Foto: soncya
Keď som zdedila po mojej babičke knižku "Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl" vydanú v roku 1942, ešte som netušila, aký poklad mi moja Zobraziť celý popisKeď som zdedila po mojej babičke knižku "Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl" vydanú v roku 1942, ešte som netušila, aký poklad mi moja milovaná babička zanechala. Dnes, keď v nej listujem a pripravujem staré slovenské recepty, vždy s každou buchtou, koláčom či huspeninou mám za chrbtom túto milovanú osobu. Tento recept pochádza práve z tejto knihy a rada sa s ním s Vami priatelia delím!
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
250 g , aj rastlinné |
|
4 a 1/2 PL |
|
1 KL |
|
3 ks |
|
20 g čerstvé |
|
0,75 l vlažné |
|
|
|
Plnka orechová: | |
350 g |
|
Sirup do plnky: | |
250 g |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plnka maková: | |
350 g |
|
do plnky dtto ako u orechovej plnky |
|
na potretie rožkov |
|
Postup
-
1
Preosejeme múku, pridáme maslo, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru, kvások a zvyšné teplé mlieko. Vypracujeme mäkké kysnuté cesto, musí byť konzistenciou ako na závin. Z vypracovaného cesta urobíme 4 pecne a dáme ich na 1-2 hodiny odpočívať. Po uplynulej dobe, jednotlivé pecne vyváľame na kruhy asi 0,5 cm hrubé. Radielkom ich rozdelíme na 8 častí a po naplnení plnkou stáčame na rožky a tvarujeme do tvaru podkovy. PRAVÉ bratislavské rožky sa netvarujú do podkovy, ale na hornej strane sú HRANATÉ!
-
2
Príprava plnky: Uvaríme si sirup z vody, cukru, pásov citrónovej kôry, celej škorice, klinčekov a hrozienok. (citrónovú kôru, škoricu, klinčeky aj hrozienka zo sirupu vyberáme von!) Sirup musí byť uvarený " na nitku". Takto pripraveným sirupom zalievame mleté orechy, či mak. Po premiešaní má plnka plastickú konzistenciu, dajú sa z nej v rukách tvarovať šúľky. Touto plnkou plníme rožteky a po stočení ich ukladáme v patričných odstupoch na pomastený plech, potierame žĺtkom a pečieme do ružova vo vyhriatej rúre pri 175*C asi 20 - 25 minút.
Ukladam do KK.
tiež sú chutné.