Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke fotorecept

mosura - fotkamosura, 17. mája 2020
Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept)
Foto: mosura

S týmto receptom za mnou prišiel môj muž, že raz niečo také varil jeho kamarát a prevažovala tam chuť horčice, či by som to tak niekedy neskúsila. Odvtedy musíme mať toto jedlo aspoň raz týždenne, ak nie s panenkou, kľudne sa dajú použiť aj kuracie prsia, ale predsalen tie sladšie chute idú k bravčovému skvelo. Recept je mega jednoduchý a nenáročný aj na ingrediencie, raz dva je všetko v hlbokej panvici a ako my hovoríme, "už sa to len duská".

4
porcie
20 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
50 g
3 PL
3 ČL
1 ks
 (alebo tymian)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetko potrebné.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailónky cca 2 cm hrubé.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý kúsok osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou a estragónom (alebo tymianom). Mäsko NEklepeme, aby zostalo pekne šťavnaté a aby nám susedia nezávideli, že vo štvrtok o piatej poobede robíme šnicle.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpustíme si maslo v hlbokej panvici, môžeme pridať aj trochu oleja, aby sa maslo rýchlo neprepálilo.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď maslo pení a panvica je poriadne rozžeravená, postupne sprudka osmažíme kúsky panenky, z každej strany asi 2 minúty, aby bolo mäsko pekne do hneda.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Osmažené mäsko povyberáme z panvice von, ja si ho ukladám do pokrievky.

  7. 7

    Stíšime plameň, do výpeku pridáme horčicu, med a smotanu, premiešame a privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso poukladáme naspäť do omáčky.

  9. 9

    Na miernom plameni necháme dusiť kľudne aj 1,5-2 hodiny, podľa toho, ako veľmi chcete mať panenku krehkú.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď je mäso mäkké presne podľa vašich predstáv, opäť ho povyberáme z panvice, aby sme mohli zahustiť omáčku. Ja zahusťujem strúhankou, je to super rýchle, nerobia sa z nej hrudky v omáčke a ešte ju aj jemne dochutí. Na toto množstvo omáčky postačia 2 polievkové lyžice strúhanky. Nasypeme, poriadne premiešame, privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrátime medailóniky do omáčky, necháme postáť už bez plameňa 10 minút a môžeme sa napchávať.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Varené, Wok

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Musim sa priznat, ze nechapem tento recept. Ved tie medailoniky nakrajane na 2cm su po opeceni na panvici uz hotove.
No, 2 hod. sme už skritizovali, (veď toľko tú panenku dusiť nemusíme), pozrime si pozitíva. Tá omáčka sa mi páči a skúsim aj zahustenie strúhankou. Recept zakladám.