Bryndzáky (fotorecept)

Autor receptu: jody

...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak pozerám na ten obrázok, tečú mi sliny... :-)))

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Práve vykopané zemiačky obielime a narajbeme na jemnom strúhadle.
  2. Zasypeme hladkou múkou.
  3. Hoďte do mňa kameňom, ale ja pridávam do strapačkového cesta vajce, keď sú zemiaky príliš vodové. Vodu nezlievam, má zemiakovú chuť. Takže si upatláme cesto.
  4. Uvaríme v osolenej vode, kam môžeme pridať trochu oleja. Postupne vyberáme tie, čo vyplávu navrch, ukladáme po vrstvách do misy, ja ich zvyknem ešte omastiť a premiešavať. Medzitým, ako sa haluchy varia, upražíme kocky dobrej slaninky do chrumkava. Bryndza sa môže vymiešať s kyslou smotanou, sladkou smotanou, mliekom, alebo trochou vývaru z halušiek.
  5. No a nakoniec si už len naložíme tanier kopcom halušiek, prelejeme hodnou žufaňou bryndze, posypeme škvarenou slaninou (kto zvládne, pridá si aj vypraženej masti) a na dôvažok dozdobíme hrsťou strihanej pažítky. Prajem dobrú chuť!