Božična potica - slovinska tradicionalna

marijanna - fotkamarijanna, 23. decembra 2014
Božična potica - slovinska tradicionalna
Foto: marijanna

Nedavno som uverejnila clanok v Magazine o Slovinskej kuchyni. A teraz Vam uverejnim recept na Poticu, ktora sa pečie na Zobraziť celý popisNedavno som uverejnila clanok v Magazine o Slovinskej kuchyni. A teraz Vam uverejnim recept na Poticu, ktora sa pečie na Vianoce a ine vyznamne sviatky. Robila som ju prvy krat podla ich receptu. Recept mam od kolegyne...Dnes som ju rozrezala, aby som ju mohla sfotit..je jemna a chutna.

16
porcií
40 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

325 g
325 g
30 g
2 dcl
140 g
4 ks
1 ks
Plnka:
400 g
2 dcl
250 g
podľa chuti
podľa chuti
 do plnky
Ostatné:
 na posyp
 na vymazanie formy
 na formu




Postup

  1. 1

    *Urobit kvasok z drozdia, 1 pl cukra, 1pl muky a par pl mlieka. Ak date susene drozdie, tak priamo na muku.
    *Pripravime si plnku: mlete orechy prelejem mliekom, rumom, nastruhame citronovu koru, dodame cukor. Premiesame. Je to take hustejsie. Pridame sneh z bielok.
    *Vsetky suroviny na cesto dame do misky, pridame kvasok a vypracujeme cesto ako na linecke alebo podobne ...
    * Cesto hned vyvalame na pracovnej doske, mne sa neako na krivo :). Natrieme plnkou, zvinieme ako strudlu a dame do vymasteneho a posypaneho pekaca.
    * Cesto nechame v spajzi alebo balkone stat min. 6 hodin, najlepsie cez noc.
    * Ja som nechala skoro 20h, lebo rano nestiham piect, ked som prisla z prace tak som ju upiekla...na 180*C 1,5h.
    * Nechame ju vychladnut a vyklopime, vychladnutu zabalime do utierky a sacku a dame na chladno...moze pred prvym rezom :) stat par dni...moja od vcera do dnes :) posypeme potom s cukrom

    Božična potica - slovinska tradicionalna - obrázok 1
  2. 2

    Sice nie je najkrajsia, ale chutna je. Cesta je dost mozte urobit aj 2 zakrucace. Oni maju na to taku terakotovu vacsie formu..ja som robila v nasej tortovej na babovku.. z jednej strany je hrubsia, ale to nevadi...dole je viac zapecena, ale nezhorela. Mohla som ju medzi pecenim zakryt s papierom na pecenie..druhykrat budem mudrejsia :) dobru chut a pekne sviatky

    Božična potica - slovinska tradicionalna - obrázok 2

Diskusia k receptu

jozka2
Ta tvoja potica bozivna vyzera veeelmi chutna,vela plnky malo cesta.Ja vsade dasvam, hrozienka.ked ju vyskusam tak si ich tam dam.5
eviana
Tak tomuto sa nedá odolať, ukladám a isto veľmi skoro vyskúšam... 5* :)
viera1
Na bábovky nie som,ale toto...to množstvo orechov ma láka.Vyzerá veľmi chutne.Ja keď s plnkou,tak poriadne,hehe...Máš to za 5*.
marijanna
Vsetkym dakujem za mile komentare. @asthear na tej stranke chorvatskej je vela dobrych receptov. Dost som ich vyskusala. Potica sa robi aj u nich. Je to pri sviatkoch a vyznamnych udalostiach. Ja som ju robila prvy krat. Druhy krat urobim po yom recepte,lebo je jemna a neni presladka,ale ako strudel. Pekne Vianoce <3 <3 <3
sonulienka
@marijanna to je pre mňa recept na želanie. Prajem šťastný nový rok veľa zdravia a veľa takýchto skvelých receptov. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia