Börek z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Börek sa da velmi lahko pripravit aj z kysnuteho cesta. Je to velmi jednoduche :-)
Postup
- V miske zmiesame muku a sol lyzicou. Potom pridame olej a teplu-letnu vodu v ktorej sme rozmiesali drozdie s 1kl cukru..
- Cele dobre zmiesame,pomackame,premiesime :-) Dostaneme take polomäkke cesto..
- ..pomocou muky ho este vymiesime do bochnika a nechame na teplejsom mieste nakysnut 1hodinu..
- Kym nam cesto kysne,si pripravime kuraciu plnku.Kuracie prsia si pokrajame na malicke kocky a por na tensie kolieska.Do panvici na horuci olej dame prsia a zakryte ich par minutiek akoby podusime.Prsia si pustia stavu v ktorej sa rychlo udusia.Ked su uz prsia dobre,stavu zlejeme do jedneho pohara,dame bokom a mäso este kde-tu prudko opecieme.Potom ho z panvici vyberieme bokom a dame tam por.Osolime ho,vylejeme nan stavu z mäsa a zakryte udusime do mäkka.Do hotoveho poru dame spät mäso,okorenime a ak treba tak dosolime.Hotovu plnku dame bokom..
- Tvarohovu plnku si pripravite velmi lahko.Do misky dame 1 hrudkovity tvaroh,2-3pl smotany-jedno ktorej,trocha citronovej stavy,petrzlenovu vnat asi za hrst a sol.Je to velmi chutna plnka,ktora sa do böreku velmi hodi :-)
- Cesto nam zatial pekne nakyslo ;-)
- Teraz si ho na pomucenej doske rozdelime na 4 rovnake kusy..
- Uz nemiesime,ale hned zacneme s nim pracovat...Cesto najprv takto rukami roztapkame.. :-)
- potom ho na tensie rozvalkame cca.4mm. Snazte sa vyvalkat obdlznik,ale ak to nejde tak nevadi,lebo tu to nieje az take dolezite :-)
- na cesto porozkladame polovicu nasej kuracej plnky :-) druha polovica pojde na druhe cesto..
Cele trocha postriekame olejom,aby sa tie platky cesta urcite od seba oddelovali..
- opatrne zlahka cesto zvynieme.Nie natesno,musite mysliet nato,aby ste nechali tomu cestu vzduch aby vedelo kysnut :-)
- ..budete mat takyto hrubsi zavin z toho :-)
- Na dalsie cesto natrieme takto lyzicou tvarohovu plnku a tiez zvynieme..
- Cesta naukladame trocha dalej od seba na naolejovany a mukou posypany plech.Napokon cesta natrieme vajcom,ktore sme zmiesali s trochou vody..
- ..Teraz dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali na 180°C na 30-35 minut..
- Upeceny börek natrieme este za horuca poriadne maslom a zakryjeme ho kuskom peciaceho papiera,na ktory polozime este 2 utierky a nechame takto vychladnut :-)
- A potom uz len nakrajat a pochutnat si na nom :-)
- Börek je vyborny s niakou polievkou,alebo salatom ci uz na obed,alebo na veceru :-) Mozte ho dat dokonca aj detom na desiatu do skoly..
Dobru chut :-)