Orieškový zákusok
Orieškový zákusok

Brownies s lieskovcovým krémom a karamelovou ganážou

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 9. marca 2022
Brownies s lieskovcovým krémom a karamelovou ganážou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Brownie:
200 g
250 g
4 ks
250 g
25 g
6 g
70 g
Karamelová ganáž:
150 g
150 ml (33 %)
50 g
Lieskovce v karamele:
100 g
75 g
25 g
Orieškový krém:
250 g
100 g
350 g (33 %)
Poleva:
250 g
50 g nasucho opražené




Postup

  1. 1

    Brownie: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. V samostatnej miske vyšľaháme vajcia s cukrom a nalejeme do roztopenej čokolády. Múku, kakao a kypriaci prášok preosejeme a primiešame do zmesi. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 170 stupňoch.

  2. 2

    Karamelová ganáž: Cukor roztopíme na karamel, postupne prilejeme zohriatu smotanu a rozpustíme v nej karamel. Pridáme nasekanú bielu čokoládu. Poriadne vymiešame tak, aby nezostali nijaké kúsky čokolády. Karamelovú ganáž nalejeme do pripravených formičiek a necháme zmraziť.

  3. 3

    Lieskovce v karamele: Lieskovce opražíme na panvici alebo v rúre (pri 180 stupňoch 10 minút) a šúchaním v suchej bavlnenej utierke zbavíme šupky. Potom lieskovce vysypeme na plech s papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Vychladnuté nasekáme na menšie kúsky. V malom hrnci roztopíme cukor na karamel, pridáme maslo a primiešame nasekané lieskovce.

  4. 4

    Orieškový krém: Bielu čokoládu spolu so 100 g smotany roztopíme vo vodnom kúpeli a primiešame lieskovcovú pastu. Zmes primiešame do šľahačky vyšľahanej z 250 g smotany.

  5. 5

    Orieškový krém nalejeme do formy a rozložíme zmrznutú karamelovú ganáž. Posypeme nasekanými lieskovcami v karamele a navrch položíme brownie korpus. Necháme zmraziť.

  6. 6

    Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, primiešame nasekané nasucho opražené lieskovce a polejeme mrazený dezert.

  7. 7

    Tento dezert môžeme robiť v jednej väčšej forme alebo vo viacerých menších formičkách.

Diskusia k receptu

ria2
Tak to sú presne moje chute. Oriešky, karamel a čokoláda. Vyzerá krásne a chutiť musí úžasne.