Foto: marijanna
Nedavno som uverejnila clanok v Magazine o Slovinskej kuchyni. A teraz Vam uverejnim recept na Poticu, ktora sa pečie na Zobraziť celý popisNedavno som uverejnila clanok v Magazine o Slovinskej kuchyni. A teraz Vam uverejnim recept na Poticu, ktora sa pečie na Vianoce a ine vyznamne sviatky. Robila som ju prvy krat podla ich receptu. Recept mam od kolegyne...Dnes som ju rozrezala, aby som ju mohla sfotit..je jemna a chutna.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
325 g |
|
325 g |
|
30 g |
|
2 dcl |
|
140 g |
|
4 ks |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
400 g |
|
2 dcl |
|
250 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
do plnky |
|
Ostatné: | |
na posyp |
|
na vymazanie formy |
|
na formu |
|
Postup
-
1
*Urobit kvasok z drozdia, 1 pl cukra, 1pl muky a par pl mlieka. Ak date susene drozdie, tak priamo na muku.
*Pripravime si plnku: mlete orechy prelejem mliekom, rumom, nastruhame citronovu koru, dodame cukor. Premiesame. Je to take hustejsie. Pridame sneh z bielok.
*Vsetky suroviny na cesto dame do misky, pridame kvasok a vypracujeme cesto ako na linecke alebo podobne ...
* Cesto hned vyvalame na pracovnej doske, mne sa neako na krivo :). Natrieme plnkou, zvinieme ako strudlu a dame do vymasteneho a posypaneho pekaca.
* Cesto nechame v spajzi alebo balkone stat min. 6 hodin, najlepsie cez noc.
* Ja som nechala skoro 20h, lebo rano nestiham piect, ked som prisla z prace tak som ju upiekla...na 180*C 1,5h.
* Nechame ju vychladnut a vyklopime, vychladnutu zabalime do utierky a sacku a dame na chladno...moze pred prvym rezom :) stat par dni...moja od vcera do dnes :) posypeme potom s cukrom -
2
Sice nie je najkrajsia, ale chutna je. Cesta je dost mozte urobit aj 2 zakrucace. Oni maju na to taku terakotovu vacsie formu..ja som robila v nasej tortovej na babovku.. z jednej strany je hrubsia, ale to nevadi...dole je viac zapecena, ale nezhorela. Mohla som ju medzi pecenim zakryt s papierom na pecenie..druhykrat budem mudrejsia :) dobru chut a pekne sviatky
Diskusia k receptu