Opekance

Bobaľkové repete

Autor receptu: helena10

Od sviatkov nám ostalo trocha upečených bobaľok, tak som ich dnes spravila namiesto sladkého koláča.

Suroviny

Postup

  1. Bobaľky (opekance) dávam do väčšej nádoby. Posypem mletým makom, kryštálovým a vanilkovým cukrom a následne zalejem vriacim mliekom. Nádobu prikryjem pokrievkou, aby sa mak dobre s bobaľkami zaparil a cukor rozpustil v mlieku.
  2. Nechám prikryté postáť cca 2 hodiny, počas ktorých párkrát skontrolujem a bobaľky opatrne vareškou premiešam. Čas nie je pevný, záleží od vlastnej chuti.
  3. Ak je pre nás vyhovujúca konzistencia i chuť, polejem bobaľky teplým roztopeným maslom. Omastiť môžeme, lebo pôst už nie je. Na Veliju (Štedrý večer) varíme pôstne jedlá.