Bratislavské rožky
Bratislavské rožky
Autor receptu: redakcia
Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená tradičná špecialita.
2 plechy porcie |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
12 minút na 200 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Necháme asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások.
- Múku premiešame s cukrom, so soľou, pridáme maslo, kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnky. Urobíme ich vo dvoch hrncoch – na makovú plnku zohrejeme vodu s cukrom, pridáme mletý mak, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Do druhého hrnca dáme mlieko, cukor, zohrejeme, pridáme orechy, rum a vanilkový cukor. Necháme odstáť. Plnky musia byť husté, aby sa dali tvarovať.
- Po vykysnutí z cesta vytvarujeme dva valčeky a nakrájame ich na kúsky s hmotnosťou 25 g. Tvarujeme z nich guľôčky
a necháme ich ešte pár minút kysnúť. Každú guľôčku rozvaľkáme na ovál. Plnku rozdelíme na toľko častí, koľko máme oválov, z každej ušúľame valček a ten vložíme do stredu oválu. Zahneme, šev spojíme, jemne pogúľame, aby sa cesto spojilo
a plnka nevytekala bokmi.
- Z makových tvarujeme písmeno U alebo podkovičky, z orechových písmenko C a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich žĺtkom a necháme pol hodiny zaschnúť. Potom ešte raz potrieme žĺtkom, aby sa vytvorilo mramorovanie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.