Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke fotorecept

mosura - fotkamosura, 17. mája 2020
Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept)
Foto: mosura

S týmto receptom za mnou prišiel môj muž, že raz niečo také varil jeho kamarát a prevažovala tam chuť horčice, či by som to Zobraziť celý popisS týmto receptom za mnou prišiel môj muž, že raz niečo také varil jeho kamarát a prevažovala tam chuť horčice, či by som to tak niekedy neskúsila. Odvtedy musíme mať toto jedlo aspoň raz týždenne, ak nie s panenkou, kľudne sa dajú použiť aj kuracie prsia, ale predsalen tie sladšie chute idú k bravčovému skvelo. Recept je mega jednoduchý a nenáročný aj na ingrediencie, raz dva je všetko v hlbokej panvici a ako my hovoríme, "už sa to len duská".

4
porcie
20 minút
príprava
60-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
50 g
3 PL
3 ČL
1 ks
 (alebo tymian)




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetko potrebné.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Panenku umyjeme, osušíme a nakrájame na medailónky cca 2 cm hrubé.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každý kúsok osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou a estragónom (alebo tymianom). Mäsko NEklepeme, aby zostalo pekne šťavnaté a aby nám susedia nezávideli, že vo štvrtok o piatej poobede robíme šnicle.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozpustíme si maslo v hlbokej panvici, môžeme pridať aj trochu oleja, aby sa maslo rýchlo neprepálilo.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď maslo pení a panvica je poriadne rozžeravená, postupne sprudka osmažíme kúsky panenky, z každej strany asi 2 minúty, aby bolo mäsko pekne do hneda.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Osmažené mäsko povyberáme z panvice von, ja si ho ukladám do pokrievky.

  7. 7

    Stíšime plameň, do výpeku pridáme horčicu, med a smotanu, premiešame a privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso poukladáme naspäť do omáčky.

  9. 9

    Na miernom plameni necháme dusiť kľudne aj 1,5-2 hodiny, podľa toho, ako veľmi chcete mať panenku krehkú.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď je mäso mäkké presne podľa vašich predstáv, opäť ho povyberáme z panvice, aby sme mohli zahustiť omáčku. Ja zahusťujem strúhankou, je to super rýchle, nerobia sa z nej hrudky v omáčke a ešte ju aj jemne dochutí. Na toto množstvo omáčky postačia 2 polievkové lyžice strúhanky. Nasypeme, poriadne premiešame, privedieme do varu.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrátime medailóniky do omáčky, necháme postáť už bez plameňa 10 minút a môžeme sa napchávať.

    Bravčová panenka v horčicovo-medovej omáčke (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Ja som tiež myslela, že je to asi preklep....dusiť panenku takú dobu? Veď je to jemné mäsko a po opečení by stačilo v tej omáčke len trochu prehriať. Tá je tiež asi už hotová. Ani pliecko toľko nedusím......
1x zolik
mosura
Niekedy to skúste, dvojcentimetrové kúsky panenky sú po prudkom opečení ako z gumy, žuvačkové. Po hodine a pol, ak je bravčové mäso prudkým opečením stiahnuté na povrchu, všetko dobré vnútri zostane a mäsko sa rozplýva na jazyku, a taktiež majú všetky chute čas ho poriadne prestúpiť. Ani raz mi nikto nepovedal, že by to bolo hnusné, práve naopak. Každopádne, aj v recepte píšem, duste si ho tak dlho, ako vyhovuje vašim chutiam, ak máte radi žuvačku, stačí 5 minút.
babidka
Ja som trosku recept upravila, pretoze sa mi zdalo nerozumne dusit hodiny bravcovu panenku. Maso som opiekla na dobre rozpalenej panvici bez masla asi po 1,5 minute z kazdej strany ,maslo som pridala az potom, ked som vybrala maso.Maso sa zatiahlo, ostalo makka a stavnate.Na panvicu som dala maslo,urobila som omacku ktoru som trochu zredukovala a maso som pridala uz iba na chvilu, aby sa prehrialo.Cele varenie trvalo asi tak 15 minut. Bolo to vyborne,maso bolo stavnate a krehke, zuvacka to teda nebola. Nabuduce dam medu iba polovicu, mne sa to zdalo prisladke. Je to vsak vec chuti, niekto ma rad sladke omacky.Chuti to aj s cestovinami, ryzou, varenymi zemiakmi alebo tarhonou.
sandradee
Po prečítaní komentárov som mala tkzv. rešpekt sa riadiť podľa receptu, tým že niesom mäsožravec a keď tak skôr kuracina ale človek mieni pán Boh mení... Život človeka naučí, hold čo sa dá robiť :D

Skúsila som nakoniec. A odporúčam. Mäso som dusilo cca 40 minút a krásne sa rozpadalo. Za mňa super 👌 sto ľudí sto chutí. Ukladám, ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia