Bravčový rezeň s púchovskou čabajkou a liptovským oštiepkom v plnke (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Som naozaj hrdý a pyšný na pôvodné slovenské výrobky. Nezanudnem sa pochváliť ich
jedinečnosťou a chuťou! Žiaľ veľa z nich, medzi nimi aj spišské párky, spišská klobása, …,
ostali iba spomienkou na zašlé časy. Rád pripravujem plnené vyprážané rezne s rôznymi
kombináciami. Veľmi sa mi páči rcp @manek380 pridaný 26. mája ako:
http://varecha.pravda.sk/recepty/smazene-roladky-z-krkovice/41259-recept.html .
Inšpirovaný pestrou mozaikou plnky v jeho roládkach, som zostavil tú svoju a ponúkam
ju Vám!
4-6 porcie |
25 minút príprava |
15-17 minút tepelná úprava |
Postup
- defilé potrebných ingrediencií
- začneme netradične, prelisovaním (pretlačením) potrebného množstva strúčikov cesnaku (čím viac, tým lepšie); umyté a osušené plátky mäsa dobre vyklepeme, uložené vo vrecúšku z PVC, aby sme „nezarentočkovali a nezagebrili“ kuchyňu udržiavanú v dokonalej čistote; môj syn Bobeš, výborný chirurg v jednej z košických nemocníc, ich má rád, „rozčľapatené ako brigadírka ruského maršála“, tak, aby mu rezeň presahoval až cez okraje taniera; naopak, ja ich mám radšej menšie a hrubšie; hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
- hneď ich dokonale potrieme cesnakovou pastou a navrstvené na pomocnom tanieri, ich uložíme na čas do chladničky
- na olejovomaslovej „emulzii“ jemne opečieme „odblanenú“ púchovskú čabajku pokrájanú na ¼ kolieska,
- postupne pridáme na drobno pokrájanú červenú cibuľu, premiešame
- priložíme pokrájané zelerové stonky,
- lístočky čerstvej petržlenovej vňate, olivy a kápiu
- nezabudneme na vajíčka, okrem chuti plniace aj funkciu „spájadla“ a po premiešaní, vytvorení jednoliatej hmoty a krátkom ochladnutí,
- celé „voňavé veľdielo“ posypeme ~ 150 g postrúhaného liptovského údeného oštiepku; opatrne, jemne, premiešame a necháme vychladnúť
- túto vychladnutú plnku ukladáme na polovičky vyklepaných osolených a oeMČeKovaných plátkov bravčového mäsa, vybraných z chladničky; prehneme a preložíme ich, zopneme pomocou špáradiel (dobre je mať vo svojej výbave aj kuchyňské ihly z nehŕdzavejúcej ocele)
- postupne obalíme v klasickom „pyžamovom trojobale“ (kto má možnosť, hladkú múku nahradí drveným parmegiano reggiano_m)
- a vypražíme do „červenohneda“ na slnečnicovom alebo kukuričnom oleji, bravčovej masti, alebo aj na ich kombinácii
- nezabudneme vypražiť aj boky jednotlivých plnených rezňov
- ak máme aj posledný rezeň na „kant“, zo zvyškov „pyžama“ urobíme pampúšiky a vypražíme ich tiež
- tak a hlavná časť nedeľňajšieho obeda je hotová; ako prílohu som pripravil uvarené a opečené červené zemiaky „predkožke“ a studený šalát s mladých sójových bôbov a plátkami čerstvej uhorky; určite si dokážete živo predsaviť, ako nám dole hrdlom „zasyčala“ trojka oroseného „zes Plzně“!