Bryndzáky (fotorecept)
Autor receptu: jody
...čiže bryndzové halušky, strapačky s bryndzou, bryndzovie haluche... alebo ako to
nazvete, faktom je, že je to jedno z mojich najobľúbenejších jedál... ako tak pozerám na
ten obrázok, tečú mi sliny... :-)))
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Práve vykopané zemiačky obielime a narajbeme na jemnom strúhadle.
- Zasypeme hladkou múkou.
- Hoďte do mňa kameňom, ale ja pridávam do strapačkového cesta vajce, keď sú zemiaky príliš vodové. Vodu nezlievam, má zemiakovú chuť. Takže si upatláme cesto.
- Uvaríme v osolenej vode, kam môžeme pridať trochu oleja. Postupne vyberáme tie, čo vyplávu navrch, ukladáme po vrstvách do misy, ja ich zvyknem ešte omastiť a premiešavať. Medzitým, ako sa haluchy varia, upražíme kocky dobrej slaninky do chrumkava. Bryndza sa môže vymiešať s kyslou smotanou, sladkou smotanou, mliekom, alebo trochou vývaru z halušiek.
- No a nakoniec si už len naložíme tanier kopcom halušiek, prelejeme hodnou žufaňou bryndze, posypeme škvarenou slaninou (kto zvládne, pridá si aj vypraženej masti) a na dôvažok dozdobíme hrsťou strihanej pažítky. Prajem dobrú chuť!