Bratislavské pajgle

ursula4 - bez fotkyursula4, 30. januára 2011

Chutné makové alebo orechové záviny,ktoré ak sa nezjedia hneď, vydržia zabalené v Zobraziť celý popisChutné makové alebo orechové záviny,ktoré ak sa nezjedia hneď, vydržia zabalené v alobale a uložené na chladnom mieste aj mesiac.

Suroviny

1/2 kg
50 g
štipka
250 g
4 ks
3-4 PL
1 kocka
4 PL
1 ČL
Plnka:
400 g, /alebo mak/
hrsť
100 g
 k vajca na potretie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,cukru a droždia urobíme kvások.Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup ,pridáme mak/orechy/,hrozienka a trošku škorice,vymiešame a necháme vychladiť.Ak je plnka tuhšia pridajte kúsok masla. Z uvedených surovín spracujeme hladké polotuhé cesto a necháme ho 15 min.odpočívať v chlade.Potom ho rozdelíme na 5 dielov,natenko rozvaľkáme a potrieme vláčnou plnkou.Skrútime do závinu,vidličkou po dĺžke popicháme a necháme 1/2 hod.na teplom mieste odpočívať/kysnúť/.Potom potrieme žĺtkom zmiešaným s 1 ČL mlieka a 1 ČL práš.cukru.Dáme piesť do mierne vyhriatej rúry.

  2. 2

    Všetkých 5 závinov pečieme na jednom plechu.Ešte teplý závin,každý osobitne,zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Dĺžka závinov by mala byť taká,aká je šírka plechu .

Diskusia k receptu

tinca
@ursula zaujímavý rcp kysnuté cesto a až štvrť kg masla? Ale ak toľko vydržia, no samozrejme ak sa neziedia.
orchidea
Tie záviny budú asi malé keď je v rozpise iba pol kila múky, je ich päť a vmesia sa na jeden plech, mám pravdu? Ale dobré môžu byť to verím.
ursula4
Sú menšie ako z kysnutého cesta,ale veľmi gustiózne,po nakrájani tak na dva krát do úst
ursula4
@ketty3811 veľmi rada by som pridala fotku,ale poviem ti pravdu toto ešte neovládam,ale určite sa to v dohľadnej dobe naučím
marienka44
vUrsula4 , vyborny recept, aj bratislavske rozky mozu byt podla neho. Je to tukove kysnute cesto. Ukladam do KK.
cica2
dobrý receptík!...rada vyskúšam:)...ale pochybujem že u nás by vydržali odložené mesiac :))
frona
tak toto cesto musí byť ozaj dobručké. Určite je vygúľané na tenučko a veeeeľa plnky...mňam
brigita
Ďakujem, recept som už dlho hľadala. Poznám ich a už ich aj konečne môžem upiecť.
sevec
Teď ještě co s těma bílkama...
citroen
tie bielky použiješ napr.na laskonky ale ja ich väčšinou miniem do praženice




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia