Foto: sracz
V obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto „balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, Zobraziť celý popisV obchode som nemohol nechať krásny kus bravčového pliecka s kosťou. Aspoň takto „balancujem deficit“ mojej obľúbenej krkovičky. V živote sa riadim, mimo iného, aj „vihodňarskim prislovkom: lačnej šviňi še furt ľem o kukurici šňije“! Ak bársaké mäso pri pečení ochutíte doma prístupnými doplnkami, výsledok je chuťovou lahôdkou. Bylinky a zelinky sú častým „hosťom“ v rcp našej kuchyne a tak momentálny nápad nenechal dlho čakať na svoju realizáciu. Potom už rozvoniaval náš nový byt! Prudko jedlé!!!
porcie
príprava
na 200/165 °C
Suroviny
2000 - 2250 g |
|
8 - 10 strúčikov |
|
1 ČL |
|
1 malá ČL |
|
1 malá ČL |
|
1 malá ČL |
|
1 halúzka |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
1 PL (predzásypka) |
|
Zálievka: | |
600÷800 ml |
|
3 - 4 strúčiky |
|
0,5 malá ČL |
|
0,5 malá ČL |
|
0,5 malá ČL |
|
0,5 malá ČL |
|
0,5 malá ČL |
|
0,5 malá ČL |
|
3 - 4 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
začal som v stredu popoludní, kedy som kúpený kus pliecka umyl, osušil a pomocou špicatého noža som do neho povtláčal (dookola) kúsky cesnaku; množstvo si zvoľte podľa seba; u nás „ľúbime“ veľa
-
2
z halúzky rozmarínu som pooberal „ihličie“, podobne z ligurčeka (mal som posledné výhonky v chladničke) pooberal lístočky a spolu s čerstvou petržlenovou vňaťou (aj so stopkami) všetko pokrájal na drobno; v mažiari som podrvil mokka lyžičku (ML) rasce a v elektrickom mlynčeku pomlel rovnaké množstvo guličiek jalovca
-
3
kus pliecka, „nadopovaný“ cesnakom som jemne osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (priamo z ručného drviča), drvenou rascou, mletým jalovcom a dôkladne poobracal v pokrájaných bylinkách
-
4
potom už iba, uložené na pôvodnej podložke vo vrecúšku, nechal nasávať vône na poličke v chladničke
-
5
nedeľa, čoby deň „D“, príprava obeda; odležané „zabylinkované“ mäso som prstami posypal „predzásypkou“ vlastnej výroby: http://varecha.pravda.sk/recepty/sracova-kucharska-predzasypka/32859-recept.html
-
6
a „do kolečka do kola“ poopekal na horúcej bravčovej masti
-
7
opečené mäso som uložil na „dekel“ Tupperware pekáča (používam ho aj na pečenie domáceho chleba) a na výpeku som na „priehľadno“ orestoval pokrájanú cibuľu (tentoraz som dal po jednej stredne veľkej červenej a žltej)
-
8
orestovanú cibuľu som presypal do pekáča, uložil na ňu opečené mäso a dôkladne ho štetcom ponatieral „emulziou“; vložil odkryté na 10´do rúry vyhriatej na 200 °C (400 °F), potom som mäso otočil, ponatieral „emulziou“ a opäť 10´ zapekal
-
9
potom som teplotu znížil na 165 °C (330 °F), mäso som otočil, zalial polovicou „emulzie“, pridal 6÷7 strúčikov cesnaku (po upečení vynikajúco chutia rozotreté na chlebovej hrianke) a zvyšok poopadávaných byliniek, pekáč zakryl pokrievkou a na dobrú hodinku vložil späť do rúry
-
10
no a ešte „krát“ otočiť, podliať zvyškom „emulzie“, posypať celou rascou a ďalšiu hodinku prikryté dopiecť
-
11
podával som so zemiakovou kašou a domácimi sladkokyslými uhorkami à la „Znojmo“
to tvoje pliecko je také nádherné, že priam spieva, je tam všetko, čo úžasne chutí, skvelý receptík od teba ako vždy býva :-)
palec hore!!!
*****
*****