Božična potica - slovinska tradicionalna

Autor receptu: marijanna

Nedavno som uverejnila clanok v Magazine o Slovinskej kuchyni. A teraz Vam uverejnim recept na Poticu, ktora sa pečie na Vianoce a ine vyznamne sviatky. Robila som ju prvy krat podla ich receptu. Recept mam od kolegyne...Dnes som ju rozrezala, aby som ju mohla sfotit..je jemna a chutna.

16
porcií
40 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. *Urobit kvasok z drozdia, 1 pl cukra, 1pl muky a par pl mlieka. Ak date susene drozdie, tak priamo na muku.
    *Pripravime si plnku: mlete orechy prelejem mliekom, rumom, nastruhame citronovu koru, dodame cukor. Premiesame. Je to take hustejsie. Pridame sneh z bielok.
    *Vsetky suroviny na cesto dame do misky, pridame kvasok a vypracujeme cesto ako na linecke alebo podobne ...
    * Cesto hned vyvalame na pracovnej doske, mne sa neako na krivo :). Natrieme plnkou, zvinieme ako strudlu a dame do vymasteneho a posypaneho pekaca.
    * Cesto nechame v spajzi alebo balkone stat min. 6 hodin, najlepsie cez noc.
    * Ja som nechala skoro 20h, lebo rano nestiham piect, ked som prisla z prace tak som ju upiekla...na 180*C 1,5h.
    * Nechame ju vychladnut a vyklopime, vychladnutu zabalime do utierky a sacku a dame na chladno...moze pred prvym rezom :) stat par dni...moja od vcera do dnes :) posypeme potom s cukrom
  2. Sice nie je najkrajsia, ale chutna je. Cesta je dost mozte urobit aj 2 zakrucace. Oni maju na to taku terakotovu vacsie formu..ja som robila v nasej tortovej na babovku.. z jednej strany je hrubsia, ale to nevadi...dole je viac zapecena, ale nezhorela. Mohla som ju medzi pecenim zakryt s papierom na pecenie..druhykrat budem mudrejsia :) dobru chut a pekne sviatky