Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny fotorecept
Foto: Zuzana300
Zo starej kuchárskej knihy od mojej nebohej svokry, ktorú vydal Mestský ženský spolok v Trenčíne v roku 1948, vyberám úžasné bratislavské rožky, ktoré nemôžu Zobraziť celý popisZo starej kuchárskej knihy od mojej nebohej svokry, ktorú vydal Mestský ženský spolok v Trenčíne v roku 1948, vyberám úžasné bratislavské rožky, ktoré nemôžu v našej rodine chýbať pri každej slávnostnej príležitosti a sviatkoch, akými sú Vianoce a Veľká noc. Predkladám vám ich s láskou, pretože sú tie najlepšie a najtradičnejšie, aké ste kedy mohli ochutnať. Nič sa im nevyrovná. Robievam striedavo rožky, aj závin, alebo oboje.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
30 g |
|
4 PL |
|
2 ks |
|
1 KL |
|
Plnka 1: | |
150 g |
|
150 g |
|
120 ml |
|
|
|
1/2 bal |
|
Plnka 2: | |
150 g |
|
150 g |
|
120 ml |
|
|
|
1 ČL |
|
1/2 bal |
|
Postup
-
1
Odvážime orechy.
-
2
Odvážime mak.
-
3
Odvážime cukor.
-
4
Pripravíme si zomleté orechy, zomletý mak, cukor, pomaranč, citrón, škoricu, vanilkový cukor a vodu.
-
5
Skôr, než urobíme cesto, pripravíme si plnky, pretože musia vychladnúť. Najskôr zvaríme vodu s cukrom, aby sa trošku odparila, a aby sirup bol trošku hustejší.
-
6
Do jedného sirupu pridáme mleté orechy, pomarančovú kôru a vanilkový cukor a do druhého mak, s pridaním citrónovej kôry, škorice, vanilkového cukru, obidve plnky krátko povaríme a odstavíme.
-
7
Akonáhle máme plnky uvarené a odstavené, môžeme sa pustiť do cesta. Pripravíme si do pohára vlažné mlieko, s cukrom, soľou a kvasnicami a dobre zamiešame. Do múky urobíme jamku, nakrájame do nej maslo (žiadne umelé tuky), podľa receptu sa pripúšťa bravčová masť, vraj to boli originálne rožky, ja som to neskúšala, ale môže to byť skvelá chuť. Pridáme žĺtky a zmes z pohára.
-
8
Vypracujeme homogénne cesto, ktoré sa nelepí na dosku, je krásne vláčne, ak je príliš tuhé, pridáme trošku mlieka, ale opatrne, a necháme cesto odpočinúť pol hodiny pod kastrólom. Ja to nerobím, ihneď po dôkladnom vypracovaní ho rozdelím na dve polovice.
-
9
Vyvaľkáme najskôr jednu polovicu cesta na 3 milimetre, vykrajujeme veľké kolieska a plníme ju orechovou plnkou a druhú vyvaľkanú polovicu makovou plnkou. Ak má niekto iný spôsob na úpravu rožkov, fantázii sa medze nekladú.
-
10
Tvarujeme rožky, orechové kladieme priamo na plech, na makové podložíme pečiaci papier, pretože zvyknú po bokoch pustiť plnku, ktorá by sa na plechu pripálila. Potrieme ich mierne rozšľahaným bielkom, kto chce mať krásny vzhľad, musí obetovať jedno celé vajíčko, rozšľahať vidličkou a potrieť rožky pred pečením 2x. Netreba rožky nechávať nakysnúť, môžu sa rovno piecť v rozohriatej rúre na 180 °C, 25 minút.
-
11
Výsledok je ohromujúci a chuť úžasná.
-
12
Ak sa mi lení robiť rožky, alebo potrebujem ušetriť čas, robím z dvoch polovíc záviny. Sú fakt úúúžasné, a je to ten istý recept, len v inej forme, ako Nemci hovoria, "daselbe in grün". Môžete skúsiť urobiť záviny z obyčajného kysnutého cesta, pri zachovaní plniek z receptu. Výsledok je tak isto vynikajúci.
pozor, ja som viackrát upozorňovala, že buď treba vybrať vanilku z lusku (ten potom nakrájaný dám do cukorničky a tým cukrujem), alebo v DM dostať pravý vanilkový cukor (na 4 obrázku), je už zmiešaný z vanilky z lusku a s práškovým cukrom, je načernalý a vynikajúci. Dostať ho aj v Kauflande. Vanilínový je dokonca nebezpečný a žiaľ, stále ho predávajú v obchodných reťazcoch.
robila som aj štvorce z cesta, vyzerajú krásne, akurát tie špičky môži trošku prihorieť pri orechovej plnke, ktorá je vždy homogenejšia. Inak makovú plnku do štvorcov je dobre dať, lebo sa trochu po koncoch rozlieva a potom má kde "pristáť". Treba skúsiť oboje