Bratislavské pajgle

ursula4 - bez fotkyursula4, 30. januára 2011

Chutné makové alebo orechové záviny,ktoré ak sa nezjedia hneď, vydržia zabalené v alobale a uložené na chladnom mieste aj mesiac.

Suroviny

1/2 kg
50 g
štipka
250 g
4 ks
3-4 PL
1 kocka
4 PL
1 ČL
Plnka:
400 g, /alebo mak/
hrsť
100 g
 k vajca na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,cukru a droždia urobíme kvások.Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup ,pridáme mak/orechy/,hrozienka a trošku škorice,vymiešame a necháme vychladiť.Ak je plnka tuhšia pridajte kúsok masla. Z uvedených surovín spracujeme hladké polotuhé cesto a necháme ho 15 min.odpočívať v chlade.Potom ho rozdelíme na 5 dielov,natenko rozvaľkáme a potrieme vláčnou plnkou.Skrútime do závinu,vidličkou po dĺžke popicháme a necháme 1/2 hod.na teplom mieste odpočívať/kysnúť/.Potom potrieme žĺtkom zmiešaným s 1 ČL mlieka a 1 ČL práš.cukru.Dáme piesť do mierne vyhriatej rúry.

  2. 2

    Všetkých 5 závinov pečieme na jednom plechu.Ešte teplý závin,každý osobitne,zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Dĺžka závinov by mala byť taká,aká je šírka plechu .

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Tie záviny budú asi malé keď je v rozpise iba pol kila múky, je ich päť a vmesia sa na jeden plech, mám pravdu? Ale dobré môžu byť to verím.

Pridaj komentár k receptu: