Foto: mariamka
Zostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a Zobraziť celý popisZostal mi pekný pečený bôčik, niekedy sa to stane. Napadla ma paštéta, ale všetky sú tak nejako nadlho, ja som chcela niečo rýchle a možno aj zdravšie, tak vám ponúkam moju verziu.
Postup
-
1
Bôčik osolíme, okoreníme, opaprikujeme, orascujeme, podlejeme, upečieme. Píšem to takto zjednodušene, veď to už každý vie a urobí podľa seba. Ja som už mala upečené plátky.
-
2
Pripravíme si veľkú cibuľu.
-
3
Nakrájame na plátky a na tuku z bôčika ju pražíme do úplného zmäknutia /10-15 min/.
-
4
Zároveň pokrájame mrkvu, petržlen, zeler, papriku a na ďalšej lyžici vypraženého tuku restujeme, až takmer necháme karamelizovať, môžeme jemne osoliť.
-
5
Medzitým nás neminie tá trošku prplavá práca - odkostiť a pokrájať upečený bôčik.
-
6
Pokrájané mäso pridáme k zelenine, zastrekneme bielym vínom, poprášime tymiánom, ČMK, pridáme opraženú cibuľu, paprikovú pastu /ak máme, a chceme/, osolíme - opatrne. Ešte bude čas všetko ochutiť. Pridala som aj 1 na plátky nakrájaný strúčik cesnaku. Už len necháme prebublať a prejsť varom.
-
7
Po miernom prechladení presunieme do vyššej nádoby a rozmixujeme. Ak by sa vám to zdalo suché, pridajte bravčovú alebo inú masť, mne sa zdalo tuku dosť.
-
8
Na moje potešenie som to mala ochutené akurát, aj dosť slané aj primerane pálivé. Ochutnajte, dochuťte. Je toho celkom dosť a je to vynikajúce, vôbec nie mäsové, jemné, delikátne.
-
9
Ja to nebudem sterilizovať, ale určite by sa dalo. Už len dokrojiť chlebík, alebo urobiť hrianky, trošku tej zeleniny a môže sa hodovať.
už je v kk a *****
takto robím ja
p. @pusta dakujem za pekne hodnotenie, je tu vela natierok, v ktorych je pecen, chcela som vyskusat bez :)
@evusik nevymyslela, len "zinovovala" :)
budem rada, ak vyskusate, .. par bocikovych pastet som tu prelustrovala, niektore sa varia, potom melu, inde idu vajcia, ak upeciete bocik s cibulou a zeleninou naraz, je to raz-dva, a zas nieco ine :)
O jednú chutnú nátierku mám teraz viac.
@marianne , @medovnicek diky :)
keby si tie kosti z bôčika vytiahla hneď za horúca po upečení a vytiahnutí z trúby, ušetrila by si si tú "piplavú" robotu.
@ebaka , mali sme v ten sampinony s ryzou a bocik proste ostal, a ohrievany uz nie je vonco, tak preto toto, diky:)
Ja ju robím takto: varecha.pravda.sk/recepty/natierka-zo-zvyskov-masa-z-gril...
Ale isto by aj z kuraťa bola skvelá na tento Tvoj bôčikový spôsob (čo určite vyskúšam) - pre tých, čo bôčik nechcú, nesmú, nemajú radi :) Postupujte podľa Mariamkinho technologického postupu, len namiesto bôčika zvoľte mäso, ktoré Vám vyhovuje :)
@paploska jedna dve taketo hrianky nie je az taky hriech, raz za cas :) urob menej alebo vyuzi iba nejaky zvysok masa, ale najlepsie peceneho :)
Alebo asi lepšie nevedieť, čo vlastne do nej dávali? :)))
@evianka myslis taku tu trochu paprikovu a akoby priudenu? klasika v plechovke, co bola volakedy, dalo by sa s tym experimentovat, dochucovat a snazit sa trafit, akurat asi nemame tu "spravnu chemiu" :)
Ale niekedy by si človek, len pre tú chuť, kúsok chlebíka s ňou dal :)))
Pokus, omyl, pokus, omyl..... a raz sa možno podarí :)
Po paštékach v obchodoch nepozerám, ale možno začnem :)
Toto je ona:
varecha.pravda.sk/recepty/bocikova-pasteta-fotorecept/453...
Ušetril si nám - @mariamka a mne - dlhé hodiny, ba možno roky výskumu a prác na vývoji tejto delikatesy :) Ďakujem za našu dvojčlennú bôčikovú "M&E" skupinu :) Určite ideme do toho :)
dochutila po svojom, dávno sme také božské topinky nemali, odteraz náročky pečiem viac rebierok :)
*****