Bravčové mäso

Bravčové plátky z jednej tepši pre dvoch (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Lahôdkové mäkučké mäsko pre seniorov „hádzajúcich tretie zuby“, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo, ručne a stručne na jednej ploche a na „pečpapieri“.* Nemusíte ani pripravovať prílohu, stačí iba fľaša ľahkého, jemne vychladeného vínka. Trebárs „mix“ zo Zemplínskeho hradiska, ktorý by určite vrelo odporúčala aj Maruška z TV Jarková, t. č. z kuchyne na Nebeských obláčikoch. Gurmáni by ich asi piekli z krkovičky, ja som dostal priečne rezy z bravčového stehna. Mäso od kosti je naozaj najlepšie.

2
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Začal som zemiakmi, ktoré som v šupke uvaril už v noci pred dňom „D“, lebo ich budem postrúhané potrebovať. Vlastnú prípravu obeda som začal vyklepaním plátkov zakrytých fóliou (to aby som „nezadžabal ani nezagebril“ okolie).
  2. Potom som ich obojstranne posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a jeden na druhom nechal „oddýchnuť“.
  3. Zatiaľ som do pekáča uložil papier na pečenie, na neho dve dvojice 5 mm plátkov červenej cibule.
  4. Na ne išli vyklepané odpočinuté plátky mäsa, ktoré som potrel žltou plnotučnou horčicou,
  5. Poukladal na ne asi 5 mm hrubé plátky paradajok „Roma“ (druh nerozhoduje).
  6. Teraz nasledovala kvalitná majonéza (ja som naďabil na naozaj kvalitnú japonskú „KEWPIE“, opäť na druhu nezáleží) a
  7. na veľkých „slzičkách“ postrúhal uvarené zemiaky zo šupky.
  8. Rozložil ich ako ďalšiu vrstvu na mäsové „vežiaky“ a hodinu nechal upiecť v rúre vyhriatej na 180 °C (350 ⁰F).
  9. Potom som ich „štedro“ posypal postrúhaným tvrdším syrom a v rúre, už pri vypnutom ohreve, nechal minútku-dve roztiecť.
  10. … tak a ešte okra v „Znojmo“ náleve, podľa majstra Jožky Senohrábka, alias @Klukodvody a môže sa s chuťou „čamkac, ta ňe?“!