Foto: tassiedevil
Guláš od jakživa patril v madarskej kuchyni medzi polievky. Nemýlme si ho s perkeltom. Pravý madarský guláš sa varí z hovädzieho mäsa, najmä z Zobraziť celý popisGuláš od jakživa patril v madarskej kuchyni medzi polievky. Nemýlme si ho s perkeltom. Pravý madarský guláš sa varí z hovädzieho mäsa, najmä z glejovky ale rokmi postupne vznikali rôzne obmeny tohoto možno povediac na celom svete známeho jedla. Mne osobne sa páči táto verzia zo Szegedu a je pripravená z bravčového mäsa. Vyskúšajte, určite neoľutujete....
Suroviny
1 kg |
|
6 lyžíc |
|
1 ks |
|
1 - 2 strúčiky |
|
2 dkg |
|
0,2 dkg |
|
0,2 dkg |
|
0,1 dkg |
|
15 dkg |
|
10 dkg |
|
1 zväzok |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
60 dkg |
|
z 1 vajca |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na jemno nakrájanú cibuľu popražíme na oleji do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a popražíme kým mäso nezbledne, pridáme pretlačený cesnak, červenú papriku, rascu, čierne korenie a majoránku,trochu soli, dobre zamiešame,podlejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané paradajky zbavené kože, na väčšie kusy nakrájanú zelenú papriku a petržlenovú vňať ktorú zviažeme niťou aby sme ju pozdejšie mohli ľahšie vybrať a dusíme asi 45 minút, pridáme nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájané zemiaky, dolejeme asi dvoma litrami vody a varíme pokiaľ zemiaky nezmäknú a nakoniec do polievky narajbeme rajbaničku,trochu povaríme a dochutíme soľou. po uvarení z polievky vyberieme petržlenovú vňať a zelenú papriku.
- 2
hotová polievka
- 3
podávame s chlebom a kto má rád pikatné, si môže pridať trochu čili papričky...
- 4
výťažok z kuchárskej knihy takmer 70 rokov starej o od známeho madarského majstra Magyar Elek /Az Inyesmester Nagy Szakácskonyve/......kto rozumie madarsky tak to určite pochopí....
- 2
vôbec nerýpem a nemám námietky čo si tam autor dáva , ale tebe sa nezdá , že už toho gulášu bolo vyše hlavy. Veď ešte neskončila
jedná hádka a možno že sa presunie sem. Nemohol autor chvíľu počkať kým sa skončí jedna hádka. Už tie guláše každému lezú na nervy. Mám rád guláš , ale už asi prejdem na zákusky. Už je toho
príliš.
tebe tie guláše škodia , keď ani nevieš čo trepeš. Pozri si začiatok komentárov a všimni si kto tu trepe o vegete, kukurici a bujónoch.
Ty si s tým začal a chcel by si vyvolať hádku aj tu. Nik okrem teba
tu tie veci nespomínal . Tak netrep sprostosti , nevyrývaj do všetkých a prečítaj si znova tvoj komentár.
@tiginko neviem kde pri Balatone si bola, lebo tam, kde som bola kedysi ja, varili dost strasne, tesila som sa na madarsku kuchynu a bola som sklamana
plus čili ..ďakujem za ponuku..
Segedínsky guláš a Szeged majú menej spoločného než Grónsko a pomaranče.