Börek z kysnutého cesta fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. apríla 2015
Börek z kysnutého cesta (fotorecept)
Foto: cesminaz

Börek sa da velmi lahko pripravit aj z kysnuteho cesta. Je to velmi jednoduche :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
0,5 dl
50 g čerstvé
1 PL
5,5-5,75 dl vlažná
Plnka 1:
1 ks celé
1 ks
Plnka 2:
250 g
2-3 PL
podľa chuti
Na potretie:
1 ks celé




Postup

  1. 1

    V miske zmiesame muku a sol lyzicou. Potom pridame olej a teplu-letnu vodu v ktorej sme rozmiesali drozdie s 1kl cukru..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cele dobre zmiesame,pomackame,premiesime :-) Dostaneme take polomäkke cesto..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..pomocou muky ho este vymiesime do bochnika a nechame na teplejsom mieste nakysnut 1hodinu..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kym nam cesto kysne,si pripravime kuraciu plnku.Kuracie prsia si pokrajame na malicke kocky a por na tensie kolieska.Do panvici na horuci olej dame prsia a zakryte ich par minutiek akoby podusime.Prsia si pustia stavu v ktorej sa rychlo udusia.Ked su uz prsia dobre,stavu zlejeme do jedneho pohara,dame bokom a mäso este kde-tu prudko opecieme.Potom ho z panvici vyberieme bokom a dame tam por.Osolime ho,vylejeme nan stavu z mäsa a zakryte udusime do mäkka.Do hotoveho poru dame spät mäso,okorenime a ak treba tak dosolime.Hotovu plnku dame bokom..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvarohovu plnku si pripravite velmi lahko.Do misky dame 1 hrudkovity tvaroh,2-3pl smotany-jedno ktorej,trocha citronovej stavy,petrzlenovu vnat asi za hrst a sol.Je to velmi chutna plnka,ktora sa do böreku velmi hodi :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto nam zatial pekne nakyslo ;-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz si ho na pomucenej doske rozdelime na 4 rovnake kusy..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uz nemiesime,ale hned zacneme s nim pracovat...Cesto najprv takto rukami roztapkame.. :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom ho na tensie rozvalkame cca.4mm. Snazte sa vyvalkat obdlznik,ale ak to nejde tak nevadi,lebo tu to nieje az take dolezite :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na cesto porozkladame polovicu nasej kuracej plnky :-) druha polovica pojde na druhe cesto.. Cele trocha postriekame olejom,aby sa tie platky cesta urcite od seba oddelovali..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    opatrne zlahka cesto zvynieme.Nie natesno,musite mysliet nato,aby ste nechali tomu cestu vzduch aby vedelo kysnut :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..budete mat takyto hrubsi zavin z toho :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na dalsie cesto natrieme takto lyzicou tvarohovu plnku a tiez zvynieme..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesta naukladame trocha dalej od seba na naolejovany a mukou posypany plech.Napokon cesta natrieme vajcom,ktore sme zmiesali s trochou vody..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..Teraz dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali na 180°C na 30-35 minut..

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Upeceny börek natrieme este za horuca poriadne maslom a zakryjeme ho kuskom peciaceho papiera,na ktory polozime este 2 utierky a nechame takto vychladnut :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A potom uz len nakrajat a pochutnat si na nom :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Börek je vyborny s niakou polievkou,alebo salatom ci uz na obed,alebo na veceru :-) Mozte ho dat dokonca aj detom na desiatu do skoly.. Dobru chut :-)

