Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi fotorecept
Foto: amelie
Jednoduché, ale obľúbené zimné jedlo našej rodiny.
porcie
Suroviny
800 g |
|
300 g, čerstvé alebo huby |
|
200 ml |
|
2-3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks, veľká |
|
čerstvá |
|
3-4 pl |
|
soľ |
|
100 ml |
|
Noky: | |
300 g |
|
2 ks |
|
|
Postup
-
1
Mäso na prípravu tohto jedla by malo byť chudé, jedlo osahuje veľa tuku: smotana, maslo, olej... Takže mastné časti radšej odkrojíme. Mäso pokrájame na hrubšie plátky, zeleninu očistíme a pokrájame. Huby sú, samozrejme, najlepšie lesné, ale v januári by ich mohla dostať akurát Maruška od dvanástich mesiačikov:-(
-
2
Na panvici rozohrejeme olej a opečieme plátky mäsa z oboch strán. Mäso sa musí opekať, nie dusiť, preto dávame naraz primerané množstvo. Opečené mäso vyberáme na podnos.
-
3
Do panvice vložíme nadrobno pokrájanú šalotku a kolieska mrkvy. Trošku opečieme, aby mrkva pustila farbu, potom zeleninu osolíme a premiešame.
-
4
Zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni dusíme asi päť minút.
-
5
Pridáme opečené plátky mäsa a pokrájanú čili papriku. Podlejeme vínom a prikryté dusíme 15-20 minút.
-
6
Medzitým nakrájame huby
-
7
a pridáme ich do panvice k mäsu. Premiešame a 2-3 minúty restujeme.
-
8
Podlejeme smotanou a prikryté krátko dusíme, kým nie sú huby hotové.
-
9
Pripravíme si prílohu: noky. Niekedy sa im hovorí aj halušky. V mise vymiešame polohrubú múku s vajíčkami, troškou vody (asi 50 ml) a soľou. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako na halušky. Pomocou haluškára pretláčame z cesta do osolenej vriacej vody noky.
-
10
Uvarené noky scedíme, premyjeme vodou a necháme odkvapkať (nemali by byť studené). Potom ich preložíme do misy a premiešame s maslom.
-
11
Bravčové plátky s nokmi ozdobíme na tanieri petržlenovou vňaťou.
Diskusia k receptu