Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup)

tiginko - fotkatiginko, 10. marca 2013
Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup)
Foto: tiginko

Náš dnešný nedeľný obed...

3
porcie
50 minút
príprava
10+10 minút
na 180 °C

Suroviny

asi 500 g
 na marinádu
 na marinádu
Hráškové pyré:
350 g
10 cm
1 cm
1 ČL
 štipka
1 hrsť
Zemiaková príloha:
2 - 3 na osobu
1 ks
1 cm




Postup

  1. 1

    Deň vopred očistenú panenku posolíme a natrieme olejom, v ktorom rozmiešame bylinkovo-koreniacu zmes podľa chuti a vlastného výberu. Ja som použila zmes Barbeque dovezenú z dovolenky z Thassosu, prevažuje v nej oregano a bazalka. Uložíme do chladničky.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň mäso vyberieme a otrieme prebytočné bylinky a koreniny, aby sa nám neprepaľovali pri opekaní. Panenku opatrne narežeme tak, aby sa nám vytvoril plát mäsa. Ten natrieme pastou, ktorú si môžeme urobiť vymixovaním zo sušených paradajok, alebo pečených paprík v oleji. Záleží na chuti. V mojom prípade som použila špeciálnu pastu z talianskej Kalábrie, tzv. Nduju. Je to miestna špecialita, zmes mletého mäsa a štipľavých papričiek. Podarilo sa mi ju konečne zohnať aj u nás, tak sa vytešujem. Je síce menej pálivá ako tá, ktorú si pamätám z Talianska, ale aspoň si jej môžeme dopriať trošku viac. Tú originálnu by som si takto natrieť na mäso asi nemohla :-)

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso stočíme a zopneme ihlicami. Dáme variť očistené a nakrájané zemiaky do osolenej vody. Cibuľu nakrájame, nastrúhame za poriadnu hrsť parmezánu. Mrazený hrášok dáme spolu s pórom a štipkou cukru variť do osolenej vody na cca 10 min.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso sprudka opečieme na steakovej panvici pár minút z každej strany.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ho zabalíme do alobalu a vložíme do rúry vyhriatej na 180st. Po uplynutí 10 minút rúru vypneme a mäso v nej necháme až do servírovania, aspoň 10-15 minút. Do výpeku v panvici dáme kúsok masla a do zlata opražíme cibuľu.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky po uvarení scedíme, môžeme v nich nechať trošku vody a roztlačíme ich spolu s opraženou cibuľkou. Hrášok s pórom scedíme, necháme si za pol naberačky vody. Vložíme hrášok do kutra s kúskom masla, pokvapkáme citrónom a pridáme odloženú vodu.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Rozmixujeme, nakoniec pridáme parmezán a ešte krátko premixujeme.

    Bravčová panenka s hráškovým pyré (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Z mäsa vyberieme ihlice, šikmo ho nakrájame a podávame s hráškovým pyré a "štuchanými" zemiakmi. Takto pripravené bolo mäkkučké a šťavnaté.

Diskusia k receptu

angast
panenka skákavá , tak toto by som si dal aj s tým hruškovým pyrom.
Parádny recept . Až sa mi od tej panenky aj panenky prevajcajú.
Super vyskúšam a ukladám .
tiginko
moje nervy, že prevajcajú :-) Už nepi chlapče :-) Vďaka za pochvalu, priatelia, aj doma chválili...
ywett
krásny recept a tiež aj fotky! :-)
1*
margaretka28
Jeho... to je super jedlo v jarných farbách, aj ja chcem také, ale to si budem musieť sama.:-)













Jeho... to je ale pekné....jedlo v jarných farbách.:-)


baka123
je to mňamka, aj krásne farebné na tanieri, ukladám a vyskúšam
tiginko
no @ywett práveže som rozčarovaná z tej titulnej fotky, toľko pokusov som mala až kým sa mi ju podarilo dostať aspoň len tak málo urezanú. Holt kdo neumí, neumí...
margaretka28
Jaké zemiaky, pod mojim komentom je len veľké holé nič a potom kúsok komentu sa opakuje.:-)
ywett
@tiginko podľa mňa je to ok, len troška si orezala zo zemiakov....alebo ak ti môžem poradiť, skús ešte raz dať foto na menšiu veľkosť...ja zvyknem cez program GIMP2
tiginko
no dnes už na to kašlem, skúsim zajtra, ak nájdem ten GIMP2
ywett
@margaretka28 asi si bola tak očarená, že si troška natiahla medzeru v komentári :-))...to sa stalo už aj mne :-))....@tiginko ďakujem, teraz sa červenám....ale ja len amatér a stále sa mám čo učiť a vylepšovať na fotkách....ale brutálne ma to baví, je to pekná záľuba a najradšej fotím zvieratá a kvety :-)...no, odbočila som, pardon....prajem pekný večer! :-)

