako halušky a ešte k tomu s bryndzou. Ja naopak, uvarim viac a moja polovička si neskôr upraží na panvici na masti bryndzovú haluškovú placku, pekne pomaly, vytrvalo až kým nevznikne chutná chrumkavá červená kôra, potom placku vyklopite na tanier a môžete si ulamovať a chrumkať, len tak čakám kým dostanem kúsok z milosti..
sovka62
Varila som ich včera, ale napriek tomu sa m slinky zbiehajú, len čo som zazrela obrázok. Vajce som kedysi dávala i ja, ale raz v reportáži so súťaže vo varení halušiek víťaz povedal, že s vajcom sú halušky ťažko stráviteľné. Tak už vajce nedávam.
diabambulka
Nádherné, voňavé, slovenské a naše obľúbené jedlo. Robím ich takmer presne ako ty, niekedy zlejem vodu, pridávam vajíčko, uvariť, omastiť a zamiešať s bryndzou, ktorú rozriedim :-))) Na vrch oškvarčeky a slovenská dobrotka na svete ...
hannah22
uvarím si aj ja a viac, milujem studené aj pripečené, halušky nemajú chybu.... :))
peter9766
U nás doma sa bryndza rozmieša s kyslou smotanou a šup na halušky...a hneď na to slaninka.
maartina
pri pohľade na úvodnú fotku aj mne sa nejako slinky nazbierali :) ...sú dokonaléééé, hneď by som si dala, mňam
tetuska
a k tomu ešte kyslé mliečko, jedna báseň...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia