Bravčový guláš zo Szegedu

tassiedevil - fotkatassiedevil, 9. apríla 2013

Guláš od jakživa patril v madarskej kuchyni medzi polievky. Nemýlme si ho s perkeltom. Pravý madarský guláš sa varí z hovädzieho mäsa, najmä z Zobraziť celý popisGuláš od jakživa patril v madarskej kuchyni medzi polievky. Nemýlme si ho s perkeltom. Pravý madarský guláš sa varí z hovädzieho mäsa, najmä z glejovky ale rokmi postupne vznikali rôzne obmeny tohoto možno povediac na celom svete známeho jedla. Mne osobne sa páči táto verzia zo Szegedu a je pripravená z bravčového mäsa. Vyskúšajte, určite neoľutujete....

Suroviny

1 kg
6 lyžíc
1 ks
1 - 2 strúčiky
2 dkg
0,2 dkg
0,2 dkg
0,1 dkg
15 dkg
10 dkg
1 zväzok
2 ks
2 ks
60 dkg
z 1 vajca
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na jemno nakrájanú cibuľu popražíme na oleji do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a popražíme kým mäso nezbledne, pridáme pretlačený cesnak, červenú papriku, rascu, čierne korenie a majoránku,trochu soli, dobre zamiešame,podlejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané paradajky zbavené kože, na väčšie kusy nakrájanú zelenú papriku a petržlenovú vňať ktorú zviažeme niťou aby sme ju pozdejšie mohli ľahšie vybrať a dusíme asi 45 minút, pridáme nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájané zemiaky, dolejeme asi dvoma litrami vody a varíme pokiaľ zemiaky nezmäknú a nakoniec do polievky narajbeme rajbaničku,trochu povaríme a dochutíme soľou. po uvarení z polievky vyberieme petržlenovú vňať a zelenú papriku.

  2. 2

    hotová polievka

    Bravčový guláš zo Szegedu - obrázok 2
  3. 3

    podávame s chlebom a kto má rád pikatné, si môže pridať trochu čili papričky...

    Bravčový guláš zo Szegedu - obrázok 3
  4. 4

    výťažok z kuchárskej knihy takmer 70 rokov starej o od známeho madarského majstra Magyar Elek /Az Inyesmester Nagy Szakácskonyve/......kto rozumie madarsky tak to určite pochopí....

    Bravčový guláš zo Szegedu - obrázok 4

Diskusia k receptu

altyn
Nieje tam vegeta, ani kečup, ani kukurica či bujón, tak to @angast , @margaretka28 , a ďalší (ich-akože " spriaznení") nechajte na pokoji... Nerýpte, ak sa Vám tento recept nepáči, prehliadnite ho a nekomentujte. Je dobrý, nejde tam nič umelé a určite je chutný! Nie každý má rád taký ako ho varíte vy! @vodnarka a čo tak skúsiť na oleji?...
margaretka28
@altyn , to sa už nemôžem ani nič opýtať? v názve je guláš a v postupe polievka, tak som sa opýtala, že čo to vlastne je. To je zakázané ??
altyn
@margaretka28 ale áno, môžeš, no ak človek čítal vaše komenty predtým... tak už nevie ako to brať. Ja by som napríklad pekne napísal: "Milý XY oprav si prosím názov.... " Tak dotyčný vie o čo ti ide... :-)))
radost
keby tak bol čerstvo uvarený u nás doma-mala by som zajtra voľno..a môj muž by ti podakoval...ale takto...z foto sa nenajem...musím zasa sama...:-))))
1x martau
angast
@altyn
vôbec nerýpem a nemám námietky čo si tam autor dáva , ale tebe sa nezdá , že už toho gulášu bolo vyše hlavy. Veď ešte neskončila
jedná hádka a možno že sa presunie sem. Nemohol autor chvíľu počkať kým sa skončí jedna hádka. Už tie guláše každému lezú na nervy. Mám rád guláš , ale už asi prejdem na zákusky. Už je toho
príliš.
altyn
No vidíš @angast , o tom to je, kto tie hádky vyvoláva? Máš svoj recept na guláš a chceš ho zmeniť? Tak sa pýtaj ale nekritizuj! A to s tým čakaním na koniec hádky nemyslíš dúfam vážne... :-)))
tiginko
môže to byť dobrá polievka, robievam podobnú, bez rajbaničky a zahustenú nastrúhaným zemiakom.
tiginko
@altyn ty si už fakt trápny s tým vyrývaním. Nemôžeš už konečne dať pokoj? Veď ty stále len provokuješ a potom sa čuduješ, že tu vypuknú hádky...
radox1
no,treba si priznat ze takuto vodovu polievku varia akurat tak v podnikovych vyvarovniach.
altyn
@tiginko to nemyslíš vážne, kedy som ja vyrýval... Podľa seba súdiš mňa?! :-(
tiginko
no vidíš @altyn , chcela som len, aby si aj ty zakúsil aké to je, keď sa do niekoho bez príčiny obuješ. Nikto tu nič zlého nepovedal, kým si nezačal rýpať...
tatranocka
Paráda,bravčový guláš z Tasmánie.vždy,keď dáš recept,spomeniem si na otcovho priateľa z Tasmánie,p.Surnického.Bože, tak ďaleko si sa vybral a ja kňučím,že Praha je ďaleko.
angast
@altyn
tebe tie guláše škodia , keď ani nevieš čo trepeš. Pozri si začiatok komentárov a všimni si kto tu trepe o vegete, kukurici a bujónoch.
Ty si s tým začal a chcel by si vyvolať hádku aj tu. Nik okrem teba
tu tie veci nespomínal . Tak netrep sprostosti , nevyrývaj do všetkých a prečítaj si znova tvoj komentár.
tassiedevil
@margaretka , ak si prečítala úvod receptu pozorne, tak jasne hovorím, že guláš v madarskej gastronomii patrí do skupiny polievok...a pokiaľ máš o tom pochybnosti, tak na nette je ohromné množstvo informácií, kde si to môžeš overiť...
manya
treba si prečítatať aj úvod k receptu. Máš pravdu aj u nás je na tému guľáš veľa názorov, asi že Maďarsko máme za kopcom, guľáš a perkelt by nemalo byť to isté, ja varím niečo medzi tým a môj muž má vždy pripomienky. Z rozprávania okolia viem,že v mnohých prípadoch sa varí guľášová polievka. Videla som v maďarskej TV variť guľáš a tam mrkvu a pod. nedávali,cibule bola taká kopa ako mäsa a tá zahusťovala guľáš.
slavka2012
Nuz, ja nie som ani z Lucenca ani zo Szegedu a takato gulasova polievka sa u nas robila odjakziva, s majorankou.
tassiedevil
@manya. samozrejme, že sú to dve odlišné jedlá.. guláš je riedky, a perkelt hustý...určite k tomu nie je potrebná univerzita aby to niekto pochopil....dakujem:)
tassiedevil
@radox1 , som rád, že aj ty si taký velký expert do varenia.......možno poznáš to české príslovie? rečí ako koza bobek a skutek utek......
frezia68
Tiež dávam do gulášu všetko,ako Ty.Len robím na masti,cibulu na kg mäsa aspoň 1/2 kg-zahustí,jeden zemiak postrúham a viac mletej červenej papriky.Máme radi hustejší guláš,ale každý robí podľa svojej chuti. A máš pravdu,guláš z móčingu-glejovky je najlepší,alebo dať na polovicu s bravčovým.Ale každý robí podľa seba ak Vám doma chutí taký riedky,tak si sa s nami podelil so svojim obľúbeným gulášom a komu sa zapáči,urobí podľa Teba.Veď preto pridávame recepty,aby sa v diskusii aj naše recepty vylepšili nápadmi,pripomienkami ostatných a bez urážky.
tiginko
a u nás sa odjakživa robila buď tejto podobná bravčová gulášová polievka alebo potom z hovädzieho móčingu, alebo aj krku keď móčingu nebolo, poriadny guláš - buď kotlíkový so zemiakmi - ten hlavne vonku varený, alebo čiste mäsový, s knedľou, na český spôsob...a pri Balatóne pamätám na neskutočne dobré čípóš kotlíkové guláše s haluškami
afataga
keby si toto jedlo nazval polievka na sposob gulasu alebo nejako tak podobne, bol by svaty pokoj, ani podla mna toto nie je gulas
@tiginko neviem kde pri Balatone si bola, lebo tam, kde som bola kedysi ja, varili dost strasne, tesila som sa na madarsku kuchynu a bola som sklamana
isabel2
Budme k sebe milší,svedči to o nás.Každý ma iný postup pri varení a pridáva to čo mu chuti.
evanaaa
Gulášová polievka je dobrá, ináč, tú majoránku by som dlho nevarila ale dala by som ju až nakoniec, lebo je aj pravdou, že ona dlhším varením zhorkne. Mnohokrát pridám tesne po vypnutí plameňa.
jan1950
tak debilnu diskusiu som este necital....cancanie o gulasi....xi...
radost
v sobotu uvarím..muž nemá rád husté guláše..skôr takéto polievkové..
plus čili ..ďakujem za ponuku..
tortilla
Prečo zo Szegedu?
Segedínsky guláš a Szeged majú menej spoločného než Grónsko a pomaranče.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia