Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. marca 2015
Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept)
Foto: sracz

V obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto „balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, Zobraziť celý popisV obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto „balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, aj „vihodňarskim prislovkom: lačnej šviňi še furt ľem o kukurici šňije“! Ak bársaké mäso pri pečení ochutíte doma prístupnými doplnkami, výsledok je chuťovou lahôdkou. Bylinky a zelinky sú častým „hosťom“ v rcp našej kuchyne a tak momentálny nápad nenechal dlho čakať na svoju realizáciu. Potom už rozvoniaval náš nový byt! Prudko jedlé!!!

4-6
porcie
15/3 dni minút
príprava
150-180 minút
na 200/165 °C

Suroviny

2000 - 2250 g
8 - 10 strúčikov
1 ČL
1 malá ČL
1 malá ČL
1 malá ČL
1 halúzka
2 - 3 PL
2 - 3 PL
1 PL (predzásypka)
Zálievka:
600÷800 ml
3 - 4 strúčiky
0,5 malá ČL
0,5 malá ČL
0,5 malá ČL
0,5 malá ČL
0,5 malá ČL
0,5 malá ČL
3 - 4 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    začal som v stredu popoludní, kedy som kúpený kus pliecka umyl, osušil a pomocou špicatého noža som do neho povtláčal (dookola) kúsky cesnaku; množstvo si zvoľte podľa seba; u nás „ľúbime“ veľa

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z halúzky rozmarínu som pooberal „ihličie“, podobne z ligurčeka (mal som posledné výhonky v chladničke) pooberal lístočky a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou (aj so stopkami) všetko pokrájal na drobno; v mažiari som podrvil mokka lyžičku (ML) rasce a v elektrickom mlynčeku pomlel rovnaké množstvo guličiek jalovca

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kus pliecka, „nadopovaný“ cesnakom som jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (priamo z ručného drviča), drvenou rascou, mletým jalovcom a dôkladne poobracal v pokrájaných bylinkách

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom už iba, uložené na pôvodnej podložke vo vrecúšku, nechal nasávať vône na poličke v chladničke

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nedeľa, čoby deň „D“, príprava obeda; odležané „zabylinkované“ mäso som prstami posypal „predzásypkou“ vlastnej výroby: http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a „do kolečka do kola“ poopekal na horúcej bravčovej masti

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    opečené mäso som uložil na „dekel“ Tupperware pekáča (používam ho aj na pečenie domáceho chleba) a na výpeku som na „priehľadno“ orestoval pokrájanú cibuľu (tentoraz som dal po jednej stredne veľkej červenej a žltej)

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    orestovanú cibuľu som presypal do pekáča, uložil na ňu opečené mäso a dôkladne ho štetcom ponatieral „emulziou“; vložil odkryté na 10´do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som mäso otočil, ponatieral „emulziou“ a opäť 10´ zapekal

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom som teplotu znížil na 165 °C (330 °F), mäso som otočil, zalial polovicou „emulzie“, pridal 6÷7 strúčikov cesnaku (po upečení vynikajúco chutia rozotreté na chlebovej hrianke) a zvyšok poopadávaných byliniek, pekáč zakryl pokrievkou a na dobrú hodinku vložil späť do rúry

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    no a ešte „krát“ otočiť, podliať zvyškom „emulzie“, posypať celou rascou a ďalšiu hodinku prikryté dopiecť

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    podával som so zemiakovou kašou a domácimi sladkokyslými uhorkami à la „Znojmo“

    Bravčové pliecko v bylinkovom kožuchu (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
@sracz :najprv Ti pridám trocha výčitiek: " Kde si bol a či si štrajkoval a obchádzal varecháčov,ktorí Ti drukovali?" Potom Ti pridávam 5 * a priznanie,že by som to rada ochutnala. No a za tretie nechápem,prečo tam za morom je úzky profil krkovička? Ak máte pliecko a pod.?Tak vítaj a verím,že už tu bude zasa pekná atmosféra,lebo sa schádza stará partia :-)
jarunka
No to musi byt dobrota. Velmi pekne spracovany recept. To pliecko je naozaj pekny kus masa skoro ako krkovicka. Ani ja neviem preco tu nedostat krkovicku ?? Co s nou robia ? Vzdy ked niekto prida recep s krkovickou, tak ticho zavidim :-)
denyany
Teda! Teba by som chcela mať doma...alebo aspoň v susedstve.:-)
jozka2
No ,ja by som chcela mat takeho suseda.lebo doma by som musela umyvat riady.Dala by som si za malicku porciu.*****
jozka2
Este som sa chcela spytat ci si tu dobrotu pripravil manzelke k MDZ,prave v nedelu.
jozka2
Este som sa chcela spytat ci si tu dobrotu pripravil manzelke k MDZ,prave v nedelu.
pusta1
Milý@sracz - ferikém drágám,
to tvoje pliecko je také nádherné, že priam spieva, je tam všetko, čo úžasne chutí, skvelý receptík od teba ako vždy býva :-)
palec hore!!!
*****
frezia
Velmi pekny, ako vzdy vtipne napisany recept. Urcito to mäso podla teba pripravim. 5*
motyka
Toto musí byť skutočná dobrota. Určite vyskúšam. Za recept. 5*.
medovnicek
to jedlo je jedna báseň, veľmi sa mi páči to obalenie bylinkami, také mám veľmi rada:)
martyka14
To je nádhera, už len mať po ruke takého šikovného kuchára. Úplne cítim tú vôňu. 100*
izabella929
@sracz , chutne si navaril..) mám rada pliecko na všetky spôsoby..zatiaľ som ešte vždy mala domáce farmárske a to bola úplne iná chuť..a keby mi to niekto iný pripravil a ja by som si iba prisadla ku stolu, to by bolo niečo.-)
spisakmirko
Tak to nemá chybu. Jak tě osobně poznám, jako vždy perfektně připravený recept. Už při jeho čtení se mi sbíhaly sliny, jak u pavlovových pokusných pejsků. Co bude, až si to masko takto připravím, to si domysli! Prostě perfiš!!!
sracz
Milí komentujúci priatelia, teda priateľky, hlboko si vážim Vašu priazeň a veľmi pekne Vám ďakujem za "nakuknutie"!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia