Bratislavské pajgle

Autor receptu: ursula4

Chutné makové alebo orechové záviny,ktoré ak sa nezjedia hneď, vydržia zabalené v alobale a uložené na chladnom mieste aj mesiac.

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka,cukru a droždia urobíme kvások.Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup ,pridáme mak/orechy/,hrozienka a trošku škorice,vymiešame a necháme vychladiť.Ak je plnka tuhšia pridajte kúsok masla. Z uvedených surovín spracujeme hladké polotuhé cesto a necháme ho 15 min.odpočívať v chlade.Potom ho rozdelíme na 5 dielov,natenko rozvaľkáme a potrieme vláčnou plnkou.Skrútime do závinu,vidličkou po dĺžke popicháme a necháme 1/2 hod.na teplom mieste odpočívať/kysnúť/.Potom potrieme žĺtkom zmiešaným s 1 ČL mlieka a 1 ČL práš.cukru.Dáme piesť do mierne vyhriatej rúry.
  2. Všetkých 5 závinov pečieme na jednom plechu.Ešte teplý závin,každý osobitne,zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť.
  3. Dĺžka závinov by mala byť taká,aká je šírka plechu .