tiginko
@margaretka28 ja som odpovedala tebe, len som myslela, že tvoja otázka smeruje na moje nedokonalé zemiaky :-) :-) a to na čiernu dieru...aj tá už zmizla. Všetko chce svoj čas :-)
angast
je to tu jak u taliánov. Každý si hovorí svoje a od veci. Margaretka si ešte necháva plac na poznámky a super je aj reakcia " to čo je s tým
a tiginko " ty nevidíš tie zemiaky ? Joj až plačem . Taký vynikajúci
recept a čo tu ľudia len dokazujete. @tiginko je to perfektné.
ywett
:-))))....a ako mám ísť teraz spať?...vaše komentáre ma úplne prebrali :-))....tak už idem off a prajem dobrú noc!
angast
@tiginko
to som teda nečakal, že až tak nám spríjemníš s jemným humorom
krásny nedeľný večer. To musíme kvitovať . Teraz si ukázala čo zač v tebe drieme.
angast
@tiginko
gimp ani nemusíš sťahovať . Stačí keď si na foťáku uberieš pixele.
V picasse vo vlastnostiach si pozri koľko to má kB. Ak to má viac ako
2000 tak ešte uber a nemusíš nič z fotky orezávať a bramor ostane celý.
tiginko
tak za prvé, žiadne pixele si uberať nemôžem, lebo sa ti priznám, fotím s IPhone...a práve to ma štve, že Picassa hlási, že to má len 87kb, už som fotku orezala aj zvrchu a furt to nie je ono. Ale ja na to prídem! Keby si videl ako nádherne to vyzerá na mojom PC!
ethanel
Paci sa mi receptik, urcite aj velmi chutny ... K fotke len to ze ak to je fotene iPhone tak fotky su velmi dobre. K pridavaniu fotiek na web, ja zmensujem fotky na cca 250kb a 72DPI nedaju sa pouzit na tlac a kopirovanie vo vacsej velkosti pretoze pri tomto rozliseni ak fotku niekto ukradne a otvori vo fotoshope sa bude velmi zle upravovat ak si ju este poistite vodotlacou, skomplikuje sa to este viac.Inak pri pridani fotky na varechu je to aj tak jedno v akej velkosti ju nahrate maximum je tu sim 2MB ktore su uz dost na vytlacenie peknej fotky ale po nahrati vam ju aj tak zmensi asi na 74kb . Ja puzivam este na ochranu fotiek aj exif fotky kde sa nachadzaju vsetky udaje o foteni vcetne mojho mena, nadstavenia fotoaparatu a poctu snimok ktore boli nafotene, skuseny a poctivy fotograf fotky nekradne a hlupak co ich stiahne ani o tom netusi ze na pozadi fotky existuje podpis fotografa. Napriklad z vasej fotky viem vycitat toto, pouzili ste iphone4 verziu microsoft windows photo viewer 6.1.7600.16385 74kb rozmer 478x569 automaticka expozicia, uzavierka 1/60s ISO 100 clona f2.8 ohniskova vzdialenost 35mm fotili ste 10 marca 2013 o 16:20:08 a fotku ste zrejme upravila o 22:44:52 toho isteho dna a ulozila o 22:57:20 ak viete pouzivat photoshop viete ako niektore udaje odstranit ale nie vsetky ak ich v nadstaveni uzamknete, existuje vela programov ale nie vsetky tieto moznosti pri free stiahnuti. No Vam zrejme ide len o to aby ste dokazali zakomponovat fotografiu tak aby ju po umiestneni neorezalo a fotka ostala cela. Ak by ste chcela vediet viac o pridavani fotiek na web
helanka
jedlo rada zopakujem v tejto istej kombinacii.
Panenku zboznujem, rada ju aj rozne plnim /bez rezov/ a som rada, ze ste ju nepriekli hodiny.
mesiar50
Jedlo je jedinečné.A je aj krásne na servírované.

Fotky prerábam v progrme -Irfan View-
1) ťuknem na Ctrl a vzápätí na R
Naskočí mi okno Resize/Resample image
prepíšem vo Width napr.pixels na 800x600 v zápätí ok
2) ďalej dám Ctrl a vzápätí S naskočí mi okno JPEG/GIF save options
ťuknem na uložiť.
A nakoniec sa mi znázorní okno -? Replace file (adresa v mojom pc kde to ukladá) zadám áno
Takto si to robím v mojom pc bez problémov je to ok program
ethanel
Zabudol som dodat ze orezavat treba na sirku a nie na vysku ci stvorcov potom ti ju system automaticky po nacitani oreze na sirku a tak stratis z fotografie
elysa
toto je určite hodné chvály,vyskúšam...
evusik
recept krásny a tie jarné farby lákajú :-)
@tiginko ja keď vkladám hlavnú fotku tak si ju najskôr orežem na formát 15:10 chvíľu mi to trvalo kým som nato prišla ale keď mám takýto formát, uverejní mi fotku celú... najhoršie je, že keď máš inú veľkosť oreže ju zo spodu a preto sú tu často fotky kde vidieť iba časť taniera a nad ním veľký kus prázdneho pozadia... ostatné fotky v postupe môžu mať ľubovoľné rozmery.... tak nech sa ti darí :-)
zuzkabluzka
mne sa prave tie "orezane zemiaky" na fotke pacia, podla mna je fotka jedla dobra, ked sa Ti pri jej zhliadnuti zbehnu slinky a pri tejto sa mi veru zbehli, utekali ostosest :)))) krasny recept, co najskor vyskusam, krasne farebne dotvoreny.... ta sikovna Zuzka v Tebe sa dnes nezaprela ;)
elixir
Veľmi pekné celé :) a zvlášť sa mi páči to pyré, hráškové som ešte nerobila...
afataga
no konecne som objavila tvoj recept, masko vyzera vyborne, ale mohla si si aj sama namiesat koreniacu zmes z byliniek, tie urazene zemiaky tiez ujdu, len ja by som si to dala bez tej zabacej prilohy, ale ja viem, to aby ti ladilo k pleti vsak? :-)
tiginko
ďakujem všetkým za priaznivé odozvy...hlavne ďakujem za rady k fotkám, @ethanel a @evusik to ma nenapadlo orezávat ich na šírku, mám tušenie, že to by mi mohlo pomôcť. Škoda, že to nemám kde trénovať, lebo inak to vyzerá v koncepte, ako v skutočnosti v uverejnenej verzii. Jedine každú chvíľu meniť "vizáž" :-)
tiginko
@afataga rada si nosievam bylinky a kereniace zmesi z dovoleniek. A keď sa minú, potom už príde na rad vlastná tvorivosť. My žaby také zelené môžeme, keď ti mám pravdu povedať, ja radšej bez tej žltej kôpky. Milujem mäsko so zeleninou...
janger
Boze, ta cela debata ;-)))... Kazdy o inom :-). Mne sa zase najviac paci to zelene... Robievam casto hraskove pyre od @michsamant. Ale vyskusam niekedy aj toto.
angast
@janger
máš pravdu. Keď si človek pozorne prečíta komentáre od hora až dolu, tak vôbec nepochopí o čo tu ide. Taký výborný recept , toľko snahy, sebaodriekania, zničené nervy pri fofodokundamentácii, kopec
zeleného riadu ,fotené o 16 -tej , uložené o 22:57 tak širák dolu.
Žabky sú však nezdolateľné, odolné voči prírodným katastrófam i
komentárom. Preto im patrí naša vďaka za ich super recepty.

medovnicek
teda ja by som sa na takýto skvelý obed s radosťou nechala pozvať:), krásne fotografie
veronika353
Ahoj @Tiginko pěkný recept,taky si vozím z dovolených koření.Z Kalábrie mám "Peperoncino forte",toho opravdu stačí dát maličko a z Rhodosu mám výborné koření na kuře, oregano a koření na koláče(šafrán a skořice).Už mi to pomalu dochází,ale kamarádka pojede asi letos na Rhodos,tak mi doveze:-)))
tiginko
čo ty čo? Ak myslíš ďakovnú reč, tak tebe patrila tá včera o 13:40 :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia