Bravčový rezeň s púchovskou čabajkou a liptovským oštiepkom v plnke fotorecept
Foto: sracz
Som naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich jedinečnosťou a chuťou! Žiaľ veľa z nich, medzi nimi aj Zobraziť celý popisSom naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich jedinečnosťou a chuťou! Žiaľ veľa z nich, medzi nimi aj spišské párky, spišská klobása, …, ostali iba spomienkou na zašlé časy. Rád pripravujem plnené vyprážané rezne s rôznymi kombináciami. Veľmi sa mi páči rcp @manek380 pridaný 26. mája ako: http://varecha.pravda.sk/recepty/smazene-roladky-z-krkovice/41259-recept.html . Inšpirovaný pestrou mozaikou plnky v jeho roládkach, som zostavil tú svoju a ponúkam ju Vám!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 plátky |
|
4-6 strúčiky |
|
1-2 PL (kukuričný) |
|
2 PL |
|
1 ks „púchovská čabajka“ |
|
1 ks |
|
1-2 ks |
|
3-4 PL |
|
2-3 ks |
|
2-3 PL pokrájané |
|
1 ks pokrájaná |
|
100-120 ml |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na vyprážanie: | |
2 PL |
|
3-4 ks |
|
6-7 PL |
|
Príloha: | |
1000 g pečené v šupke |
|
500-600 g studený |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
defilé potrebných ingrediencií
-
2
začneme netradične, prelisovaním (pretlačením) potrebného množstva strúčikov cesnaku (čím viac, tým lepšie); umyté a osušené plátky mäsa dobre vyklepeme, uložené vo vrecúšku z PVC, aby sme „nezarentočkovali a nezagebrili“ kuchyňu udržiavanú v dokonalej čistote; môj syn Bobeš, výborný chirurg v jednej z košických nemocníc, ich má rád, „rozčľapatené ako brigadírka ruského maršála“, tak, aby mu rezeň presahoval až cez okraje taniera; naopak, ja ich mám radšej menšie a hrubšie; hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
-
3
hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
-
4
na olejovomaslovej „emulzii“ jemne opečieme „odblanenú“ púchovskú čabajku pokrájanú na ¼ kolieska,
-
5
postupne pridáme na drobno pokrájanú červenú cibuľu, premiešame
-
6
priložíme pokrájané zelerové stonky,
-
7
lístočky čerstvej petržlenovej vňate, olivy a kápiu
-
8
nezabudneme na vajíčka, okrem chuti plniace aj funkciu „spájadla“ a po premiešaní, vytvorení jednoliatej hmoty a krátkom ochladnutí,
-
9
celé „voňavé veľdielo“ posypeme ~ 150 g postrúhaného liptovského údeného oštiepku; opatrne, jemne, premiešame a necháme vychladnúť
-
10
túto vychladnutú plnku ukladáme na polovičky vyklepaných osolených a oeMČeKovaných plátkov bravčového mäsa, vybraných z chladničky; prehneme a preložíme ich, zopneme pomocou špáradiel (dobre je mať vo svojej výbave aj kuchyňské ihly z nehŕdzavejúcej ocele)
-
11
postupne obalíme v klasickom „pyžamovom trojobale“ (kto má možnosť, hladkú múku nahradí drveným parmegiano reggiano_m)
-
12
a vypražíme do „červenohneda“ na slnečnicovom alebo kukuričnom oleji, bravčovej masti, alebo aj na ich kombinácii
-
13
nezabudneme vypražiť aj boky jednotlivých plnených rezňov
-
14
ak máme aj posledný rezeň na „kant“, zo zvyškov „pyžama“ urobíme pampúšiky a vypražíme ich tiež
-
15
tak a hlavná časť nedeľňajšieho obeda je hotová; ako prílohu som pripravil uvarené a opečené červené zemiaky „predkožke“ a studený šalát s mladých sójových bôbov a plátkami čerstvej uhorky; určite si dokážete živo predsaviť, ako nám dole hrdlom „zasyčala“ trojka oroseného „zes Plzně“!
Ver, či never @frezia68 kamaláska moja zos PO, aj “origoš” Fernet tu mám, ale ja radšej drienkovicu alebo barackovicu, či bársakú Icu!!! Každá diéta je “prevít” vravievala Helenka Růžičková. B.P., s úctou spomínam aj na ňu, mal som tú česť, ako konferanciér košických Veslárov, zo pár razy moderovať aj ju s jej synom Jirkom! Nie som a už ani nikdy nebudem pivár, ale plzeňskú trojku si ½ na ½ (half&half) za takýmto rezňom dame aj my s mojou “dobrejšou” ½! Pán Boh vysliš a na zdravíčko aj Tebe s Valikou!
Ďakujem Ti, @salinka milá! Ako je v Písme uvedené, „Nebudeš telu svojmu odopierať pôžitky, ktoré jemu prospešné sú“! Dopraj sebe aj jemu a potom s chuťou do „lásky“! K práci, samozrejme!!!
… a ja som si myslel, milá @erikao že Ty plnený rezeň robievaš minimálne “ob mesiac”! Véééééééľa si toho zameškala, dievčička moja, hybáááj Ty len do roboty a vychutnávaj!
… aj Tebe milá @izabella929 navarím a napečiem zo srdca rád, ale na dobré červené pôjdeme na Moravské Slovácko k mojemu bratránkovi Slávkovi. Ako z Varecha.sk poznám Tvoje mravy, zapáčil by sa aj Tebe, lebo je aj vynikajúci mäsiar a údenár! … a s vyberaním zemiakov, repy, … tiež „ňama promlema“ lebo mám skoro 15 ročný “výcvik” od východu na západ, spod Spišského hradu až po Rusovce! … a Tvoje kladné hodnotenie? Červenám sa od skromnosti, ale dobre padne, hreje na duši i srdiečku! Ďakujem! Veľmi si ti vážim!
… patrím k „starej garde“ @mb = vojak sa stará, vojak má! Vtáčiky dobre vedia, že ju „ľúbim“ tak mi ju ochotne poznášali! Stačí, ak im dáš tú správnu adressu!
A aké chutné, milá @elysa dojdi a pohostím aj Teba!
Naozaj rád sa podelím o tajomstvá svojej kuchyne, nech aj „našincovi“ padne na úžitok, milá @manya rado sa stalo! … a tak čo, ako chutili plnené rezne Tvojej návšteve? Daj vedieť, prosím!
Nič mi neostáva, milá @tetrisss len a iba s Tebou súhlasiť!
Držím palec a teším sa na Tvoj „kumšt“ @stacy77777 milá a obom Vám buď, dobrú chuť!!!
Srdečne buď pozdravená, milá @venusa a to hneď dva razy! Ďakujem Ti za uznanie a k tomu „ostatnému“ som už odpovedal @mb žiaľ otvorenejšie nemôžem, lebo by som prišiel o zásielky aj ja! Do konca života mi postačuje skúsenosť z roku 2006, keď mi na letisku v Chicago zhabali 6 kg mojej vlastnoručne namiešanej, načrievkovanej a vyúdenej domácej klobásy (mimochodom 4_mäsovej) a pôlt slaniny, ktoré následne nemilosrdne vhodili do obrovského kontajnéra. Slzil som od zúfalstva a bezmocnosti! Nebolo by mi to tak ľúto, keby ich boli zjedli!!! Nuž tak!!!
A s Tvojou vetou "Najlepší rezeň je rezeň, vložený medzi dva rezne" môžem len súhlasiť :)