Opekance
Bobaľkové repete
Autor receptu: helena10
Od sviatkov nám ostalo
trocha upečených bobaľok,
tak som ich dnes spravila
namiesto sladkého koláča.
Postup
- Bobaľky (opekance) dávam do väčšej nádoby. Posypem mletým makom, kryštálovým a vanilkovým cukrom a následne zalejem vriacim mliekom. Nádobu prikryjem pokrievkou, aby sa mak dobre s bobaľkami zaparil a cukor rozpustil v mlieku.
- Nechám prikryté postáť cca 2 hodiny, počas ktorých párkrát skontrolujem a bobaľky opatrne vareškou premiešam. Čas nie je pevný, záleží od vlastnej chuti.
- Ak je pre nás vyhovujúca konzistencia i chuť, polejem bobaľky teplým roztopeným maslom.
Omastiť môžeme, lebo pôst už nie je. Na Veliju (Štedrý večer) varíme pôstne jedlá.