Pečené bravčové mäso

Bravčové pliecko ako krkovička (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Neviem ako pre koho, ale pre mňa, „staroverca“, je bravčová krkovička ten najchutnejší kúsok z „bravka“, získaného pri domácej zabíjačke.* Ostane mi navždy tajomstvom, prečo už za skoro 20 rokov som krkovičku na pultoch tunajších obchodov nikdy nevidel. Jej chuť však mám v mozgových závitoch hlboko zakorenenú. Variant som zvolil v napodobení pečenia s lákavým kúskom šťavnatého pliecka. Nuž a ako inak s dusenou červenou kapustou a s pamätnou „Karlevarle“ knedľou podľa Marušky, B. P., z Paričova.

6-8
porcií
30 minút
príprava
180-210 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Základná „štvorka“ so slaninovou časťou pliecka narezanou do „mriežky“.
  2. Mäso som nepravidelne z spodnej časti a z bokov ostrým nožom narezal do „#“ a otvory som striedavo vyplnil prispôsobenými kúskami cesnakových strúčikov a „hranolkami“ údenej slaniny. Celý kus mäsa som „vymasíroval“ soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Na dno „Tupperware“ pekáča som rozložil kúsky bravčovej masti a zvyšky orezu a
  4. na ne uložil upravený kus pliecka, posypal ho KL celej rasce a uložil ho na hodinu do rúry vyhriatej na 180 °C (355 °F). Potom som mäso otočil polial výpekom, posypal KL mletej červenej papriky, na dno pekáča rozložil na 1/8 pokrájanú veľkú cibuľu a dve rozkrojené šalotky a opäť hodinu nechal piecť. Tento proces som ešte dva razy zopakoval.
  5. Počas pečenia mäsa som pripravil aj dusenú červenú kapustu, tentoraz kúpenú sterilizovanú. Výpek z kociek vyškvarenej údenej slaniny som nadstavil 2 PL masti, vložil pokrájanú červenú cibuľu, po krátkom podusení aj
  6. plátky veľkého červeného jablka aj s kožou (šupkou),
  7. premiešal, podusil, v prostriedku hmoty varechou vytvoril ostrovček, na ktorom som skaramelizoval dve kopcovité polievkové lyžice kraštálového cukru, premiešal a z fliaš
  8. preložil sterilizovanú červenú kapustu. Po premiešaní zo päť minút nechal prejsť varom a priebežne podlieval červeným vínom (tentoraz som mal Portské „Santa Barbara r. 2015“) a postupne ho nechal odparovať. Do slabej ¼ hodiny bola kapusta hotová.
  9. Medzitým sa dopieklo aj mäso.
  10. Receptov na bavorskú či viedenskú knedľu je naozaj dostatok, ale ja som ostal verný spomienke na dávny to darček Marušky Davalovie, B. P., ktorej pôvodná receptúra je na: https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-maruskina-karlevarle-knedla-fotorecept/31691-recept.html – čerstvá sa pri krájaní veľmi drobí, tak som ju pripravil už ráno a servírovanie prečkala v chladničke.
  11. Takto vyzerá v reze a
  12. takto v kompletnej porcii s orosenou „třetinkou ze Splzně“.