Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Autor receptu: redakcia

Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená tradičná špecialita.

2 plechy
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Necháme asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások.
  2. Múku premiešame s cukrom, so soľou, pridáme maslo, kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
  3. Medzitým si pripravíme plnky. Urobíme ich vo dvoch hrncoch – na makovú plnku zohrejeme vodu s cukrom, pridáme mletý mak, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Do druhého hrnca dáme mlieko, cukor, zohrejeme, pridáme orechy, rum a vanilkový cukor. Necháme odstáť. Plnky musia byť husté, aby sa dali tvarovať.
  4. Po vykysnutí z cesta vytvarujeme dva valčeky a nakrájame ich na kúsky s hmotnosťou 25 g. Tvarujeme z nich guľôčky a necháme ich ešte pár minút kysnúť. Každú guľôčku rozvaľkáme na ovál. Plnku rozdelíme na toľko častí, koľko máme oválov, z každej ušúľame valček a ten vložíme do stredu oválu. Zahneme, šev spojíme, jemne pogúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala bokmi.
  5. Z makových tvarujeme písmeno U alebo podkovičky, z orechových písmenko C a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich žĺtkom a necháme pol hodiny zaschnúť. Potom ešte raz potrieme žĺtkom, aby sa vytvorilo mramorovanie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.