    Börek z kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

terinka55
Zaujímavý recept. Pekné spracovanie. Určite aj veľmi chutný. Chválim a ukladám :-)
cesminaz
Dakujem @terinka55 :-) ..je to velmi vdacne jedlo.Rychlo a jednoducho mas pripravene jedlo pre celu rodinu :-) K tomu len niaka vhodna polievka a obed je na stole! Plnka sa podla chuti moze obmienat,dokonca mozes spravit 4 rozne boreky ;-P
klukodvody
Slyšel jsem ,neviděl jsem a neznal jsem .Teď už ano a vyzkouším .Ukládám do k.k. přidám hvězdičky a malou poznámku .Děláme všechna těsta která potřebujeme zavinout na potravinářské folii a potom její pomocí zavineme a to když je potřeba utáhnout ,tak to jde fajnově a nebo jak píšeš jen lehounce tak to jde také a nemám obavy ,že to potrháme .Krásný den ke krásnému receptu přejeme .
cesminaz
@izabelka vdaka za pochvlu a mile slova :-) ..ale nieje to moj vymysel,naucila som sa to od svokry :-) @klukodvody dakujem ti tiez za mile slova a aj za tvoju radu.S tymto cestom sa pracuje velmi dobre a nema tendenciu sa trhat,takze nieje problem ho zavynut :-) Preto som pisala ze z lahka,aby tam ostalo medzi dost vzduchu nech cesto vie lahko kysnut pri peceni.A opatrne koli plnke,nech nepopada :-) Ale tvoja rada @klukodvody je velmi uzitocna pri cestach mastnejsich a krehkejsich,ktore sa tazko zavynaju ;-D ..vdaka.
mesiar50
Skoro som napisal, ze pekny kolac.V kuchyni si neskutocne sikovna a tvoje recepty sa mi pacia.Aj tento samozrejme. :-)
afataga
tu sa da povedat iba mnam, beriem plnku c.2 :-), davam do takej aj rascu
motyka
Tak toto je niečo pre nás. Najbližšie urobím. Výborný postup a nepochybne aj výborný borek. Znova bude novota a ja budem blažená, ako ma budú chváliť vďaka tebe. KK* a veľké ďakujem.
havino
pekne @cesminka , ukladám, ja s mäsom ked nás bude veľa a to bude počas leta, určite upečiem.
medovnicek
ešte som ho nikdy nejedla, ale vždy ma lákalo ho vyskúšať, vďaka za recept:)
cesminaz
@mesiar50 :-)) tak trocha by si mal aj pravdu :-) da sa to nazvat aj slany kolac.Vdaka za pochvalu,velmi ma potesila. @kukulienka ..aj tebe dakujem za mile slova :-) budem sa tesit ak vyskusas. Co sa tyka fotiek,sa tu na Vareche snazime "zdokonalovat" nielen vo vareni,ale aj vo foteni ;-) ..no od tvojich fotiek maju este daleko :-)
cesminaz
@zuzanka1367 :-)) som si ista,ze ty si nato prilezitost najdes! ..budem rada ak vyskusas,potom sa mi ozvi :-) @slavka2012 ten porovy je vynikajuci :-) Namiesto kuracich prs mozes pouzit aj inu cast poduseneho-popeceneho kuracieho masa,len ho musis pokrajat nadrobno. @afataga :-) vdaka,obidve plnky su velmi chutne @motyka dakujem za mile slova aj za pochvalu :-) Som rada,ze sa ti recept paci a budem rada ak borek vyskusas.Je naozaj vyborny,som si ista ze doma bude stravnikom chutit ;-) Nech sa ti vydari a nech vam chuti! Cakam na tvoju odozvu. @havino @medovnicek dakujem vam :-) budem poctena ak borek vyskusate :-)
klukodvody
@cesminaz 9.5. jdeme s manželkou dělat oslavu 50 narozenin pro 70 lidí a vymýšlel jsem pro ně celé menu a mimo jiné tam na stoly dáme i tvůj
Borek promiň nemám to přehlasování na o ,ale informoval jsem rodinu co objednávala ,kde jsem k receptu přišel.Jestli bude čas nafotím ,nebo aspoň napíši .Děláme to vše jen ve dvou a mají toho hodně .Tak nám drž palce.
jerica
krásna práca ako vždy, uložím si , pre "prípad", maznanie sa cestom, kysnuté je moja parketa :-)
cesminaz
@klukodvody :-) sa citim naozaj poctena,ze budes na oslavu robit tento borek.Budete mat naozaj plne ruky prace,pre 70 ludi..Prajem vam,aby vam to pecenie a varenie islo od ruky ;-) a pravdaze prijemnu zabavu na oslave! Nech sa vam nielen borek,ale aj ostatne jedlo vydari a chuti ;-P Z toho co pises som nevyrozumela,koho je to oslava,ale prajem dotycnemu vsetko najlepsie :-) ..a potom sa iste ozvi,ze ako vam "vsetkym" borek chutil :-) @jerica mila dakujem za mile slova :-)
klukodvody
@cesminaz ještě stále chodíme vařit do restaurace .Jsou to úplně cizí lidé normální hosté .Jen podmínka byla abychom tu směnu měli se ženou .Ale stejně na tom záleží jsou to lidi od nás ze vsi .
cesminaz
@klukodvody ..aha,takze sa vela nezabavite :-) Aj tak vam drzim palce a nech sa vam vsetko podari a kazdemu chuti :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia