Bravčový rezeň s púchovskou čabajkou a liptovským oštiepkom v plnke (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Som naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich jedinečnosťou a chuťou! Žiaľ veľa z nich, medzi nimi aj spišské párky, spišská klobása, …, ostali iba spomienkou na zašlé časy. Rád pripravujem plnené vyprážané rezne s rôznymi kombináciami. Veľmi sa mi páči rcp @manek380 pridaný 26. mája ako: http://varecha.pravda.sk/recepty/smazene-roladky-z-krkovice/41259-recept.html . Inšpirovaný pestrou mozaikou plnky v jeho roládkach, som zostavil tú svoju a ponúkam ju Vám!

4-6
porcie
25 minút
príprava
15-17 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. defilé potrebných ingrediencií
  2. začneme netradične, prelisovaním (pretlačením) potrebného množstva strúčikov cesnaku (čím viac, tým lepšie); umyté a osušené plátky mäsa dobre vyklepeme, uložené vo vrecúšku z PVC, aby sme „nezarentočkovali a nezagebrili“ kuchyňu udržiavanú v dokonalej čistote; môj syn Bobeš, výborný chirurg v jednej z košických nemocníc, ich má rád, „rozčľapatené ako brigadírka ruského maršála“, tak, aby mu rezeň presahoval až cez okraje taniera; naopak, ja ich mám radšej menšie a hrubšie; hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
  3. hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
  4. na olejovomaslovej „emulzii“ jemne opečieme „odblanenú“ púchovskú čabajku pokrájanú na ¼ kolieska,
  5. postupne pridáme na drobno pokrájanú červenú cibuľu, premiešame
  6. priložíme pokrájané zelerové stonky,
  7. lístočky čerstvej petržlenovej vňate, olivy a kápiu
  8. nezabudneme na vajíčka, okrem chuti plniace aj funkciu „spájadla“ a po premiešaní, vytvorení jednoliatej hmoty a krátkom ochladnutí,
  9. celé „voňavé veľdielo“ posypeme ~ 150 g postrúhaného liptovského údeného oštiepku; opatrne, jemne, premiešame a necháme vychladnúť
  10. túto vychladnutú plnku ukladáme na polovičky vyklepaných osolených a oeMČeKovaných plátkov bravčového mäsa, vybraných z chladničky; prehneme a preložíme ich, zopneme pomocou špáradiel (dobre je mať vo svojej výbave aj kuchyňské ihly z nehŕdzavejúcej ocele)
  11. postupne obalíme v klasickom „pyžamovom trojobale“ (kto má možnosť, hladkú múku nahradí drveným parmegiano reggiano_m)
  12. a vypražíme do „červenohneda“ na slnečnicovom alebo kukuričnom oleji, bravčovej masti, alebo aj na ich kombinácii
  13. nezabudneme vypražiť aj boky jednotlivých plnených rezňov
  14. ak máme aj posledný rezeň na „kant“, zo zvyškov „pyžama“ urobíme pampúšiky a vypražíme ich tiež
  15. tak a hlavná časť nedeľňajšieho obeda je hotová; ako prílohu som pripravil uvarené a opečené červené zemiaky „predkožke“ a studený šalát s mladých sójových bôbov a plátkami čerstvej uhorky; určite si dokážete živo predsaviť, ako nám dole hrdlom „zasyčala“ trojka oroseného „zes Plzně“!