Bravčové plátky v smotanovo-hubovej omáčke s nokmi (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Jednoduché, ale obľúbené zimné jedlo našej rodiny.

4
porcie

Postup

  1. Mäso na prípravu tohto jedla by malo byť chudé, jedlo osahuje veľa tuku: smotana, maslo, olej... Takže mastné časti radšej odkrojíme. Mäso pokrájame na hrubšie plátky, zeleninu očistíme a pokrájame. Huby sú, samozrejme, najlepšie lesné, ale v januári by ich mohla dostať akurát Maruška od dvanástich mesiačikov:-(
  2. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme plátky mäsa z oboch strán. Mäso sa musí opekať, nie dusiť, preto dávame naraz primerané množstvo. Opečené mäso vyberáme na podnos.
  3. Do panvice vložíme nadrobno pokrájanú šalotku a kolieska mrkvy. Trošku opečieme, aby mrkva pustila farbu, potom zeleninu osolíme a premiešame.
  4. Zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni dusíme asi päť minút.
  5. Pridáme opečené plátky mäsa a pokrájanú čili papriku. Podlejeme vínom a prikryté dusíme 15-20 minút.
  6. Medzitým nakrájame huby
  7. a pridáme ich do panvice k mäsu. Premiešame a 2-3 minúty restujeme.
  8. Podlejeme smotanou a prikryté krátko dusíme, kým nie sú huby hotové.
  9. Pripravíme si prílohu: noky. Niekedy sa im hovorí aj halušky. V mise vymiešame polohrubú múku s vajíčkami, troškou vody (asi 50 ml) a soľou. Cesto by malo byť trochu hustejšie ako na halušky. Pomocou haluškára pretláčame z cesta do osolenej vriacej vody noky.
  10. Uvarené noky scedíme, premyjeme vodou a necháme odkvapkať (nemali by byť studené). Potom ich preložíme do misy a premiešame s maslom.
  11. Bravčové plátky s nokmi ozdobíme na tanieri petržlenovou vňaťou.