Börek z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Börek sa da velmi lahko pripravit aj z kysnuteho cesta. Je to velmi jednoduche :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiesame muku a sol lyzicou. Potom pridame olej a teplu-letnu vodu v ktorej sme rozmiesali drozdie s 1kl cukru..
  2. Cele dobre zmiesame,pomackame,premiesime :-) Dostaneme take polomäkke cesto..
  3. ..pomocou muky ho este vymiesime do bochnika a nechame na teplejsom mieste nakysnut 1hodinu..
  4. Kym nam cesto kysne,si pripravime kuraciu plnku.Kuracie prsia si pokrajame na malicke kocky a por na tensie kolieska.Do panvici na horuci olej dame prsia a zakryte ich par minutiek akoby podusime.Prsia si pustia stavu v ktorej sa rychlo udusia.Ked su uz prsia dobre,stavu zlejeme do jedneho pohara,dame bokom a mäso este kde-tu prudko opecieme.Potom ho z panvici vyberieme bokom a dame tam por.Osolime ho,vylejeme nan stavu z mäsa a zakryte udusime do mäkka.Do hotoveho poru dame spät mäso,okorenime a ak treba tak dosolime.Hotovu plnku dame bokom..
  5. Tvarohovu plnku si pripravite velmi lahko.Do misky dame 1 hrudkovity tvaroh,2-3pl smotany-jedno ktorej,trocha citronovej stavy,petrzlenovu vnat asi za hrst a sol.Je to velmi chutna plnka,ktora sa do böreku velmi hodi :-)
  6. Cesto nam zatial pekne nakyslo ;-)
  7. Teraz si ho na pomucenej doske rozdelime na 4 rovnake kusy..
  8. Uz nemiesime,ale hned zacneme s nim pracovat...Cesto najprv takto rukami roztapkame.. :-)
  9. potom ho na tensie rozvalkame cca.4mm. Snazte sa vyvalkat obdlznik,ale ak to nejde tak nevadi,lebo tu to nieje az take dolezite :-)
  10. na cesto porozkladame polovicu nasej kuracej plnky :-) druha polovica pojde na druhe cesto.. Cele trocha postriekame olejom,aby sa tie platky cesta urcite od seba oddelovali..
  11. opatrne zlahka cesto zvynieme.Nie natesno,musite mysliet nato,aby ste nechali tomu cestu vzduch aby vedelo kysnut :-)
  12. ..budete mat takyto hrubsi zavin z toho :-)
  13. Na dalsie cesto natrieme takto lyzicou tvarohovu plnku a tiez zvynieme..
  14. Cesta naukladame trocha dalej od seba na naolejovany a mukou posypany plech.Napokon cesta natrieme vajcom,ktore sme zmiesali s trochou vody..
  15. ..Teraz dame piect do rury,ktoru sme si rozohriali na 180°C na 30-35 minut..
  16. Upeceny börek natrieme este za horuca poriadne maslom a zakryjeme ho kuskom peciaceho papiera,na ktory polozime este 2 utierky a nechame takto vychladnut :-)
  17. A potom uz len nakrajat a pochutnat si na nom :-)
  18. Börek je vyborny s niakou polievkou,alebo salatom ci uz na obed,alebo na veceru :-) Mozte ho dat dokonca aj detom na desiatu do skoly.. Dobru chut :-)