Foto: tiginko
Náš dnešný nedeľný obed...
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
asi 500 g |
|
|
|
|
|
|
|
na marinádu |
|
na marinádu |
|
Hráškové pyré: | |
350 g |
|
10 cm |
|
1 cm |
|
|
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1 hrsť |
|
Zemiaková príloha: | |
2 - 3 na osobu |
|
1 ks |
|
|
|
1 cm |
|
Postup
-
1
Deň vopred očistenú panenku posolíme a natrieme olejom, v ktorom rozmiešame bylinkovo-koreniacu zmes podľa chuti a vlastného výberu. Ja som použila zmes Barbeque dovezenú z dovolenky z Thassosu, prevažuje v nej oregano a bazalka. Uložíme do chladničky.
-
2
Na druhý deň mäso vyberieme a otrieme prebytočné bylinky a koreniny, aby sa nám neprepaľovali pri opekaní. Panenku opatrne narežeme tak, aby sa nám vytvoril plát mäsa. Ten natrieme pastou, ktorú si môžeme urobiť vymixovaním zo sušených paradajok, alebo pečených paprík v oleji. Záleží na chuti. V mojom prípade som použila špeciálnu pastu z talianskej Kalábrie, tzv. Nduju. Je to miestna špecialita, zmes mletého mäsa a štipľavých papričiek. Podarilo sa mi ju konečne zohnať aj u nás, tak sa vytešujem. Je síce menej pálivá ako tá, ktorú si pamätám z Talianska, ale aspoň si jej môžeme dopriať trošku viac. Tú originálnu by som si takto natrieť na mäso asi nemohla :-)
-
3
Mäso stočíme a zopneme ihlicami. Dáme variť očistené a nakrájané zemiaky do osolenej vody. Cibuľu nakrájame, nastrúhame za poriadnu hrsť parmezánu. Mrazený hrášok dáme spolu s pórom a štipkou cukru variť do osolenej vody na cca 10 min.
-
4
Mäso sprudka opečieme na steakovej panvici pár minút z každej strany.
-
5
Potom ho zabalíme do alobalu a vložíme do rúry vyhriatej na 180st. Po uplynutí 10 minút rúru vypneme a mäso v nej necháme až do servírovania, aspoň 10-15 minút. Do výpeku v panvici dáme kúsok masla a do zlata opražíme cibuľu.
-
6
Zemiaky po uvarení scedíme, môžeme v nich nechať trošku vody a roztlačíme ich spolu s opraženou cibuľkou. Hrášok s pórom scedíme, necháme si za pol naberačky vody. Vložíme hrášok do kutra s kúskom masla, pokvapkáme citrónom a pridáme odloženú vodu.
-
7
Rozmixujeme, nakoniec pridáme parmezán a ešte krátko premixujeme.
-
8
Z mäsa vyberieme ihlice, šikmo ho nakrájame a podávame s hráškovým pyré a "štuchanými" zemiakmi. Takto pripravené bolo mäkkučké a šťavnaté.
Parádny recept . Až sa mi od tej panenky aj panenky prevajcajú.
Super vyskúšam a ukladám .
1*
Jeho... to je ale pekné....jedlo v jarných farbách.:-)
ty používaš enigmu , aby sme nevideli tvoj komentár ?
Kľudne jej to napíš po lopate.
a tiginko " ty nevidíš tie zemiaky ? Joj až plačem . Taký vynikajúci
recept a čo tu ľudia len dokazujete. @tiginko je to perfektné.
to som teda nečakal, že až tak nám spríjemníš s jemným humorom
krásny nedeľný večer. To musíme kvitovať . Teraz si ukázala čo zač v tebe drieme.
gimp ani nemusíš sťahovať . Stačí keď si na foťáku uberieš pixele.
V picasse vo vlastnostiach si pozri koľko to má kB. Ak to má viac ako
2000 tak ešte uber a nemusíš nič z fotky orezávať a bramor ostane celý.
Panenku zboznujem, rada ju aj rozne plnim /bez rezov/ a som rada, ze ste ju nepriekli hodiny.
Fotky prerábam v progrme -Irfan View-
1) ťuknem na Ctrl a vzápätí na R
Naskočí mi okno Resize/Resample image
prepíšem vo Width napr.pixels na 800x600 v zápätí ok
2) ďalej dám Ctrl a vzápätí S naskočí mi okno JPEG/GIF save options
ťuknem na uložiť.
A nakoniec sa mi znázorní okno -? Replace file (adresa v mojom pc kde to ukladá) zadám áno
Takto si to robím v mojom pc bez problémov je to ok program
@tiginko ja keď vkladám hlavnú fotku tak si ju najskôr orežem na formát 15:10 chvíľu mi to trvalo kým som nato prišla ale keď mám takýto formát, uverejní mi fotku celú... najhoršie je, že keď máš inú veľkosť oreže ju zo spodu a preto sú tu často fotky kde vidieť iba časť taniera a nad ním veľký kus prázdneho pozadia... ostatné fotky v postupe môžu mať ľubovoľné rozmery.... tak nech sa ti darí :-)
máš pravdu. Keď si človek pozorne prečíta komentáre od hora až dolu, tak vôbec nepochopí o čo tu ide. Taký výborný recept , toľko snahy, sebaodriekania, zničené nervy pri fofodokundamentácii, kopec
zeleného riadu ,fotené o 16 -tej , uložené o 22:57 tak širák dolu.
Žabky sú však nezdolateľné, odolné voči prírodným katastrófam i
komentárom. Preto im patrí naša vďaka za ich super recepty.