Bravčové mäso
Bravčové mäso

Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 26. júla 2022
Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduchá a chutná príprava mäsa, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: internet

4
porcie
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks (bez kosti)
1 ks
3 strúčiky
200-300 ml silný
200 g
podľa potreby
1 KL
4 ks
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Plátky mäsa jemno naklepeme a okoreníme. Cesnak prelisujeme.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vývaru pridáme 1 PL oleja, rozotretý cesnak, mleté korenie a soľ podľa slanosti vývaru. Plátky mäsa doň ponoríme a dáme marinovať do chladničky aspoň na 3 hodiny. Vývar potom odložíme.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso vyberieme z vývaru, osušíme a obalíme v hladkej múke. Prudko opečieme na rozpálenom oleji dozlatista a odložíme do tepla.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom. Pridáme bobkový list a nové korenie.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme mäso a prikryté dusíme domäkka asi hodinu.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odoberieme trocha omáčky, ktorú zmiešame s kyslou smotanou, aby sa nezrazila, dobre premiešame a vrátime do hrnca. Ak je omáčka hustá, rozriedime ju pomocou trošky mlieka. Ešte chvíľu povaríme a dochutíme soľou, korením alebo cukrom podľa chuti.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s knedľou, cestovinou, alebo obľúbenou prílohou. Mäso nasiaknuté vývarom je mäkké a krehké.

    Bravčové plátky v smotanovo-paprikovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kimlo
@kvakac (27.7.2022 08:13)
Veru kamarát, aj zemiaková kaša by bola dobrá. Ja som vyskúšal s kedľou a aj s haluškami, nemá to chybu. Variť musím aby som nebol hladný, nosím si jedlo do práce, strave v závodnej jedálni akosi nemôžem prísť na chuť...
marienka44
Vyhýbame sa múke, takže u nás bez obaľovania múkou. Dá sa zahustiť aj škrobom.
Nokerle je dobrá príloha, ja ich hádžem do vody klasicky ako moja stará mama z dienka (doštičky), nemám haluškovač.
Ďakujem za inšpiráciu, dnes varím a la sviečkovú, k dispozícii mám horné morčacie stehno a ešte pridám zajačie stehná. Pre jednu osobu sa zle varí, ale jesť musíme, ako Ty hovoríš. :-)
2x kimlo a sracz
haji
Pěkný recept, líbí se mi i postup - marinováni maska. Mně by moc chutnalo, pro mě klidně i s rýží. A je to tak, jíst se musí.
2x kimlo a sracz
kimlo
@marienka44 (28.7.2022 01:21)
Vyskúšaj a daj vedieť aké to bolo so škrobom, určite sa inšpirujú mnohí čo nechcú múku. Dobrú chuť k morčaciemu a zajačiemu stehnu ala sviečková.. :-)
kimlo
@haji (28.7.2022 07:29)
Tiež som to chcel skúsiť s ryžou, ale už sa zjedlo... jedno z mála jedál ku ktorému sa hodí akákoľvek príloha :-)
marienka44
Poznámka k bodu č.2:
Kaťdá marináda musí obsahovať aj kyslú zložku, ktorá mäsové vlákna zmäkčí počas marinovania. Tým sa zrýchli celková tepelná príprava mäsa. U Teba absentujr kyslá zložka v marináde.
Prikladám link, kde sa píše práve o tejto kyslej zložke marinád ako nevyhnosť. V článku je mäso z kuraťa, ale to platí všeobecne na každý druh mäsa. Neber to ako kritiku, ale dobromyseľnú radu, ďakujem.

 dobruchut.aktuality.sk/clanok/37315/3-nevyhnutne-kroky-pre-vyt...
1x kimlo
marienka44
Prepáčte preklepy, mám novú anglickú klávesnicu, ešte si na ňu len zvykám.
Oprava: Každá marináda ...
janger
Recept si odkladam.
@kimlo , mas ozaj dobre recepty.
Nedavno som robila tvoje bravcove na hubach (robila som ho aj na hubach a aj bez hub). Dobry postup pri vsetkom. Dakujem.
2x sracz a kimlo
sracz
... akoby sme slúžili na jednom parníku, @Kimlo kamarát. Naozaj často pripravujem "bravčoplátky" a s menšími pikantériami v technologickom postupe aj tie dnes Tebou predstavované. "Ta ľem furt tak daľej a naj ci to dobre šmačne varí"! Maj krásne dni!
marienka44
@janger (28.7.2022 17:22)

Prečítaj si ten článok, na ktorý som dala link. Samozrejme aj kvôli chuti sa marinuje, na to je zase tá tretia zložka: koreniny a bylinky.
kimlo
@marienka44 (28.7.2022 15:05)
Nevymýšľam recepty, len ich realizujem. Nájdem si nejaký osvedčený a dobre hodnotený recept a potom sa ho snažím urobiť, prípadne vylepšiť. Ak mi chutí, nafotím, popíšem a podelím sa s varecháčmi. aj v tomto prípade som sa držal pôvodného receptu, aj marinády. Ak by tam bol ocot alebo citrón, tak ho tam dám. V článku Tvojho odkazu sa píše o kuracom mäse, ja som robil z bravčového karé, to má celkom inú štruktúru. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha