Bobaľkové repete

helena10 - bez fotkyhelena10, 23. januára 2022
Bobaľkové repete
Foto: helena10

Od sviatkov nám ostalo trocha upečených bobaľok, tak som ich dnes spravila namiesto sladkého koláča.

Suroviny

3 hrnčeky (upečené)
100 g mletý
4 PL
1 KL
1 hrnček
3 PL




Postup

  1. 1

    Bobaľky (opekance) dávam do väčšej nádoby. Posypem mletým makom, kryštálovým a vanilkovým cukrom a následne zalejem vriacim mliekom. Nádobu prikryjem pokrievkou, aby sa mak dobre s bobaľkami zaparil a cukor rozpustil v mlieku.

  2. 2

    Nechám prikryté postáť cca 2 hodiny, počas ktorých párkrát skontrolujem a bobaľky opatrne vareškou premiešam. Čas nie je pevný, záleží od vlastnej chuti.

  3. 3

    Ak je pre nás vyhovujúca konzistencia i chuť, polejem bobaľky teplým roztopeným maslom. Omastiť môžeme, lebo pôst už nie je. Na Veliju (Štedrý večer) varíme pôstne jedlá.

Diskusia k receptu

janamaria
takze na veliju sa poleje horucou vodou?lebo vtedy je post aj od mlieka vajcoch atd.
janamaria
@helena10 (24.1.2022 08:10)

ano aj u nas ale my robyme karamelovuy sirup,kooopu maku a bobalkoch z kila muky a furt malo,nigdy sa nevieme dojest.Aj vam zelam krasny den.Vy ste asi rusnacka ako ja?
helena10
@janamaria , áno, som. Prosím, napíš, ako robíte karamelový sirup. Karamel z cukru zaliaty iba vodou, či ešte niečo?

janamaria
ano presne tak.z cukru spravym karamel a zalejem ho vodou trosku premiesam a necham to rospustit samovolne alebo ked neni casu nazvis tak na malickom ohnu kim sa to nerospusti.cukru davam tak asi 400g adva tri deci vody.nemalo by to mat celkom vodovu konzistenciu aby to bolo riadne sladke,lebo uz sa nepridava do bobalkoch ziaden cukor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia